Studiu World Vision România: Un leu investit în educație aduce la buget opt lei
Fiecare leu pe care statul român îl investește într-un ciclu complet de educație (de la nivel preșcolar la postuniversitar) generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite și contribuții. Acest lucru îl demonstrează studiul „Costul educației: investiție, randament, impact”, realizat de Deloitte România la comanda Fundației World Vision România.
Studiul a fost lansat astăzi, 12 octombrie, într-o amplă conferință despre finanțarea în educație, organizată de World Vision România în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Investiția în educație generează încasări importante pentru stat, ca administrator al bugetelor publice, cu un impact considerabil pentru societate în ansamblul acesteia, după cum arată studiul publicat de World Vision România. De exemplu, statul cheltuiește în total circa 168.000 de lei, în medie, pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniță până la acordarea diplomei. În același timp, statul încasează de la o astfel de persoană, pe toată durata vieții acesteia, aproape 1,45 de milioane de lei din contribuții, taxe și impozite. Cu alte cuvinte, la fiecare leu investit în educația unei persoane cu masterat, statul primește înapoi un echivalent al randamentului investiției de 700%.
Pe de altă parte, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuiește, în medie, circa 90.000 de lei pentru un șomer cu studii primare, pe toată durata vieții acestuia. De asemenea, contribuțiile persoanelor fizice la buget cresc odată cu nivelul de educație. O persoană cu studii primare contribuie în fiecare an la buget, în medie, cu maxim 10.363 de lei. Suma crește la cel mult 20.517 lei pentru persoanele care au absolvit cel mult o școală profesională și ajunge la o valoare maximă de peste 40.000 de lei în cazul celora cu studii universitare și postuniversitare.
O altă concluzie a studiului privește efectul educației asupra nivelului veniturilor persoanelor fizice. Astfel, veniturile brute realizate de o persoană se dublează, în medie, cu fiecare nivel de învățământ finalizat. Prin urmare, un absolvent de liceu câștigă de două ori mai mult decât o persoană care a terminat doar școala generală. Iar un absolvent de facultate câștigă dublu față de cineva care are doar o diplomă de bacalaureat. Este important de observat că această evoluție se păstrează indiferent de statutul profesional. De asemenea, e valabilă nu doar pentru salariați, ci și pentru agricultori și lucrătorii pe cont propriu în alte activități decât cele agricole.
Studiul „Costul educației: investiție, randament, impact” a fost efectuat de Deloitte România la solicitarea Fundației World Vision, pe baza seturilor de date disponibile din surse publice. Studiul a fost realizat pentru următoarele categorii de statut ocupațional: lucrător pe cont propriu în activități neagricole, agricultor, șomer, salariat conform, pentru următoarele niveluri de studii: primar/ISCED 0-1, secundar/ISCED 2-3, superior/ISCED 5-7.
Studiul face parte din seria de cercetări și inițiative ale World Vision din domeniul educației, printre care se numără studii precum „Investiție în educația copiilor din mediul rural” (2017), „Cursa celor 30 de ani de educație în România… rurală” (2020), “Bunăstarea copilului din mediul rural”.
Petruța RIDICHE