„Ţin foarte mult la scriitorii ialomiţeni și la județ. Ţin la ţara asta”
Salonul Anual de Carte Ialomiţa cuprinde, de fiecare dată, evenimente culturale diferite între ele. Aceste proiecte sunt menite să atragă publicul, să stârnească oamenilor interesul faţă de carte şi de activităţile desfăşurate în cadrul programului. Este un salon cu tradiţie şi, deja, toată lumea vede luna octombrie ca fiind dedicată cărţii. La Slobozia, în fiecare an, vin invitaţi din absolut toată ţara şi din orice domeniu: istorici, conferenţiari, profesori universitari, actori, cântăreţi de muzică folk, literatură pentru copii. De-a lungul timpului, au avut loc chiar şi piese de teatru pentru copii.
Intervalul de desfăşurare a întregului proiect este potrivit, atât prin politica de prezentare a colecţiilor şi a expoziţiilor, cât şi prin acţiunile incluse. Atâta vreme cât există solicitări din partea editorilor şi a autorilor, Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa are uşle deschise pentru fiecare doritor. „Ne pare bine că invitaţii îşi manifestă dorinţa, dar efortul este unul comun. Colegele mele ştiu, au înţeles acest lucru şi nu ne supără că avem o lună de zile. Avem o lună de activitate şi e foarte bogată. După aceea, este timp să ne şi odihnim oarecum. Nu ştiu dacă s-ar putea condensa toate aceste evenimente în 15 zile. Poate că da, poate că nu, depinde şi de programul fiecărui invitat. Unii dintre ei solicită o zi anume pentru a-şi susţine momentele”, a explicat directorul Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, Elena Balog, în studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei” de la postul de radio Fresh FM.
Ediţia cu numărul 30 a marelui eveniment a început, la Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, pe 1 octombrie, iar închiderea oficială va avea loc pe 29 octombrie, la ora 12.00, în acelaşi cadru. Atunci, scriitorii ialomiţeni care nu au fost în prima zi şi au cărţi editate în acest an, vor veni la Slobozia. În ultima zi a ediţiei cu numărul 30, vor fi invitaţi Simona Berbece, Gheorghe Marinel, Tănase Serea şi mulţi alţi scriitori de seamă. „Încercăm să desfăşurăm activităţi pe întreg cuprinsul judeţului. De aceea avem acţiuni la Perieţi, Feteşti, Urziceni… Bibliotecile de acolo şi-au exprimat dorinţa de a colabora. Autorii de la Constanţa, spre exemplu, acolo vor, la Feteşti. Pot să spun că nu lucrăm foarte mult la organizarea unui astfel de proiect. Nu ne ia o jumătate de an. Poate că efortul ar fi un pic mai mare din partea mea, că trebuie stabilite nişte contacte cu oarece timp mai devreme şi programele noastre sincronizate într-un fel. Asta se face mai mult în ultima perioadă. Luna septembrie este cea în care ne sincronizăm cu invitaţii. Totuşi, invitaţiile sunt făcute cu mult timp înainte. Ne facem, deja, un program, să avem nişte planuri iniţiale. Pentru că, aşa cum am spus, am încercat să diversificăm paleta de domenii. Fiecare spectator poate, astfel, să-şi găsească un eveniment care să-i meargă la suflet, să îi placă. Este un efort minim. Dacă spun că eforturile sunt unele aproape simbolice, poate că nu mă crede nimeni. Noi pregătim de la primul colţişor de carte şi expunere pe panouri, până la ultimul detaliu. Deci nu implică nimic financiar care să greveze bugetul. S-ar întâmpla doar dacă ar fi cazul vreunei prestaţii, conferinţe sau a unui invitat care vine, eu ştiu, de la Cluj, Iaşi, să-i plătim transportul ori alte cheltuieli de acest fel”, a adăugat invitata emisiunii „Subiectul Zilei”, Elena Balog.
În încheiere, aceasta a precizat că programul Salonul de Carte este necesar pentru comunitatea ialomiţeană. Îl vede ca pe un prilej de a aduce oamenii aproape şi de a urmări ce le place. „Evenimentul este important pentru manifestările în sine care se prezintă şi se regăsesc în cadrul acestui program. Lumea este dornică de evenimente culturale, mai ales într-o perioadă în care trăim vremurile acestea. Pandemia şi-a pus amprenta, ne izolează şi ne distanţează unii de ceilalţi. Un astfel de eveniment ne aduce în comunitate, în comuniune unii cu ceilalţi. Sufletul are nevoie de astfel de proiecte, de socializare, de cultură. Scriitorii ialomiţeni au nevoie de aşa ceva. Noi, întotdeauna i-am susţinut, am încercat să venim în întâmpinarea lor. A venit cineva cu o carte, i-am organizat un eveniment de prezentare. Îi chemăm la Salon, mai ales că aici vin mai mulţi în acelaşi timp şi vede fiecare ce a scris celălalt. Îşi spun părerile, ideile şi susţin opiniile unii celorlalţi. Ţin foarte mult la scriitorii ialomiţeni şi la judeţ. Ţin la ţara asta! Recent, am fost la un festival de poezie la Iaşi şi m-au impresionat basarabenii. Sunt foarte uniţi, patrioţi, mi s-a părut fantastic, fenomenal, ce am văzut. Iubesc această zonă a noastră. Sunt aici, sunt ialomiţeancă şi aşa voi rămâne”, a încheiat Elena Balog, directorul Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa.
Petruţa RIDICHE