Stadiul Recensământului Populației și Locuințelor, Runda 2021, la nivelul județului Ialomița

În perioada 31 mai – 24 iulie 2022, în județul Ialomița se desfășoară a treia etapă a Recensământului Populației și Locuințelor. Este etapa în care recenzorii intră în teren și colectează prin interviu față-în-față, cu ajutorul tabletei înregistrările individuale, pentru acele persoane ce nu s-au autorecenzat on-line.
La nivelul județului Ialomița, au fost constituite 272 sectoare în cele 66 UAT-uri, 56 dintre acestea fiind în municipiul Slobozia. Până la data de 18 iulie, s-au recenzat 223970 de persoane (prin cele două metode CAWI și CAPI), reprezentând un procent de 90,9% din populația rezidentă țintă la 1 decembrie 2021 estimată de INS. Pe medii, situația recenzării se prezintă astfel: în mediul urban au fost recenzate 90388 persoane (40.4%); în mediul rural au fost recenzate 133582 persoane (59.6%).
Participarea la recensământ este obligatorie conform OUG nr. 19/2020(art.42) și reprezintă o îndatorire cetățenească având drept scop determinarea populației rezidente pentru fiecare unitate administrativ teritorială a judetului Ialomița. Datele colectate prin intermediul recensământului vor fi folosite strict în scop statistic și nu în scop fiscal, de taxare sau în justiție.
În situația în care recenzorul nu poate fi contactat la domiciliu la momentul vizitei, cetățeanul va găsi un bilet cu datele de contact ale acestuia pentru a stabili împreună data și intervalul orar când poate realiza interviul. Reprezentanții Direcției Județene de Statistică (DJTS) Ialomița reamintesc locuitorilor rezidenți din județ că termenul final al recensământului este 24 iulie.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru cele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale, sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, este disponibilă adresa www.recensamantromania.ro.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (2 )