Studenţii Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi, promovează tradiţiile pascale într-un târg culinar de excepţie

În spiritul sărbătorilor de primăvară, la sfârşitul săptămânii trecute, studenţii Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi şi-au etalat măiestria în arta culinară, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Târgului de produse tradiţionale pascale. Ouă vopsite, sărmăluţe, pastramă, peşte, mici, prăjituri, cozonac, pască, au fost doar câteva din produsele cu care studenţii i-au îmbiat pe participanţi să le deguste şi să se inspire pentru tradiţionala masă de Paşti. Căci aşa obişnuiesc românii de Paşti, să aibă masa încărcată, însă studenţii le recomandă să mănânce de toate şi cumpătat. Un sfat care, la vremurile actuale, nici nu ar fi greu de urmat, având în vedere preţurile ce au explodat.

Acţiunea a avut loc, mai exact, vineri, 7 aprilie 2023, în curtea Colegiului Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi. Au participat: profesor universitar doctor, Daniela Creţu (directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi), prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu ( decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti); Marius Micu (prodecan al Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – USAMV şi vicepreşedintele COPA-COGECA); Marian Drăgan (preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Alimentară Călăraşi); Roxana Paţurcă (inspectorul şef al IŞJ Călăraşi); reprezentanţi ai Colegiului Agricol, ai Asociaţiei de Agroturism, Turism Rural şi Ecologic Călăraşi; profesori şi studenţi ai facultăţii, elevi de clasa a XII-a şi cetăţeni din toate categoriile de vârstă.
Directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi, Daniela Creţu este mulţumită de modul în care s-a desfăşurat acţiunea şi îşi doreşte ca aceasta să continue mult timp de acum încolo. „Am organizat cea de-a şasea ediţie a Târgului Produselor Pascale unde studenţii Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi – în spiritul bunelor practici pe care le-au dezvoltat în comunitatea călărăşeană – încearcă să demonstreze că în aceste vremuri destul de tulburi, din punct de vedere politic, social, economic, tradiţiile trebuie respectate, pentru că sunt singurele ce rămân veşnice. În acest context, studenţii noştri s-au întrecut în a-şi demonstra abilităţile practice, în arta culinară. De fiecare dată, cu mare entuziasm, participă la acţiunile noastre, mai ales că anul acesta serbăm cei 25 de ani de învăţământ universitar agricol călărăşean. Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, toate acţiunile din acest an se desfăşoară sub această egidă. La finalul acestui eveniment studenţii vor primi diplome de participare. Cred că vor fi încântaţi de faptul că au primit vizita comunităţii şi sunt prezenţi cetăţeni din toate categoriile de vârstă. De la Liceul Agricol şi Asociaţia de Agroturism, Turism Rural şi Ecologic au fost invitaţi reprezentanţi, să ni se alăture la acest eveniment. Cu atât mai mult cu cât, încercăm să dezvoltăm un parteneriat viabil cu Liceul Agricol, dat fiind faptul că noi convieţuim în aceeaşi instituţie. Se pare că încet – încet, lucrurile vor fi chiar de foarte bun augur pentru ambele instituţii. Iar Asociaţia de Agroturism, Turism Rural şi Ecologic Călăraşi a fost înfiinţată în cadrul unui proiect PHARE în anul 2008, pe care Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală Călăraşi l-a implementat. Anume un proiect transfrontalier. Iar această asociaţie este viabilă şi în zilele noastre”, a precizat prof. univ. dr. Daniela Creţu, specificând că târgul ar fi ajuns la mai multe ediţii, însă din cauza pandemiei în 2020 şi 2021 nu s-a putut organiza. Dar, din fericire, perioada dificilă a trecut şi acum studenţii şi cadrele didactice încearcă să compenseze ceea ce au pierdut. „În fiecare an încercăm un plus de valoare, astfel încât să tot învăţăm din reuşite şi greşeli, în egală măsură. De la un an, la altul, vrem ca acest eveniment să fie mai bine organizat, mai frumos, cu mai multe activităţi pe care studenţii noştri să le dezvolte. Ba chiar ne-am propus, ca anul viitor, să invităm şi alte licee tehnologice să ni se alăture, pentru că până la urmă este un parteneriat între învăţământul universitar şi preuniversitar, care chiar trebuie dezvoltat în Călăraşi. Până la urmă, studenţii noştri sunt foşti elevi ai liceelor din zonă şi este foarte bine să vadă din timp cam ceea ce îi aşteaptă. Următorul eveniment va fi organizat în luna mai. Vom avea cursul festiv şi banchetul studenţilor din anul 4, după care, în luna iunie, vom organiza sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor şi cadrelor didactice, un eveniment de mare amploare căruia intenţionăm să-i dăm o notă cel puţin transfrontalieră, dacă nu internaţională. Dorim să invităm şi partenerii bulgari din Silistra”, a mai adăugat directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, Filiala Călăraşi.

„Vrem să continuăm acest eveniment, pentru că deja devine tradiţie pentru călărăşeni”

Prodecanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – USAMV, Marius Micu a fost plăcut surprins de organizarea foarte bună a evenimentului, de faptul că studenţii se mobilizează şi ştiu să treacă uşor de la partea teoretică la cea practică. „Mă bucur să văd că studenţii aplică în mod practic ceea ce învaţă la cursurile facultăţii noastre şi transpun cu toate elementele specifice, de marketing, agro-marketing, produsele pe care le prezintă cu ocazia sărbătorilor pascale. Este un eveniment extrem de important care se întâmplă de 6 ani de zile, în cadrul Filialei Facultăţii din Călăraşi. E organizat de doamna director Daniela Creţu, care este inima şi sufletul facultăţii noastre la Călăraşi. Vrem să continuăm acest eveniment pentru că deja devine tradiţie pentru călărăşeni. Totodată este extrem de important pentru judeţul Călăraşi să avem studii superioare de specialitate. Dat fiind că, activitatea economică din Călăraşi este predominant agricolă. De aceea este foarte util să avem aceste studii de specialitate, care îmbină agricultura cu managementul, în speţă economia. Este important pentru că tinerii din Călăraşi pot urma în localitatea lor o facultate de prestigiu. Şi, apoi, se pot integra foarte bine pe piaţa muncii din Călăraşi, aducând valoare adăugată dezvoltării judeţului. Totodată, nu pot să omit faptul că ne bucurăm de sprijinul autorităţilor, pentru că existenţa noastră aici de 25 de ani nu ar fi fost posibilă altfel”, a subliniat prodecanul USAMV.

Decanul USAMV Bucureşti apreciază implicarea studenţilor şi a cadrelor didactice din Călăraşi, în organizarea evenimentelor

La rândul lui, decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu s-a obişnuit cu evenimentele reuşite ale studenţilor şi cadrelor didactice din Călăraşi. „Colegii de la Călăraşi ne-au obişnuit să organizeze, în fiecare an, evenimente. Acesta este unul dintre evenimentele periodice pe care le organizează Călăraşiul în fiecare an. Dar mai sunt evenimente şi cu ocazia începutului de an universitar, a finalizării, a sărbătorilor de Crăciun, Sărbătorilor Pascale. Asta arată că studenţii de la Călăraşi şi cadrele didactice se implică în a organiza astfel de evenimente. Pe de altă parte, arată un nivel de implicare socială a comunităţii călărăşene în acest demers. Organizăm şi la Bucureşti evenimente. E drept că mai puţin de Paşti, de regulă cu prilejul sărbătorilor de iarnă…Filiala din Călăraşi este importantă. Pentru Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală, noi avem filială la Călăraşi, Slatina şi evident în Bucureşti, cu această specializare ingineria şi managementul afacerilor agricole, prezentă în toate cele trei locaţii. De asemenea avem şi master în Bucureşti, avem şi doctorat. Asigurăm pentru cei din Călăraşi, Slatina şi Bucureşti, un viitor în acest domeniu. Astfel de acţiuni ajută şi la a promova prestigiul şi numele facultăţii în rândul comunităţii locale. Cred că este un avantaj reciproc, pentru că, pe de o parte, noi asigurăm învăţământ şi comunităţile locale din Călăraşi, Slatina, Bucureşti profită de pe urma acestui fapt, prin diplomele pe care le câştigă, cunoştinţele şi, de ce nu, prin salariile pe care le câştigă după ce studenţii absolvă studiile”, a punctat decanul USAMV Bucureşti.

Tinerii au promovat tradiţiile culinare româneşti la târgul pascal

Echipele de studenţi s-au străduit să atragă atenţia comunităţii, prin produsele expuse, dar şi a elevilor de liceu cărora le-au oferit un exemplu de bune practici. Studenta în anul patru, Claudia Artimon, alături de echipă, a prezentat mielul făcut la cuptor, friptură, pastrama, peştele, drobul, salata boeuf şi alte produse tradiţionale. „Avem chiar şi produse de post pentru cei care nu mănâncă de dulce. Nu suntem la prima participare, am prins şi anul trecut acest târg. Suntem un colectiv, suntem uniţi şi colegialitatea dă roade. Toţi colegii, din anul patru, am participat la pregătirea meniului”, a spus Claudia Artimon. Echipa de la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi a expus produse de post şi de dulce: plăcintă cu brânză, salam de biscuiţi, pâine de casă, chec cu mere şi fagure cu ciocolată. Studenta în anul 3, Florentina Şerban, tot alături de echipă, a decis să ia parte la târg: „Această acţiune nu înseamnă doar târg pascal, ci şi o promovare pentru facultate. Fiindcă, se fac şi acţiuni extra, în afară de cele de învăţat. Noi suntem un grup mai complex, alcătuit nu doar din studenţi, ci şi părinţi. Toţi profesorii sunt foarte binevoitori, foarte bine pregătiţi şi ne bucurăm că avem ce învăţa de la dânşii, nu doar în ceea ce priveşte materiile. Cu ocazia asta, sperăm să mai atragem şi alţi studenţi. Avem de la un aperitiv clasic, cu produse în mare majoritate făcute hand made: pască, prăjituri cu foi de casă, Raffaello, clasicii faguri, plăcintă de brânză, mielul tradiţional, salată de ciuperci, salată boeuf, cozonac. Toţi am participat la prepararea bucatelor. Am fost un colectiv unit şi am reuşit să facem exact ce ne-am propus”.
Şi studenta în anul I, Georgiana Raluca Fâşie, alături de colegi, cu toate că este la început de drum, nu a ratat ocazia de a fi parte la această importantă acţiune. „Am încercat să ne pregătim şi zic eu că ne-am descurcat onorabil, pentru că avem produse tipice româneşti. Am încercat să purtăm şi port tradiţional. Avem cozonac, chec, pască, ouă roşii, drob, fructe. Am avut şi bucate din tradiţiile altor popoare, respectiv baclava. Băieţii s-au ocupat de grătar. Toţi colegii s-au implicat, fiecare câte puţin şi am dorit din proprie iniţiativă să fim prezenţi aici. Deci, încercăm să ne promovăm cât mai bine şi sperăm să avem impactul scontat”, a menţionat studenta.
Una peste alta, evenimentul s-a dovedit a fi reuşit. Echipele de studenţi şi elevi de liceu, care au expus produse tradiţionale la târgul pascal, au reuşit să atragă atenţia comunităţii cu această acţiune. Căci, au demonstrat bune practici şi au promovat cu mândrie cultura şi tradiţiile culinare româneşti. Fiecare echipă a fost alcătuită din colegi uniţi şi implicaţi, care au participat la prepararea produselor expuse. Este de remarcat faptul că, în afară de activităţile de învăţare, studenţii sunt încurajaţi să participe şi la acţiuni extra, care să îi ajute să se dezvolte în diferite domenii. Această iniţiativă este un exemplu frumos de colaborare şi de implicare comunitară, care poate fi urmat de tinerii din toate domeniile.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )