Studiu Salvați Copiii România: Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară, în ultimii doi ani

31% dintre copiii din învățământul secundar inferior și superior susțin că au rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice. Cel puțin, asta arată un sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România în luna februarie. Decalajele sunt mai mari, în cazul copiilor vulnerabili.
La începutul anului anterior, peste 15% dintre copiii care împliniseră 5 ani nu erau înscriși la grădiniță. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei urmau să-și facă debutul școlar în toamna aceluiași an. Precum cele mai multe fenomene negative din domeniul educației, neparticiparea la învățământul preșcolar afectează în mod disproporționat copiii din mediul rural. Rata de înscriere în învățământul preșcolar la vârsta de 5 ani se situează la 87,8% în cazul copiilor de la orașe, față de doar 80,9% în cazul celor de la sate. România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.
Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială post-pandemie și deschide Grădinițele estivale, pentru a 25-a ediție. Școala online a agravat disparitățile sociale. Iar acest lucru se poate măsura prin: neparticiparea școlară – 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021; abandonul școlar – 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020; inegalitățile dintre copiii din urbanul mare și rural, în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale – elevii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub 5 față de cei de la școlile din urban.
Organizația Salvați Copiii România anunță extinderea programului de educație remedială estivală pentru copiii vulnerabili și deschiderea grădinițelor estivale, ajunse la cea de-a 25-a ediție.
57% dintre copii au ajuns la o autonomie deplină de învățare. La matematică, procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 90% la intrarea în program la 56% la finalul programului. Iar procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 10% la 44%. La limba română, procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 91% la intrarea în program la 48% la finalul programului. Iar procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 10% la 53%. La disciplina Științe, procentul copiilor care aveau inițial un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 63% la 33% la finalul programului. Procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 37% la 67%.
Organizația Salvați Copiii a atras atenția în mod repetat asupra impactului pe care îl are, în România, situația socioeconomică a familiei asupra rezultatelor școlare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA (PISA 2018) plasau România printre țările care înregistrează o puternică legătură între statutul socioeconomic al elevilor și performanțele înregistrate de aceștia. Astfel (eliminând toți ceilalți factori), statutul socioeconomic determină 18% din variațiile de performanță ale elevilor (12% media OCDE). Salvați Copiii România recomandă Ministerului Educației să colecteze și să analizeze și date care să reflecte impactul statutului socioeconomic al familiei asupra rezultatelor la testările naționale, pentru a putea lua măsuri adecvate de sprijin și compensare a dezavantajelor.
Grădinițile estivale ajung la cea de-a 25-a ediție
Programul Grădinița estivală se derulează din anul 1998, având la bază Curriculumul pentru educația timpurie și respectând cele 5 domenii de dezvoltare a copiilor. Este vorba despre dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii; capacităţi și atitudini în învăţare. Programul se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță și se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat. Obiectivul său este de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă. Programul a avut ca impact dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii. La intrarea în program, 13% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 64% dintre copii. De asemenea, a avut impact asupra dezvoltării limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii. La intrarea în program, 10% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii. Referitor la capacităţile și atitudinile în învăţare, la intrarea în program, 11% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii. 93% dintre copii au fost înscriși în învățământul de masă, restul de 7% sunt în monitorizare și vor fi înscriși în anul școlar următor.
În cei 24 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 13.750 de copii – 10.293 de copii la Grădinița estivală și 3.457 de elevi în programul de remediere estivală, organizați în 531 de grupe. În anul 2022, în cel de-al 25-lea, vor fi organizate activități estivale pentru 2.500 de copii, dintre care 385 de preșcolari și 2.115 elevi, din București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. În București și județele Brașov, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Suceava, Timiș și Tulcea vor participa la activitățile educative și de socializare și copii din Ucraina.
De asemenea, Salvați Copiii organizează în această vară 20 de tabere pentru peste 700 de copii din România și din Ucraina.
Persoană de contact: Liliana Bibac-Moșneguțu, coordonator programe educaționale, email – liliana.bibac@salvaticopiii.ro, tel. 0741933599.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )