„Sunt domenii în care Călăraşiul şi-a depăşit condiţia de judeţ mai mic al regiunii”

• spune Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud Muntenia

 Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a prezentat, recent, prin intermediul directorului Liviu Muşat, o situaţie a cererilor de finanţare depuse la nivel de regiune. Astfel, până la această dată, la nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia au fost depuse 2.076 cereri de finanţare, cu o valoare totală de 20,39 miliarde de lei, solicitându-se fonduri publice de peste 14,31 miliarde de lei. Pentru 792 dintre ele au fost semnate contracte de finanţare, în valoare totală de 8,17 miliarde de lei şi fonduri nerambursabile solicitate de aproape 6,93 miliarde de lei. Sumele includ şi aplicaţia al cărui beneficiar unic este ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, ?i care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.

„Având în vedere că alocarea regiunii noastre este undeva la vreo 800 milioane euro, cele 7 miliarde nerambursabile, însemnând cam 1,4 miliarde euro, putem spune că la nivelul regiunii, dacă aceste proiecte vor fi finalizate, vom avea un surplus faţă de alocarea iniţială a regiunii. Să sperăm că proiectele vor fi implementate cu succes până la sfârşitul anului 2023”, a precizat directorul Muşat.

În ce priveşte judeţul Călăraşi, au fost transmise 198 de aplicaţii, cu o valoare totală la depunere de peste 2,1 miliarde de lei şi fonduri nerambursabile solicitate de 1,58 miliarde de lei. Pentru 65 dintre ele s-au semnat contracte de finanţare Regio, ce însumează o valoare totală de peste 485 de milioane de lei şi care solicită fonduri publice în valoare de 425 de milioane de lei. Pentru realizarea investiţiilor POR în infrastructura educaţională, în judeţul Călăraşi au fost depuse 11 cereri de finanţare care au avut un buget cu o valoare totală de 61 de milioane de lei, din care valoarea fondurilor solicitate a fost de peste 53,6 milioane de lei. Au fost semnate nouă contracte de finanţare cu o valoare totală de 485,25 milioane de lei, ce au solicitat 425,51 milioane de lei – fonduri nerambursabile din FEDR şi Bugetul Naţional. „Evident că faţă de judeţele mai mari există totuşi o diferenţă, însă în competiţia cu judeţele de acelaşi rang din regiune, precum Ialomiţa, Teleorman sau Giurgiu, Călăraşiul se află pe locul fruntaş. Sunt domenii în care Călăraşiul şi-a depăşit condiţia de judeţ mai mic al regiunii, domeniul de educaţie fiind unul din acestea. Cel mai mare contract din judeţ este cel semnat de Consiliul Judeţean, pe Axa 6, de infrastructură, un proiect de peste 120 milioane lei. Sperăm din tot sufletul că vom putea identifica o sursă de finanţare şi pentru cel de-al doilea drum, proiectul rezervă 201 B. Cea mai mare valoare este pe Axa 4, dedicată reşedinţelor de judeţ, unde sunt depuse 15 aplicaţii de către primărie, asta însemnând o valoare de peste 160 milioane lei. Pe partea de microîntreprinderi, aici am constatat o creştere a interesului pe judeţul Călăraşi pentru mediul de afaceri. Dacă pe programul anterior aveam foarte puţine aplicaţii, cred că până în zece, acum avem semnate 32 de contracte, cu o valoare de peste 65 milioane lei. La Axa 3, cu eficientizarea energetică, avem 4 contracte, cu o valoare de 15 milioane lei. Mai avem două contracte pe monumente, pe Axa 5, cu o valoare de 32 milioane lei, pe Axa 8, pe protecţie socială – două contracte de 20 milioane lei şi şcolile, cele nouă contracte semnate şi încă două pe traseu, însumând aproape 60 milioane lei. Eu sunt convins că – dacă la nivelul judeţului vor fi parcurşi paşii pe care intenţionează actuala administraţie să-i facă, anume să organizeze licitaţii cadru pentru contracte cadru la studii de fezabilitate, dacă va face asocieri cu Consiliile locale, în special pe partea de educaţie şi alte domenii şi sunt convins că există astfel de preocupări – atât judeţul, cât şi localităţile vor putea să depună proiecte încă de la începutul programului 2021-2027. În momentul de faţă lucrăm cu motoarele turate la maxim la pregătirea Programului 2021-2027. Facem acest lucru într-un dialog susţinut cu administraţia locală şi ceilalţi actori importanţi din regiune, aşa încât programul să se plieze cât mai mult pe nevoile comunităţilor”, a punctat directorul Muşat.

(Continuarea în editia tipărită a ziarului IMPACT)

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )