Testele Covid pentru elevi stârnesc din nou controverse!

Testarea elevilor, pentru depistarea Covid 19, bate pasul pe loc, la începutul anului 2022. Deşi, de luni,10 ianuarie, aceştia s-au întors fizic în bănci, testele întârzie să apară, din cauza contestării licitaţiei de achiziţionare. Că aşa-i la noi, la români…unii sunt contestatari de profesie, iar alţii vor cu orice chip să se îmbogăţească de pe urma pandemiei. Şi, în condiţiile în care legislaţia ce reglementează achiziţiile publice permite cu uşurinţă blocarea licitaţiilor, căutatorii de nod în papură au câştig de cauză, iar efectele negative ale acţiunii acestora le decontăm noi, oamenii de rând, plătitori de taxe şi impozite la stat. Revenind la teste, scandalul în şcoli a debutat încă de anul trecut, odată cu distribuirea „vrac” a acestora şi nu sub formă de kit-uri individuale.
Acest aspect a fost semnalat şi de Luminiţa Barcari, deputat PNL de Ialomiţa, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“, la Radio Fresh FM. Ca deputat, dar şi ca părinte, Luminiţa Barcari susţine că atunci când e vorba de sănătatea copiilor, toată lumea trebuie să se implice, mai cu seamă părinţii. ,,Prima dată ni s-a reproşat că de ce nu testăm. Acum, că vrem să testăm. Păi, cum să testăm? Nu vor testa profesorii, vor testa părinţii. Vor primi câte două teste pe săptămână şi părinţii îşi vor testa copiii. Era nu numai foarte complicat, un profesor să testeze o clasă, dar acele reguli igienice…cum să vii de la un copil la altul…Mie mi se pare cea mai bună măsură. Părintele să îşi asume, să fie responsabil! Pentru şcoală va fi mai complicat, căci am înţeles că au venit componentele separat şi trebuie să le asambleze”, a afirmat deputatul Luminiţa Barcari, specificând că profesorii nu sunt de blamat că nu vor să se implice în campania de testare a elevilor. Competenţele lor sunt cu totul altele. Ei trebuie să facă şcoală cu elevii, să le transmită cunoştinţe. ,,Nu mi se pare normal ca profesorul să testeze elevul. Eu nu pot blama profesorii că nu se ocupă de teste”, a punctat Luminiţa Barcari.

„Specialiştii să îşi spună punctul de vedere”

După doi ani de pandemie se pare că Guvernul este prins pe picior greşit. Este prins nepregătit, iar măsurile luate par a fi pompieristice. Din punctul de vedere al Luminiţei Barcari, o strategie ar trebui să existe în ceea ce priveşte gestionarea valurilor pandemice. O soluţie ar fi consultarea experţilor, atât din ţară, cât şi din statele care se confruntă cu situaţii asemănătoare. Iar măsurile nu ar mai trebui luate politic, ci specialiştii să îşi spună punctul de vedere deoarece vizează sănatatea publică. ,,Până la urmă, trebuie să recunoaştem că dacă nu lăsăm specialiştii pe fiecare domeniu să îşi spună punctul de vedere şi să faci o strategie, nu va fi bine. Nu ar trebui să mai gândim politic, că măsura aceea este bună pentru partidul meu şi mă votează oamenii sau nu”, a mai adăugat Luminiţa Barcari. Subiectul testării elevilor a fost abordat şi de Consiliul Naţional al Elevilor, în cadrul petiţiei ,,Nu mai jucaţi ping-pong cu educaţia din România!”.

Liliana STROE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )