„Sunt de acord că, în momentul acesta, încrederea în politicieni a slăbit, dar depunem eforturi ca să îndreptăm această părere a oamenilor“

În ultimii ani, românii au arătat destul de clar că nu mai au încredere în politicieni. Căci, în cei peste treizeci de ani, care au trecut de la Revoluţie, au avut parte de multe dezamăgiri de la întreaga clasă politică. Dar, cum se ştie, speranţa moare ultima şi oamenii încă mai cred că există şanse ca lucrurile să se îndrepte pe făgaşul cel bun. Şi, din fericire, încet-încet, suflul schimbării începe să îşi facă simţită prezenţa.

În această tagmă a politicienilor, intră şi parlamentarii care nu o dată au fost blamaţi de români că ,,dorm” în Parlament sau că votează după bunul plac şi cum „bate vântul”, în loc să le reprezinte interesele. Fireşte că totuşi, au existat şi excepţii, însă, la modul general, oamenii au avut cu adevărat motive de nemulţumire. Totuşi, iată că, de ceva vreme, lucrurile s-au schimbat şi clasa politică a început să mai muncească şi pentru români. O bună parte din politicieni au înţeles misiunea pentru care oamenii i-au trimis în funcţii şi se străduiesc să le facă viaţa mai uşoară, prin demersurile lor.
Un exemplu, în acest sens, este cel al lui Nicuşor Cionoiu, senator din partea PSD Călăraşi, aflat acum la al treilea mandat. Acesta face parte din trei comisii permanente, respectiv Comisia pentru transporturi şi infrastructură; Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale şi Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială. În cifre, activitatea desfăşurată arată că senatorul a avut 68 iniţiative legislative (din care 19 promulgate legi); o declaraţie politică; trei întrebări; 23 interpelări; 26 de luări de cuvânt în plen, la 345 şedinţe; trei moţiuni; vot electronic (1.287 din 1.335).
Nicuşor Cionoiu vine din mediul de afaceri şi a intrat în politică pentru a schimba în bine lucrurile care nu funcţionau. „Eu am intrat în lumea politică pentru a îndrepta anumite lucruri ce nu au funcţionat la mine, ca şi antreprenor. Am încercat, prin interpelările pe care le-am făcut, să mă refer la lucruri pragmatice, punctuale, pentru judeţul Călăraşi, ce ţin de consolidarea podurilor, anumitor trasee turistice, de faptul că braţul Borcea trebuie revitalizat, în speţă, de latura pe care o reprezint eu. În mare parte, toate aceste lucruri au fost puse pe tapet, în cadrul interpelărilor mele, a declaraţilor politice, în amendamentele de legi. Sunt iniţiatorul mai multor legi care ţin de o anumită organizare, o anumită pregătire, pe care trebuie s-o facă antreprenorii, ţinând cont de circulaţia pe drumurile publice, de modul cum se înmatriculează un autovehicul, de rapiditatea sau tardivitatea care exista. Acolo unde am considerat şi unde colegii mei au venit către mine cu întrebări şi doleanţe, în mare parte, lucrurile au fost rezolvate. Am considerat, la un moment dat, că partea asta politică este un pic mai dulce, ca să spunem aşa, un pic mai neutră. Dar, am constatat că există foarte mulţi colegi de-ai mei – cel puţin în cadrul Partidului Social Democrat – care sunt implicaţi şi se bat pentru prosperitatea antreprenorului, revitalizarea anumitor servicii şi reînfiinţarea unor servicii ce au dispărut. Am făcut deplasări în ţară la mulţi antreprenori români. Urmează să mergem acum şi în judeţul Călăraşi, spre anumiţi întreprinzători autohtoni, să punctăm anumite lucruri nevralgice pentru ei şi să le rezolvăm. Am considerat că această meserie de senator este ca şi cea pe care am făcut-o anterior. Adică, am abordat-o cu multă seriozitate. Am purtat discuţii şi un dialog cu toţi colegii mei. Şi, împreună, am încercat să rezolvăm toate problemele. Acum la mai bine de jumătate de mandat, suntem mulţumiţi de faptul că am reuşit, în mare parte, să aducem către legislativul României, toate aceste doleanţe şi multe dintre ele le-am rezolvat. Mai avem anumite lucruri care ţin de un sistem legislativ, de semnarea anumitor documente înaintea mandatelor noastre. Dar aceste lucruri trebuie să le rezolvăm împreună cu colegii noştri, europarlamentarii, fiindcă unele dintre ele au nevoie să fie în mare parte schimbate”, a precizat Nicuşor Cionoiu.

Probleme extrem de importante pentru cetăţeni, abordate în cadrul şedinţelor

Activitatea unui senator este destul de încărcată, dacă acel politician chiar are intenţii bune şi vrea cu adevărat să fie în slujba cetăţeanului. Bunăoară, recent, senatorul Cionoiu a participat la două şedinţe de comisii în cadrul Senatului, din care face, de altfel, parte (pe parcursul unei singure zile). Adică, aşa cum am menţionat deja, la Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură. În cadrul celor două şedinţe, au fost abordate probleme extrem de importante pentru cetăţeni. „Comisia de energie este foarte importantă pentru că ne gândim prima dată la faptul că România poate să producă curent ieftin. Iar ca să se întâmple acest lucru, trebuie fă fie îndestulător pentru toată populaţia. Intenţionăm ca prin amendamentele şi hotărârile pe care le abordăm, în cadrul acestei comisii, România să devină independentă din punct de vedere energetic. Ca primă concluzie, avem 11 obiective pe care dorim să le repunem în folosinţă. Unele sunt realizate în proporţie de 96- 98%, altele mai mică. Dorim că această independenţă să fie îndreptată către cetăţenii vulnerabili, în aşa fel încât costul de zi cu zi să se diminueze. Acesta este un prim punct. În al doilea rând, ne gândim la faptul că dorim ca energia de bandă să fie, cel puţin în momentul acesta, la fel ca cea existentă. În aşa fel încât – indiferent de lucrurile care se spun şi se tranşează acum în spaţiul public – să înlocuim un obiectiv cu altul, care să fie cel puţin la aceeaşi capacitate a celui existent. Ne referim în primul rând la Combinatul Energetic Oltenia care are ca  jalon Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – închiderea unui obiectiv. Dar, el nu va fi închis decât atunci când vom avea un altul, care să fie la fel de îndestulător ca acesta. Ne gândim la centrala nucleară de la Cernavodă, unde s-a intrat pe linie dreaptă şi am aprobat hotărârea de împrumut pentru finanţarea celor două reactoare. Acestea vor intra în remont, nu vor fi desfiinţate şi într-o perioadă de maxim doi ani vor fi retehnologizate. În aşa fel încât, tot acest surplus de energie să se regăsească în coşul zilnic al cetăţenilor români. Nu sunt eludate nici partea de energie fotovoltaică, energia verde cum o numim noi, şi cea eoliană. Toate aceste lucruri vor duce la îndestularea românilor prin faptul că persoanele fizice şi juridice vor putea accesa program europene cu panouri fotovoltaice. Ele vor economisi şi nu va fi cazul să consume atâta energie din partea operatorului, ci va fi produsă de către fiecare agent sau fiecare persoană fizică, prin autoconsum”, a explicat senatorul, specificând că nu vor fi, în schimb independente total energetic, ci va exista o economie mai mare sau mai mică, în funcţie de dimensionarea sistemului.
La Comisia de Transporturi şi infrastructură, pe ordinea de zi au fost dezbătute, de asemenea, probleme importante. Printre altele, senatorul încearcă să repună pe tapet anumite proiecte de interes major, nu doar pentru călărăşeni, ci şi ceilalţi cetăţeni. „Încercăm să repunem anumite proiecte importante. Noi, ca şi Călăraşi, ne putem mândri acum că s-a semnat un contract de către Consiliul Judeţean, în speţă de către preşedintele Vasile Iliuţă, pentru pasarela de la Lehliu. Urmează să finalizăm, pe partea de transport, pasarela de la Drajna, care cred că va dată în folosinţă undeva până la 1 iunie. Ne gândim la Drumul Expres care în momentul acesta pleacă de la Galaţi şi se duce spre Chiciu. Vor mai fi, apoi, proiecte pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ce vizează transportul de mici dimensiuni. Este vorba de ruta ce pleacă de la Chiciu spre Teleorman, care va face o zonă de agrement, o zonă verde, ce va prelua o parte din transportul interjudeţean. Nu în ultimul rând, podul pe Dunăre este o discuţie pe care am purtat-o şi Consiliul Judeţean Călăraşi a făcut eforturi semnificative în acest sens. Preşedintele Iliuţă a fost de vreo două sau trei ori la Ministerul Transporturilor. În prezent, podul este introdus în master planul european care ţine cont de această investiţie ce depăşeşte total bugetul unui Consiliu Judeţean. Credem că putem să accesăm nişte proiecte europene care, în asociere şi înţelegere cu statul bulgar – vor duce la realizarea acestui pod. Nu pot să spun, dacă într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat”, a punctat senatorul Nicuşor Cionoiu.

„Eu personal mă gândesc serios la viitorul urmaşilor mei, pentru că politica este oarecum temporară”

Una peste alta, senatorul călărăşean este încrezător că, prin eforturile care se fac, percepţia negativă a cetăţenilor, vizavi de politicieni, se va schimba. Într-adevăr, politicienii au făcu greşeli, dar situaţia s-a îndreptat. „Sunt nişte greşeli pe care clasa politică, cu certitudine, le-a făcut. Sunt nişte lucruri pe care Diaspora le judecă la modul serios şi adevărat. Dar, clasa politică s-a schimbat. Mulţi dintre colegii mei, dintre oamenii care reprezintă în prezent România, se zbat pentru îndreptarea multor greşeli ce s-au făcut. Sunt de acord că, în momentul acesta, încrederea în politicieni a slăbit, că oamenii nu mai au încredere în noi. Dar, zbuciumul nostru, zbaterea noastră este ca să îndreptăm această opinie, să îndreptăm această părere a oamenilor. Vrem să arătăm că nu banii sunt cei care ne-au făcut pe noi să intrăm în politică, ci poate gândindu-ne la viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Eu personal mă gândesc serios, la viitorul urmaşilor mei, pentru că politica este oarecum temporară. Partea de inginerie, care îmi aparţine în totalitate, este permanentă. De exemplu, spunea, la un moment dat, Churchill că zmeul se ridică sus atunci când vântul este potrivnic şi nu împreună cu el. Avem posibilitatea acum, când sunt destul de multe lucruri potrivnice – cum a fost pandemia de Covid, Războiul – să ne ridicăm, din considerent că ţara noastră este bogată. Dispunem de anumite resurse, de o anumită zestre pe care am păstrat-o. Ea  trebuie retehnologizată şi revitalizată. Trebuie să-i convingem pe oameni că nu ne-am dus aici să facem naveta şi nu ne interesează o sumă extraordinar de mare de bani. Pe noi ne interesează, în primul rând, să ne gândim la o siguranţă. Doresc ca această siguranţă să aparţină copiilor şi nepoţilor noştri… Imaginea clasei politice se va îmbunătăţi cu certitudine dacă se va merge pe acest feeling pe care PSD l-a iniţiat. Acela în care nu mai există  baroni locali, unde toată lumea va munci şi va trage spre un ţel comun. Cu certitudine, atunci oamenii vor fi mulţumiţi. Apoi, trebuie arătate şi lucrurile pozitive, nu numai cele negative. Este foarte greu să legiferezi, în această perioadă, ceva perfect. Nu pot să spun că toate legile sunt perfecte, dar tot ceea ce am făcut noi, ca amendamente, ca sistem legislativ, am încercat să eliminăm ceea ce ni s-a dus la cunoştinţă, de către colegi, de către populaţie, că nu merge şi să îndreptăm aceste lucruri de aşa natură încât să existe o oarecare satisfacţie financiară în viziunea cetăţeanului de rând”, a concluzionat Nicuşor Cionoiu, senator PSD Călăraşi.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )