Sprijin de la Guvern pentru cuplurile infertile

Guvernul va sprijini cu 15.000 de lei, destinaţi procedurilor de fertilizare in vitro, cuplurile cu probleme de infertilitate şi femeile singure care îşi doresc un copil.
Programul este destinat persoanelor cu domiciliul în România, care vor desfăşura procedurile pentru obţinerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din ţara noastră, condiţiile fiind ca femeile să aibă vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani şi indicaţie de fertilizare in vitro de la medicul specialist.
Solicitările pentru acest sprijin financiar pot fi depuse începând cu data de 5 decembrie la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro. Dosarul trebuie să conţină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; declaraţie pe proprie răspundere; documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV; adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranşe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos şi un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.
Principiul de acordare a sprijinului este „primul venit – primul servit”, iar Guvernul estimează că anul viitor vor fi decontate 10.000 de astfel de proceduri. „Programul vine ca o soluţie la criza demografică fără precedent cu care se confruntă ţara noastră şi face parte din pachetul – Sprijin pentru România -, demarat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul a început deja procesul de construcţie a 124 de creşe prevăzute în acest program. De asemenea, se doreşte asigurarea condiţiilor pentru educaţie timpurie pentru cuplurile tinere, scop pentru care vor fi construite 150 de centre de zi, în valoare de 50 de milioane de euro. Anul trecut în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000. Potrivit statisticilor, 1 din 5 cupluri din ţara noastră se confruntă cu probleme de fertilitate”, a precizat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )