„Sunt consilier judeţean şi reprezint interesele tuturor cetăţenilor de etnie romă din judeţul Ialomiţa”

• spune Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa • datorită funcţiei de consilier judeţean, acesta va reprezenta mult mai bine multitudinea de probleme cu care se confruntă cetăţenii de etnie romă

În judeţul Ialomiţa, etnia romă are o reprezentare foarte bună la nivelul autorităţilor publice locale şi, în special, meritul este al lui Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa, prim vicepreşedinte, coordonator al Regiunii Sud Muntenia şi Dobrogea, consilier judeţean. Faptul că romii au aleşi locali care să le reprezinte interesele în diverse structuri este un lucru foarte important.

Iar, anul trecut, aşa cum se ştie, au avut loc două tururi de alegeri, în septembrie cele locale şi decembrie – parlamentare, la care romii au avut candidaţi. Partida Romilor a avut un acord politic încheiat cu PSD, graţie căruia reprezentanţi ai etniei au figurat pe listă, câştigând o serie de mandate în Consiliul Local din localităţile judeţului, Primării, Consiliul Judeţean Ialomiţa. Pe lângă faptul că Partida Romilor a câştigat 25 de consilieri locali din rândul etniei romilor la nivel de judeţ, la municipii, comune, oraşe chiar, are şi doi primari de etnie romă, care vorbesc şi limba romani. Are doi viceprimari, foarte mulţi angajaţi în Primării ca şi experţi locali. Nu în ultimul rând, Partida Romilor are un consilier judeţean şi, din aceste puncte de vedere, 2020 a fost un an foarte bun. „Aş putea să spun că 2020 a fost un an bun pentru faptul că judeţul Ialomiţa are un consilier judeţean de etnie romă, care acum face parte şi din PSD. Acest consilier judeţean, din fericire, sunt eu. Consider că asta pentru mine este o responsabilitate şi mai mare faţă de cele pe care le aveam. Acum, în calitate de reprezentant al Partidei Romilor, la nivel de judeţ, ştim foarte bine că avem o serie întreagă de acţiuni pe care urmează să le facem. Ceea ce nu s-a putut face în 2020, sper ca în anul 2021 să punem în aplicare, să continuăm acţiunile noastre pe care trebuie să le desfăşurăm la nivel de judeţ. Sunt consilier judeţean şi reprezint interesele tuturor cetăţenilor de etnie romă din judeţul Ialomiţa. Sunt sigur că împreună cu domnul Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean, vom găsi cele mai bune soluţii pentru a rezolva multitudinea de probleme cu care se confruntă cetăţenii noştri de etnie romă. Vreau ca anul acesta, dacă pandemia ne permite, să reluăm Ziua romilor ialomiţeni, care este pe 8 aprilie, să reluăm Cupa romilor ialomiţeni la fotbal, unde suntem la a şasea ediţie şi deja s-a dezvoltat ceva frumos. Fiecare comunitate a participat cu câte o echipă şi oamenii abia aşteaptă să organizăm astfel ed acţiuni. Avem Ziua Romilor ialomiţeni din septembrie, o zi festivă care scoate în evidenţă tot ce înseamnă tradiţii, port, mâncare tradiţională. Apoi, mai sunt şi alte acţiuni mai mici”, a precizat la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Din viaţa romilor”, consilierul judeţean Leonida Mandache.

Din punct de vedere al alegerilor, Ialomiţa este printre primele trei judeţe din ţară ca rezultate. Asta demonstrează că judeţul Ialomiţa întotdeauna a avut printre cele mai bune rezultate la alegerile locale. Întotdeauna romii au avut primari, au avut un număr de consilieri locali. „Întotdeauna am fost băgaţi în seamă, ca să zic aşa, prin diverse primării, acolo unde avem comunităţi importante de romi. Toată lumea ştie că la Bărbuleşti, comună cu aproape 8.000 de persoane, Consiliul Local este alcătuit din 15 consilieri de etnie romă şi pot să spun că sunt toţi ai noştri, chiar dacă au participat la alegeri pe diverse liste ale unor partide…Avem comunităţi importante, la fel, la Ţăndărei, acolo unde avem 3-4 persoane, cu bunăvoinţa domnului primar Cristian Roman – şi ţin să-i mulţumesc pe această cale. A angajat patru persoane de etnie romă care să ţină legătura cu comunitatea romă de acolo, foarte numeroasă, în jur de 5.000 de persoane. Avem rezultate frumoase chiar şi la Feteşti. Avem un băiat de-al nostru ales consilier local, altul este angajat expert local pe problemele romilor. Avem mediatori sanitari, mediatori şcolari şi aşa mai departe. Consider că asta este un lucru extraordinar de bun pentru că numai aşa putem ajuta mai bine comunitatea noastră de romi”, a mai adăugat Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )