Testări medicale gratuite în judeţul Giurgiu – caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice

În 22, 29, 30 octombrie şi 12, 19, 20 noiembrie, locuitorii din Hotarele şi Izvoarele (judeţul Giurgiu) vor beneficia de testări şi consultaţii medicale gratuite, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Investigaţiile au ca scop depistarea bolilor oncologice şi includ: analize de sânge şi urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecţiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei şi a indicelui de masă corporală. Aceste teste vor fi realizate de către medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale şi elevi la şcoli postliceale sanitare, veniţi ca voluntari.
Caravana de află la cea de-a noua ediţie şi anul acesta ajunge în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu şi Ilfov. Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce şi o importantă componentă educaţională pacienţilor din mediul rural. Aceştia vor fi în dialog constant cu medicii şi voluntarii despre importanţa prevenţiei şi investigaţiilor medicale, vor avea acces la pliante şi broşuri informative şi vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de aşteptare. De asemenea, pacienţii cu suspiciuni de cancer vor fi redirecţionaţi pentru investigaţii suplimentare gratuite şi sprijiniţi pe tot parcursul acestui proces. Pe parcursul celor opt ediţii precedente, caravana a testat peste 8.500 de persoane din localităţi rurale din 35 de judeţe, cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari.
Proiectul rămâne relevant în contextul în care speranţa de viaţă în România este în continuare printre cele mai scăzute din Europa, iar mortalitatea din cauze tratabile (printre care: cancerul de prostată şi de plămâni) este de două ori mai mare decât media europeană.
Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi este susţinută de Janssen, Synevo, Pfizer, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca, iCredit, Novartis, Sanofi, Farmaciile Alphega, Medist Imaging, Roche; Parteneri medicali: Caravana cu medici.
Detalii despre campanie pot fi găsite şi pe: www.invingemcancerul.ro.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )