„Tare mi-e teamă că românii rămân cu ţeapa facturilor”

Partidele parlamentare au votat, anul trecut, legea plafonării facturilor la gaze şi curent. Votul a fost unul consistent ,,pentru”, neexistând partide care să aibă o altă viziune. Situaţia însă s-a schimbat, după ce populaţia s-a plâns de facturile foarte mari, iar mulţi agenţi economici şi instituţii ale statului au reclamat sumele exorbitante pe care trebuie să le achite. Nemulţumirile au răbufnit mai cu seamă în rândul populaţiei şi aşa greu încercată de efectele pandemiei. Asta în vreme ce partidele aflate la guvernare au grijă să se şicaneze încontinuu, în loc să găsească soluţii pentru a scoate ţara din impas. Ei bine, cineva trebuie să plătească pentru toate aceste greşeli şi poticneli.
Astfel a punctat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul AUR Ialomiţa, Rodica Boancă. Aceasta subliniază că fiecare lege are nişte norme metodologice de aplicare. Poate să fie legea extraordinară, dar dacă nu sunt înţelese normele metodologice, se ivesc în mod cert probleme. „Am avut o problemă foarte mare cu normele metodologice. În lege, avem această plafonare, care, de fapt, nu s-a aplicat cum trebuie. Furnizorii nu au primit la timp documentaţia din partea conducătorilor ţării. Ei trebuiau să factureze. Oricât nu mi-ar conveni mie să spun, acesta e principiul. Chiar dacă era un consum înregistrat aiurea sau calculul la acel consum a fost greşit. Iar acum şi ei trebuie traşi la răspundere. Cineva trebuie să plătească pentru acele greşeli. Dar văd că iar se pune batista pe ţambal şi înţeleg că sunt nişte plângeri penale, care, mai mult ca sigur, nu vor avea niciun fel de rezolvare. Vorbim de sute de mii de facturi emise greşit. Dar, de fapt este vorba de un furt cu girul statului, care se întoarce tot la stat. Asta era ideea. Nu ştiu dacă, în felul ăsta, au vrut să-şi atragă iar nişte bani”, a precizat Rodica Boancă.
Şi, ca să pună capac, a mai ieşit cu declaraţii Dan Vîlceanu (ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene) cum că statul nu-şi permite să intre într-o spirală în care să ofere populaţiei sprijin financiar pentru gaze, curent, combustibil şi pentru alimente de bază. Zisele înaltului funcţionar de stat nu-i inspiră deloc sentimente pozitive senatorului AUR Ialomiţa, care nu are cuvinte tocmai frumoase de spus la adresa lui. „Dan Vîlceanu este băiatul ăla de bani gata care nu ştia cât e salariul minim? E un băiat care habar n-are să dialogheze. Ne priveşte de sus, ne arată foarte multă obrăznicie şi aroganţă. E un băiat care n-a stat niciodată pe banii lui, n-a trăit dintr-un salariu de 1.800 de lei, însă a ajuns ministru. Iar acum decide soarta a milioane de români, care trăiesc din salariu minim. Îl doare pe el fix nicăieri de sărăcia românilor şi de faptul că nu-şi mai pot trimite copiii la şcoală. Sau de faptul că mor în casă, că n-au bani să se ducă la spital, să-şi cumpere medicamente şi aşa mai departe. Bineînţeles că este o anomalie ce spune el acolo. Toate statele îşi sprijină populaţia şi alocă subvenţii. Dar la noi, parcă suntem într-un dialog al surzilor. Foarte puţine informaţii vin dinspre Ungaria şi Polonia de exemplu, cu privire la modul în care sunt conduse. De ce oare? Că sunt oile negre ale Europei? Dar sunt acele oi negre ale Europei care şi-au adus înapoi populaţia plecată peste hotare în proporţie de 80%. Ungaria, de exemplu. Asta pentru că a alocat subvenţii de sprijin, pentru cetăţean, oriunde a fost nevoie. De la debirocratizare până la susţinere financiară, au făcut tot ce este posibil şi au cheltuit cât a fost nevoie. Iar acum, într-adevăr, economia lor duduie…Tare mi-e teamă că românii rămân cu ţeapa facturilor. Auzeam, zilele trecute, că cineva a făcut un împrumut la CAR să plătească factura de 20.000 lei, dintr-un salariu de 3.500 de lei. Nu e de mirare, au fost emise facturi şi mai mari ca valoare. Nu ştiu cine se uită pe calculele alea şi cum au aplicat ei algoritmul. Acum, nu cred că va răspunde cineva pentru cele întâmplate. Dar, dacă vom avea alegeri anticipate şi vom reuşi să facem puţină curăţenie în clasa asta politică, da. Atunci vor trebui să răspundă, cu averile, cu banii. Unii s-au îmbogăţit foarte tare în perioada asta”, a mai adăugat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )