Sprijin de la Guvern pentru cuplurile infertile

Guvernul va sprijini cu 15.000 de lei, destina┼úi procedurilor de fertilizare in vitro, cuplurile cu probleme de infertilitate ┼či femeile singure care ├«┼či doresc un copil.
Programul este destinat persoanelor cu domiciliul ├«n Rom├ónia, care vor desf─â┼čura procedurile pentru ob┼úinerea unei sarcini ├«ntr-un spital public sau o clinic─â privat─â acreditat─â din ┼úara noastr─â, condi┼úiile fiind ca femeile s─â aib─â v├órsta cuprins─â ├«ntre 20 ┼či 45 de ani ┼či indica┼úie de fertilizare in vitro de la medicul specialist.
Solicit─ârile pentru acest sprijin financiar pot fi depuse ├«ncep├ónd cu data de 5 decembrie la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro. Dosarul trebuie s─â con┼úin─â: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; declara┼úie pe proprie r─âspundere; documentul care con┼úine dovada infertilit─â┼úii ┼či indica┼úia medical─â pentru FIV; adeverin┼úa care atest─â calitatea de asigurat ├«n sistemul public de s─ân─âtate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda ├«n dou─â tran┼če: un voucher ├«n valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos ┼či un alt voucher ├«n valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, ├«n clinicile acreditate.
Principiul de acordare a sprijinului este ÔÇ×primul venit ÔÇô primul servitÔÇŁ, iar Guvernul estimeaz─â c─â anul viitor vor fi decontate 10.000 de astfel de proceduri. ÔÇ×Programul vine ca o solu┼úie la criza demografic─â f─âr─â precedent cu care se confrunt─â ┼úara noastr─â ┼či face parte din pachetul – Sprijin pentru Rom├ónia -, demarat de Guvern. Premierul Nicolae Ciuc─â a anun┼úat c─â Executivul a ├«nceput deja procesul de construc┼úie a 124 de cre┼če prev─âzute ├«n acest program. De asemenea, se dore┼čte asigurarea condi┼úiilor pentru educa┼úie timpurie pentru cuplurile tinere, scop pentru care vor fi construite 150 de centre de zi, ├«n valoare de 50 de milioane de euro. Anul trecut ├«n Rom├ónia s-au n─âscut cei mai pu┼úini copii din ultimul secol, sub 180.000. Potrivit statisticilor, 1 din 5 cupluri din ┼úara noastr─â se confrunt─â cu probleme de fertilitateÔÇŁ, a precizat Lumini┼úa Barcari, deputat PNL Ialomi┼úa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )