Spitalul Judeţean Călăraşi intră uşor, uşor într-o stare de normalitate!
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Călăraşi se află, actualmente, într-o situaţie mai delicată. Ca în toată ţara, pandemia şi-a făcut din plin simţită prezenţa şi în judeţul Călăraşi. Mai mult ca oricând, autorităţile sunt în gardă, ţinând cont de ultimul incident de la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti (judeţul Prahova). Asta, fiindcă lucrurile s-au complicat şi incendiile tot continuă să apară.
În cadrul unei recente conferinţe de presă, Mihai Bogdan (managerul SJU Călăraşi) a prezentat situaţia unităţii din punct de vedere al siguranţei PSI şi a cazurilor de COVID-19. Deocamdată, nu sunt probleme, fiindcă se iau măsuri în permanenţă pentru ca pacienţii să fie în siguranţă. „După cum am mai spus, cu alte ocazii, spitalele, dacă nu ard, se prăbuşesc financiar. Din păcate, am avut dreptate. Încă un spital din România a ars. Este drept că sunt foarte multe norme tehnice şi nu ştiu dacă cineva ar putea să le înţeleagă clar. Acum ceva timp, noi spuneam că nu mai sunt paturi. După care, un reporter a venit şi a filmat într-un salon în care mai erau două paturi goale. Noi am spus adevărul. Nu mai avem paturi care pot fi conectate la oxigen. Dacă le-am fi conectat, probabil că am fi ajuns pe prima pagină a ziarelor. La acest moment, SJU verifică la două ore dispozitivele prin care avem o evaluare a nivelului de oxigen din cameră. Am cumpărat acest dispozitiv, tot cu sprijinul Consiliului Judeţean. Căci, Prefectura – care ar fi trebuit să ne sprijine, cel puţin pe măsurile de siguranţă – este un factor absent în această ecuaţie. Notăm concentraţia de oxigen din fiecare cameră, astfel încât să putem vedea dacă există un trend ascendent sau descendent. În ultimele zile, pe anumite saloane, avem nişte creşteri ale nivelului de oxigen, undeva la 21,5- 22% concentraţie în aer. Procedurile sunt simple, dar poate cam arhaice. Pur şi simplu, deschidem geamurile şi creăm nişte curenţi pentru a aerisi. Vorbim de tot spitalul, nu doar de o anumită secţie, cum ar fi ATI, unde avem depus un proiect, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare. Vom face o instalaţie de exhaustare automatică (N.r. pentru aspirarea şi evacuarea aerului sau a altor gaze din încăperi închise). Dar, acestea sunt detalii foarte tehnice. Ideea este că noi suntem preocupaţi de siguranţa pacienţilor. Toţi oamenii, care au vreo nelămurire, legat de ce se întâmplă în spital, mă pot contacta telefonic”, a precizat Mihai Bogdan, ce a furnizat şi numărul la care poate fi apelat – 0726.239.900. Ar prefera să fie abordat, atunci când există vreo nelămurire, înainte a apărea ceva în spaţiul public. Căci, la acest moment, sănătatea este un subiect foarte sensibil. Şi, cum a menţionat de multe ori, singurul lucru pe care toată lumea trebuie să-l manifeste este decenţa. Ori, din păcate, decenţă nu există în toate zonele. Sunt anumite personaje care-şi dau cu părerea, într-un mod neonorant. Aceşti oameni ar trebui, în primul rând, să se documenteze, ca să nu genereze panică şi să destabilizeze oamenii. Ei trebuie să vină cu încredere şi înţelegere la o unitate medicală, pentru că acolo pot fi salvaţi. La acest moment, numărul de cazuri începe să fie într-o scădere. Dar, din păcate, sunt cazuri foarte grave şi numărul medicilor pe ATI nu acoperă nevoile.
La preluarea funcţiei, managerul SJU Călăraşi a implementat un sistem transparent de call center, pentru ca oamenii să poată accesa serviciile medicale mai uşor şi rapid. Programările se pot face transparent, prin call center, la numărul 0242.920, pentru orice secţie. Fireşte că şi asta i-a deranjat pe unii ,,binevoitori”. „Sunt foarte multe probleme, pe care noi le rezolvăm zilnic, pentru că ne preocupă…Aparatul RMN s-a defectat în două rânduri, înainte să ajung eu la conducerea SJU. Acum este funcţional. Reparaţiile finale ajung undeva la 20 miliarde lei vechi. La momentul când am preluat managementul SJU, un singur asistent efectua RMN şi un singur asistent – CT. Am întrebat de bun simţ ce se întâmplă dacă se îmbolnăveşte un asistent. Răspunsul a fost că nu se îmbolnăveşte. Şi dacă pleacă în concediu? Din această cauză dura câte 2-3 luni un CT. În prezent, prin sistemul transparent de call center, durează 2 zile, maxim 3 zile… Am implementat un standard prin care fiecare asistent de radiologie va fi instruit să lucreze pe orice echipament…Avem două Computere Tomograf, din care unul nefuncţional. Nouă ne-a luat câteva luni să găsim documentele… Vreau să spun că atunci când am venit pe funcţie, nu exista în spital, o trasabilitate a documentelor. Pentru un CT, din 2018, existau nişte referate, conform cărora era uzat moral. Avem un CT din 2008 funcţional şi unul din 2018 uzat moral, după ce-a trecut timpul. Acum suntem în proces de introducere în contract cu Casa de Sănătate. Garanţia lui a expirat, fără să fie niciodată pus în funcţiune. Acum aşteptăm recepţia de la Compania Naţională de Investiţii pentru subsol, ca să putem muta şi elibera nişte spaţii adiacente – unde funcţionează CT actual – să ducem acolo al doilea CT. Avem autorizările pentru el şi încercăm să-l punem în funcţiune anul acesta… La momentul actual, spitalul are două echipamente noi de radiografie Opera, cumpărate de CJ, printr-un proiect. Le-am autorizat, deja sunt puse în funcţiune. Vor fi făcute radiografii în format digital, o premieră pentru SJU Călăraşi. Tot în premieră, vreau să anunţ un proiect major, pe care vrem să-l punem în aplicare în 2022. Este vorba de un laborator de cardiologie intervenţional. Vom cumpăra un angiograf, din surse proprii sau altele. Am adus deja un medic specialist pe electrofiziologie. Suntem în discuţii cu al doilea. Mai avem o discuţie cu alt medic specialist, pe partea de stenturi, după care vom începe proiectul pentru linia de cardiologie. Uşor, uşor, aducem spitalul la normalitate”, a mai adăugat managerul SJU Călăraşi.
Ramona BUTNARIU