STUDIU World Vision România: 7 din 10 copii din mediul rural nu au mers niciodată în vacanţă sau în tabără la mare

Şapte din zece copii din mediul rural din România nu au fost niciodată într-o vacanţă sau tabără la mare. Mai mult, şase din zece nu au mers niciodată în tabără la munte. Sunt statistici pe care le scoate la iveală un sondaj realizat de World Vision România în rândul părinților ce au copii în clasele I-IV în comunitățile rurale.
Peste un sfert dintre părinţi spun că nu cheltuie niciun ban cu activităţile copiilor de peste vară, iar aproape doi din zece părinţi cheltuie sub 100 de lei. Jumătate dintre copii nu întreprinde niciun fel de activităţi educative pe timpul verii. Mai mult de doi din cinci copii nu au nici în comunitate spaţii unde să-și petreacă timpul liber. Este vorba de parcuri, bazine de înot, trasee pentru drumeţii. Mai mult de nouă din zece copii nu au ieşit niciodată din ţară, iar mai bine de un sfert dintre părinți nu alocă buget pentru vacanțele celor mici. Mai bine de jumătate dintre părinții de la sat chestionați nu a plecat niciodată cu copiii într-o vacanță plătită. Totodată, mai bine de un sfert dintre familii spun că nu cheltuie niciun ban pentru activitățile de peste vară ale celor mici. Doi din zece copii îşi petrec vacanţa de vară muncind în gospodărie. Conform părinţilor, copiii de clasele I-IV din mediul rural, pe timpul verii, se joacă prin curte sau sat, în proporție de 70,7% dintre ei; 18,1% lucrează sau își ajută părinţii la treburi; 6,2% stau singuri pe internet sau în faţa televizorului; 3,9% pleacă în alte localităţi; 1,1% au alte activităţi.
„Summer of firsts” – Campanie World Vision Romania pentru copiii care nu s-au bucurat niciodată de o vacanță adevărată
În satele României sunt mulți copii pentru care vacanţa de vară este doar o perioadă ca oricare alta. Este vorba de acei copii care, din varii motive, nu au reușit să plece niciodată într-o vacanţă sau nu au ieşit din propria comunitate. World Vision România lansează o campanie prin care îşi propune, cu ajutorul donatorilor, să schimbe acest lucru și să ducă peste 400 de copii la mare sau la bazin. Oricine îşi doreşte să ajute un copil să vadă pentru prima oară marea, să intre într-un bazin de înot, să se dea pe un tobogan cu apă şi să aibă o vară a primelor experiențe, poate dona pe site-ul campaniei: https://worldvision.ro/implica-te/campanii/summer-of-firsts/ sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA (cost 4 euro/lună). „La finalul vacanţei de vară, copiii se duc înapoi în bănci, la şcoală. Mă gândesc la veşnica întrebare: voi ce aţi făcut în vacanţa de vară? La compunerea pe care copiii trebuie să o facă despre o vacanţă de vară ce, de fapt, n-a existat. Copii care dau înapoi o foaie goală, pentru că nu au o poveste. Sau pentru că le este ruşine să spună că, de fapt, în vacanţă au muncit în curte. Împreună le putem scrie povestea acestei veri”, a
declarat Mihaela Nabăr, director executiv al Fundației World Vision România.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )