Tinerii de etnie romă, din Ialomiţa, sunt interesaţi să îşi construiască o carieră în viaţă

Educaţia fiecărui om este extrem de importantă în procesul de dezvoltare personală şi profesională. Tocmai de aceea, specialiştii din domeniu militează în permanenţă ca tinerii să aibă toate şansele de a-şi construi o carieră şi, implicit, un trai mai bun. La nivelul judeţului Ialomiţa, Campania naţională „SOS, copiii romi” reprezintă o modalitate prin care copiii de etnie romă sunt sprijiniţi şi îndrumaţi să-şi desăvârşească educaţia. Mai exact, se acordă acele recomandări absolut necesare elevilor de clasa a opta ce doresc să-şi continue studiile în şcolile profesionale şi liceele din Ialomiţa. Evident că această campanie mai presupune consilierea şi informarea părinţilor cu toate datele necesare în vederea evaluării şi repartizării copiilor de clasa a opta.
Profesorul de istorie Ion Sandu, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Ialomiţa, se ocupă îndeaproape de problematica educaţiei în rândul comunităţii pe care, cu devotament şi multă dăruire, o reprezintă. Liderul subliniază că, din fericire, în ultima perioadă, problematica învăţământului este recunoscută în mod oficial şi în actele cu caracter educaţional strategic la nivel naţional, acestea fiind asumate conform ultimei strategii privind incluziunea minorităţii rome. Referitor la procesul de admitere a elevilor romi pe locurile distincte – alocate pentru învăţământul liceal şi profesional – procesul de depunere a recomandărilor s-a încheiat cu succes. Recomandările au fost emise de Partida Romilor care derulează de mulţi ani, cu prioritate, campanii educaţionale. Şi în acest an au fost emise zeci de astfel de recomandări, dovadă că tinerii romi sunt interesaţi să îşi construiască o carieră în viaţă. „Aceste recomandări reprezintă o oportunitate firească, benefică procesului de susţinere în dezvoltarea personală şcolară a copiilor romi, dincolo de nemulţumirile pe care le mai aud exprimate. De ce elevul rom? Poate de aceea este necesar să explicăm motivele acestei abordări cu caracter anti discriminatoriu şi, până la urmă, reparatoriu faţă de o minoritate care nu a avut decât o existenţă axată la marginea societăţii…Şi, în categoria cadrelor didactice, pot fi oameni animaţi de anumite stereotipuri privind minoritatea romă. Dar sunt ani şi ani de zile în care noi ne-am asumat o datorie. Concomitent cu promovarea copiilor de etnie romă am ajutat şi la demontarea acestor clişee de imagine, prejudecăţi care, din păcate, încă mai există. E normal să existe, cum este firesc şi ca noi să ne facem datoria. Anume să-i ajutăm pe cei din jur să înţeleagă că este un drept legitim, o datorie – pe care şi-o asumă acolo, la nivel de unitate şcolară – să informeze, faciliteze, să asigure o consiliere, orientare şcolară şi profesională normală, adecvată”, a precizat la Radio Fresh FM, la emisiunea „Din viaţa romilor”, prof. Ion Sandu, specificând că recomandările nu s-au emis strict doar pentru elevii de clasa a opta, ci şi în cazul celor dornici să îmbrăţişeze o carieră în structurile MAI – jandarmi, poliţie, armată.
Evaluarea naţională a fost susţinută în perioada 14-17 iunie, urmând ca pe 14 iulie 2022 să aibă loc repartizarea computerizată. „Repartizarea propriu zisă se va face în sistem computerizat. Locurile alocate pentru elevii romi vor fi ocupate prin repartiţie computerizată. Repartiţia va avea loc înainte de repartizarea generală. Elevului rom care nu este admis la repartizarea computerizată– fiindcă pot candida mai mulţi elevi pe acelaşi loc – nu i se ia dreptul de a candida normal. De asemenea, dacă se întâmplă ca elevii romi să nu fie admişi pe aceste locuri, după prima etapă, vor avea această şansă în a doua etapă. În cadrul celei de-a doua etape vor beneficia de prioritate pe locurile stabilite. Aşadar, locurile distincte rămân valabile până la încheierea întregului proces de admitere. Nu cum se întâmpla în anii trecuţi, când elevii romi puteau fi admişi exclusiv doar în prima etapă. Admiterea se va încheia în luna august, dacă vom avea elevi nerepartizaţi”, a completat prof. Ion Sandu.

„Trebuie să mulţumim, înainte de toate, statului român, că a acceptat cerinţele tuturor cetăţenilor de etnie romă”

La rândul lui, Leonida Mandache (preşedintele Asociaţiei Partidei Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa) este un susţinător înfocat al educaţiei tinerilor. Din punctul lui de vedere, campania „SOS, copiii romi” este foarte binevenită şi sprijină tinerii romi în procesul educaţional. „Noi nu suntem la primul an când emitem astfel de recomandări. În ultimii zece ani, cred că am dat peste o mie de recomandări. Şi, putem să certificăm faptul că, în ultimii zece ani, au terminat cel puţin o mie de copii clasa a opta, prin recomandările pe care le-am emis noi. Cel puţin, pentru că au mai rămas o parte dintre ei care nu au cerut o astfel de recomandare. Deci, cu certitudine, înseamnă că au absolvit clasa a opta, din rândul comunităţilor de romi, cel puţin o mie de elevi…Dacă nu era această campanie, cu locurile destinate pentru copiii de etnie romă, exista posibilitatea ca în ziua de azi să nu avem zeci de poliţişti de etnie romă. Exista posibilitatea să nu avem poate zeci, sute de tineri care au terminat o facultate. Exista posibilitatea ca noi, azi, să nu discutăm despre problema asta constructivă şi de viitor. Şi, în cazul de faţă, trebuie să mulţumim, înainte de toate, statului român, că a acceptat cerinţele tuturor cetăţenilor de etnie romă care au luptat şi militat pentru aceste drepturi. Trebuie să ţinem cont de ce am fost noi, cât de marginalizaţi, criticaţi şi judecaţi pe nedrept. Este o măsură reparatorie care a ţinut cont de faptul că, de multe ori, noi concuram cu ceilalţi cu vreo sută de metri în urma lor, ca să zic aşa, de la linia de start. Şi, eram obligaţi să facem eforturi să ajungem cel puţin unde sunt ei. Atunci, statul român s-a gândit că este OK ca linia de start să fie aceeaşi pentru toată lumea şi noi să avem posibilitatea de a pleca la întrecerea asta cel puţin în mod egal”, a punctat Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partidei Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )