Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia va îmbunătăţi capacitatea de gestionare a crizei sanitare COVID-19

Consilierii judeţeni ialomiţeni au aprobat zilele acestea un proiect de hotărâre care vizează participarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slobozia la realizarea proiectului „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Secretarul general al judeţului, Adrian Robert Ionescu a informat că valoarea totală a proiectului este de 13.974.521,60 lei cu TVA, din care 13.903.293,60 lei pentru unităţi medicale mobile; 46.000,00 lei pentru cheltuieli privind managementul de proiect; 8.568,00 lei pentru cheltuieli privind informarea şi publicitatea; 16.660,00 lei pentru cheltuieli cu auditul financiar al proiectului. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia va asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului şi, dacă este cazul, din bugetul propriu toate cheltuielile ce pot apărea pe durata de implementare a proiectului, altele decât cele aprobate prin bugetul proiectului. Perioadă estimată de implementare a proiectului este 31.03.2021 – 31.12.2021.

La şedinţă a fost prezent şi Liviu Patrichi, managerul SJU Slobozia, care a intervenit pentru a oferi o serie de detalii legate de proiect. Acesta a subliniat că printre priorităţile de dezvoltare ale Judeţului Ialomiţa, una dintre cele mai importante este modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sanitare pentru asigurarea accesului egal la serviciile de sănătate. Astfel Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, cu sprijinul Consiliul Judeţean Ialomiţa, a identificat necesitatea consolidării capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid -19, prin achiziţia unor unităţi mobile de tratament. „Este un proiect care vine să ridice gradul de răspuns al Spitalului Judeţean prin dotarea cu echipamente de înaltă performanţă. Vorbim de trei unităţi mobile de tratament, compuse din containere extinse cu remorcă de transport şi cap tractor, cu o capacitate de 12 paturi fiecare. Cele trei unităţi mobile vor fi amplasate în curtea exterioară a spitalului, fiind dotate cu aparatură medicală necesară: ventilatoare, rampe de gaz medical, monitoare funcţii vitale, defibrilatoare, infuzomate, injectomate. Se vor trasa nişte circuite medicale specifice. Practic, ce încercăm noi să facem este să delimităm această zonă de abordare a patologiei Covid. În acest moment funcţionăm cu secţia ATI Covid în cadrul spitalului, într-una din secţiile spitalului, ceea ce ridică un grad mare de risc, amestecând cele două patologii Covid şi non Covid. Avem o experienţă destul de relevantă în acest răstimp în care ne-am confruntat, în cadrul spitalului, cu potenţiale infectări date de această situaţie, de a pune cele două patologii în acelaşi spaţiu fizic. Încercăm să scoatem această problemă în afara unităţii spitaliceşti, să o abordăm diferit şi cu un grad cât mai mic de risc. Folosim oportunitatea faptului că spitalele judeţene pot apela la această linie de finanţare şi vrem să o punem în aplicare”, a precizat Liviu Patrichi, specificând că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia dispune de personalul medical necesar pentru utilizarea optimă a unităţilor mobile ce sunt propuse spre achiziţionare, respectiv 143 cadre medicale şi personal auxiliar specific.

Prin includerea unităţilor în patrimoniul Spitalului, se va asigura mentenanţa necesară, acestea urmând a fi utilizate şi după ieşirea din criza cauzată de virusul SARS-CoV-2, ca unităţi de rezervă pentru ATI sau Urgenţă, pe o perioadă de 10 ani. În concluzie, în urma implementării acestui proiect, numărul de paturi de terapie intensive vor fi suplimentate cu încă 36 paturi, astfel încât va putea fi asigurată o capacitate adecvată de îngrijire şi tratament a cazurilor de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 şi de gestionare a crizei sanitare în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţa Slobozia.

La nivelul judeţului Ialomiţa, până la data de 30.12.2020, au fost înregistrate 6.697 de cazuri de COVID-19.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )