„Statul nu poate interveni pe o piaţă liberă în condiţii normale. Dar noi nu trăim vremuri normale”
Guvernul României are o nouă veste bună pentru români, în special pentru şoferi. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul o să compenseze cu 50 de bani pe litru preţul la comubustibil.
Întreaga lume asistă la o criză fără precedent la inflaţie şi, automat, a început creşterea preţurilor. Au fost creşteri la gaze, la curent electric, iar Guvernul, în ultimul timp, a căutat, dar a şi găsit soluţii. Astfel a precizat deputatul PNL, Filiala Ialomiţa, Luminiţa Barcari, în cadrul unei ediţii a emisiunii „Subiectul Zilei”, la Radio Fresh FM. „Într-adevăr, poate nu este o sumă foarte mare, dar premierul PNL, Nicolae Ciucă a venit cu această soluţie a scăderii preţului la carburanţi. Guvernul a stabilit compensarea preţului de la pompă cu 50 de bani pe litru, o sumă care se va regăsi pe fiecare bon fiscal. Măsura se va aplica pe o perioadă de trei luni, după care se va analiza dacă este necesară continuarea şi în ce condiţii. Valoarea totală a pachetului este de 2 miliarde lei, jumătate din fonduri fiind de la bugetul de stat. Măsura este dublată de efectele ordonanţei referitoare la combaterea măsurilor speculative, pentru ca oamenii să fie asiguraţi de faptul că distribuitorii nu vor majora nejustificat preţul carburanţilor, cum se specula în ultimul timp. Nu va fi afectat bugetul investiţiilor. Se păstrează ţinta de 7% din PIB alocată investiţiilor statului în economie, aproximativ 88 miliarde lei. În mai a fost instituită schema de ajutor de stat pentru a compensa creşterea preţului la combustibil, în scopul sprijinirii companiilor de transport rutier, adică mărfuri şi persoane. Peste 3000 de firme vor beneficia de schema de ajutor, cu valoare totală de 300 milioane de lei, cu posibilitatea de a suplimenta bugetul. Compensarea este 50 de bani pe litru de combustibil achiziţionat, dar nu mai mult de 400.000 de euro pe întreprindere”, a explicat aceasta.
Cei de la PSD au declarat că nu sunt de acord cu măsura lui Nicolae Ciucă privind compensarea combustibilului. Aceştia susţin în continuare că o plafonare sau limitare a adaosului comercial ar fi fost soluţii mai bune.
Totuşi, Guvernul a acţionat în sprijinul cetăţenilor pentru că Ministerul Finanţelor nu a contribuit la soluţionarea problemei. „Cred că ministrul Finanţelor ar fi trebuit să vină cu o soluţie foarte bună. Atâta timp cât de la Finanţe nu am avut niciun semnal, iată că Guvernul nu putea să stea cu mâinile în sân. O plafonare se pare că nu ar fi fost prea viabilă pentru economie. Probabil o scădere de TVA sau a accizelor era o variantă mai bună. Întotdeauna preţurile carburanţilor şi ale altor produse de larg consum pot fi ajustate prin măsuri fiscale eficiente care ating acolo unde contează, în cazul nostru la preţul de la pompă. Dar avem obligaţia de a lua măsuri care să nu creeze dezechilibre în economie, indiferent de calculul electoral. Noi nu ne gândim, vezi, Doamne, să luăm o măsură populistă care să dezechilibreze economia. Şi doar Ministerul Finanţelor poate spune dacă trebuie să reducem accizele sau TVA-ul. Suntem convinşi că se va face o analiză în cele trei luni cât e valabilă această măsură. Pentru a veni cu nişte măsuri care să vină în beneficiul populaţiei”, a adăugat Luminiţa Barcari.
Membrii USR au declarat că „În loc să adopte măsura USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluţie. În doar câteva zile, creşterile de preţ la carburanţi vor anula, oricum, marea compensare de 50 de bani. Doar în ultima lună, preţul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6,1%. Adică, azi plătim cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină, faţă de luna trecută”. În detrimentul acestor declaraţii însă, un raport oficial ar şi nişte calcule ar face diferenţa. „Apropo de aceste creşteri nejustificate, vorbeam cu cineva care spunea că preţurile la materialele de construcţii crescuseră foarte mult şi acum au început să scadă. Noi aşteptăm un raport de la Consiliul Concurenţei. Pentru că, într-adevăr, unii furnizori pot să facă o speculă cu diferite produse şi acest lucru nu trebuie să se întâmple. Să pună o povară şi mai mare pe umerii românilor. Între timp s-au mai dispus anumite controale şi aşteptăm raportul oficial, nu declaraţii de genul acesta. Dar, ştim cu toţii, ieşirea Rusiei din principalele surse internaţionale de energie a dus la o creştere a preţurilor, cauzată de restrângerea ofertei. România nu era dependentă de importurile de petrol şi gaz din Rusia. Importă 65-70% din necesarul de petrol, circa o treime este petrol extras local. Stăm foarte bine, într-adevăr, la acest capitol, deoarece, la nivelul Uniunii Europene, dependenţa de petrolul importat este de 96%. Doar doi mari producători europeni de petrol şi gaz nu sunt membri UE, Norvegia şi Marea Britanie. În registrul petrol, România stă chiar cel mai bine din UE, suntem urmaţi de Danemarca. Ar trebui, acum, ca toamna să ne găsească mai bine. Tocmai acest lucru nu şi-l explică majoritatea, de ce preţurile cresc, însă este comparat şi cu puterea de cumpărare a românilor. Eu circul des, pentru că fac naveta Bucureşti – Feteşti – Slobozia şi sunt foarte multe maşini. Românii nu-şi permit să renunţe la drumuri. În alte ţări, când te duci la locul de muncă, te mai cuplezi aşa, câte doi-trei. La noi, vezi câte o persoană care se duce la locul de muncă. Sau, din aceeaşi familie, fiecare cu maşina lui. Poate că şi noi ar trebui să fim mai cumpătaţi. Când spun asta, mă gândesc chiar şi la mine.
Iar preţurile nu putem să le comparăm. Că am putea să trecem cu toţii la mijloacele de transport în comun, avem posibilitatea să facem acest lucru. Dar sunt subvenţii alocate din partea fiecărui UAT pe transportul local, pensionarii au gratuitate… Sunt subvenţionate şi aceste mijloace de transport. Eu cred că nu este o discriminare pentru cei care nu dispun de maşini.
Statul, într-adevăr, nu poate interveni pe o piaţă liberă în condiţii normale. Dar noi nu trăim vremuri normale. Statul nu poate lăsa cetăţenii la voia întâmplării, trebuie să aducă nişte mecanisme prin care cetăţenii să fie protejaţi”, a concluzionat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
Petruţa RIDICHE