Sprijin pentru firmele mici și mijlocii, Programul IMM Plus, o sursă vitală de finanțare

Europarlamentarul Dan Motreanu din partea PNL subliniază importanța sprijinirii mediului de afaceri pentru stimularea economiei și crearea de locuri de muncă. În acest context, Ministerul Finanțelor a lansat programul „IMM Plus“, adresat a nu mai puțin de 11.500 de firme mici și mijlocii (IMM-uri). Acest program a primit undă verde din partea Comisiei Europene, fiind inclus în Cadrul temporar de ajutor de stat pentru criză și tranziție.
Cu un buget impresionant de până la 12,5 miliarde de lei, programul „IMM Plus“ își propune să faciliteze accesul la finanțare pentru beneficiari, astfel încât aceștia să-și continue activitatea și să-și realizeze proiectele de investiții. Este un pas crucial în susținerea sectorului privat, având în vedere că IMM-urile reprezintă un motor esențial al economiei, generând un procent semnificativ din locurile de muncă și contribuind la creșterea economică. Pe lângă sprijinul general acordat pentru firme, programul „IMM Plus“ vine și cu componente specifice pentru diverse sectoare. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii din agricultură, pescuit, acvacultură și sectorul alimentar vor beneficia de susținere suplimentară. De asemenea, sunt prevăzute facilități pentru firmele din construcții și pentru autoritățile locale în vederea îmbunătățirii eficienței energetice.
Una dintre modificările semnificative aduse de acest program este majorarea valorilor maxime ale ajutoarelor de stat. Astfel, întreprinderile sau unitățile administrativ-teritoriale pot primi până la 2.250.000 de euro, în timp ce în sectorul agriculturii primare suma a fost crescută la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere. În același timp, în sectoarele pescuitului și acvaculturii, ajutoarele pot ajunge până la 335.000 de euro pentru fiecare firmă. Un aspect important al programului este modalitatea în care se acordă sprijinul financiar. Acesta se realizează sub formă de garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării. Aceste garanții sunt acordate pentru credite destinate realizării de investiții sau finanțării capitalului de lucru, oferind astfel un suport crucial pentru dezvoltarea și consolidarea afacerilor.
În concluzie, programul „IMM Plus“ reprezintă o veste îmbucurătoare pentru mediul de afaceri din România, oferind un suport vital într-un moment crucial. Cu ajutorul acestui program, firmele mici și mijlocii pot să-și croiască un drum spre succes într-un mediu economic din ce în ce mai competitiv, contribuind astfel la prosperitatea țării și la creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )