„Ştim cu toţii că România este un producător de materie primă, dar stă foarte prost la procesare”

Comisia Europeană a tras, recent, un semnal de alarmă vizavi de o mare criză alimentară, cu care întreaga Uniune se va confrunta, ca urmare a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Avertismentul i se pare veridic Ralucăi Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa, însă îi linişteşte pe compatrioţi cu asigurarea că România nu va avea o problemă, din acest punct de vedere, fiindcă există suficiente stocuri la producători. Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a ieşit în spaţiul public pentru a atenua temerile populaţiei. Apoi, în momentul acesta, toate Direcţiile Agricole din ţară verifică stocurile, aşa încât să nu apară vreun deficit. Şi, tocmai de aceea, România, în acest moment, nu a impus oprirea exporturilor de cereale.
Pe de altă parte, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudor Andrei contrazice oarecum aspectele mai sus menţionate, afirmând că rezultatele provizorii la Recensământul General Agricol, runda 2020, arată că în decurs de 10 ani, numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 972.000, respectiv 25,2%. Tot în această perioadă, suprafaţa agricolă utilizată a scăzut cu 543.000 hectare (4,1%). Schimbări s-au produs şi în privinţa efectivului de animale. În anul 2020, numărul de porcine a scăzut cu 33,1%, iar cel de bovine cu 9,8%, faţă de 2010. „În ceea ce priveşte numărul de animale, într-adevăr, ne-am confruntat cu două mari probleme: Pesta Porcină Africană şi Gripa Aviară. Drept urmare, au scăzut efectivele la porcine şi păsări. De aceea, România îşi propune, pe următorul Program Naţional, să ajute ca aceste ferme de porci şi păsări să fie dezvoltate. E vorba, în mod special, de puiul de carne şi porcul de reproducţie. Dacă este să mă refer la exploataţiile agricole, acestea nu au dispărut, ci au fost comasate. La începutul anului trecut, vorbeam de o iniţiativă, a Guvernului României, prin care Agenţia Domeniilor Statului a dat fiecărui tânăr repatriat dreptul de a lua în concesiune până la 50 de hectare. Primele terenuri scoase la licitaţie au fost cele din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi. Deci, există o orientare şi dorinţă la Guvernul României ca satele româneşti să beneficieze de forţă de muncă. În acest sens, în Programul Naţional viitor există o componentă deosebită între fişele măsurilor de agricol şi neagricol. Cei care beneficiază de o finanţare pe domeniul agricol, dar dovedesc că vor depune o cerere pe neagricol, primesc o subvenţie suplimentară. Se urmăreşte astfel să se alcătuiască un ciclu complet pentru tinerii fermieri, ca, pe perioada iernii, să poată să-şi asigure veniturile necesare. Deci, nu numai că modernizăm satul românesc cu apă canal, drumuri, serviciile primare de bază, ci ne asigurăm şi de faptul că vor fi populate cu oameni tineri, care vor dori să se stabilească, să-şi întemeieze o familie şi o afacere în mediul rural”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu.
Pe de altă parte, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a avertizat că România devine dependentă de importurile de alimente, un exemplu fiind cel al cărnii de porc. Dacă acum şapte ani, producţia acoperea peste 70% din necesarul de consum, în prezent România a ajuns să producă doar 55,3% din necesar. Deficit se înregistrează şi la producţia de zahăr, conform datelor publicate de INS. În 2020, doar un procent de 34,9% din necesarul de consum a fost asigurat din producţia locală. Vizavi de efectivele de porcine, pe care România le deţine, deputatul Raluca Dumitrescu informează că a trecut de Senat deja o iniţiativă legislativă – Legea porcului – ce a ajuns şi în Camera Deputaţilor. Prin această iniţiativă se propune ajutorarea gospodăriilor, aşa încât să existe efective şi la populaţie. Dar, numai dacă sunt asigurate condiţiile sanitar veterinare necesare ca o astfel de activitate să nu pericliteze în niciun fel viaţa cetăţenilor. Se vor acorda vouchere numai pentru achiziţionarea raselor verificate sanitar veterinar, care să nu creeze probleme în gospodărie. „Ministrul Chesnoiu şi Guvernul României este îngrijorat de acest lucru. Cu adevărat, stăm foarte prost la procesare şi de aceea, pentru prima dată, în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe perioada 2021-2027, se vine cu un sprijin de până la 15 milioane de euro pentru acele ferme care vor face procesare. Ştim cu toţii că România este un producător de materie primă, dar stă foarte prost la procesare. A venit momentul ca acest segment deficitar să fie acoperit. De asemenea, îi invit pe toţi cei care produc să se asocieze. Este extrem de important, ca în cooperativă, să avem o bază de plusvaloare pentru orice produs deţinut în fiecare exploataţie. Dar trebuie, totodată, să furnizăm un circuit complex şi continuu către marii retaileri. Altfel, nu vom fi competitivi”, a mai adăugat Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )