„Sperăm să avem Congres în condiţiile actuale, când numărul de îmbolnăviri creşte pe zi ce trece”
Bătălia internă din PNL intră în linie dreaptă. Atât Ludovic Orban (actualul lider al formaţiunii), cât şi Florin Cîţu (premierul României) şi-au depus deja oficial moţiunile de candidatură la Congresul PNL, care va avea loc pe 25 septembrie, anul curent. De acum, până pe 14 septembrie, moţiunile vor fi dezbătute (la solicitarea candidaţilor) în cadrul organizaţiilor judeţene. O organizaţie poate susţine un candidat sau pe ambii candidaţi în competiţia din PNL.
La Congresul PNL vor participa 5.000 de delegaţi care vor vota ce le dictează propria conştiinţă sau şefii de organizaţii, după cum zic unii. Deputatul PNL Ialomiţa, Luminiţa Barcari nu crede că membrii vor putea fi cu adevărat influenţaţi şi că vor vota aşa cum cred ei de cuviinţă. „Eu sunt convinsă că din delegaţia fiecărui judeţ, la Congres, fac parte oameni care vor decide aşa cum doresc. Indiferent ce le spune preşedintele filialei judeţene, ei vor analiza şi hotărî cui îi vor da votul. Trebuie să ne gândim că dintre delegaţi fac parte parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, oameni care nu pot fi aşa, oricum, influenţaţi, dacă ei gândesc într-un anumit fel. Pe acest lucru se bazează Ludovic Orban, pentru că este vechi liberal. Îi cunoaşte pe toţi, ştie ce relaţii a avut în decursul timpului. A mers prin toată ţara în campaniile electorale, alături de primari, de candidaţii la Consiliul Judeţean. Dacă ne aducem aminte şi în Ialomiţa, a fost, în ultima zi de campanie, la locale, prin patru localităţi, alături de noi. Ceea ce, contracandidatul său nu a avut timp să facă, pentru că este de prea puţin timp în PNL”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
Cu toate acestea, la un moment dat, raportul de forţe arăta că Florin Cîţu beneficiază de susţinerea a 32 de filiale (printre care şi Ialomiţa), iar Ludovic Orban – 12 filiale, cinci filiale fiind nehotărâte. Mai nou, duminica trecută, filiala PNL Bihor, una din cele nehotărâte, a aprobat moţiunea lui Ludovic Orban, cu 73 de voturi şi numai unul împotrivă. Dar, lucrurile sunt într-o continuă mişcare şi până la Congres se pot schimba multe. „Sperăm să avem Congres în condiţiile actuale, când numărul de îmbolnăviri creşte pe zi ce trece. Trebuie să ţinem cont şi de acest lucru. Dar, pe scena politică, lucrurile se modifică de la o zi la alta. Şi în 2017 au fost alegeri interne, dar nu au ţinut prima pagină a televiziunilor şi ziarelor. Acum suntem principalul partid aflat la guvernare. Întotdeauna au fost astfel de mişcări în PNL pentru că este un partid democratic şi nu trebuie să candideze unul singur şi să ne aliniem toţi în spatele acelei persoane. Încă o dată repet: Eu sunt optimistă şi consider că toţi cei care vor veni la Congres, vor da un vot pe baza analizei lor personale…Nu ne dorim scandaluri. Vrem să fim uniţi indiferent de opţiunile pentru un candidat sau celălalt. Mai presus de alegerile interne, rămâne unitatea PNL şi noi trebuie să conservăm acest lucru”, a punctat parlamentarul PNL.
„Indiferent cine câştigă, trebuie să ţină partidul unit”
Printre altele, în PNL, circulă scenariul că la Congresul PNL, cel care va ieşi câştigător, va lua tot. Şi că, echipa pierzătoare va fi eliminată din funcţiile importante pe care le deţine în Guvern, Parlament şi partid. Însă, lucrurile nu stau deloc aşa. Scenariul în cauză a apărut după ce, Ludovic Orban a declarat la un post de televiziune că dacă va pierde alegerile, se va retrage din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Aşa i s-a părut normal. Ludovic Orban a fost tot timpul un om de onoare, care a ţinut la unitatea partidului. Cine i-a urmărit evoluţia şi declaraţiile dumnealui publice, a putut vedea că au fost cu apel la unitate. A spus că susţine Guvernul condus de premierul Florin Cîţu. În continuare se iau decizii în consens. Indiferent de competiţia asta internă, lucrurile trebuie să meargă în cadrul Guvernului. De aceea, Ludovic Orban şi parlamentarii PNL susţin acest Guvern… Şi Florin Cîţu a fost întrebat dacă se va retrage din funcţie în caz că pierde alegerile, dar a evitat să dea un răspuns direct. În opinia mea, eu cred că ar trebui să se retragă din funcţie. PNL nu pierde astfel guvernarea. Nu, pentru că Ludovic Orban a fost cel care a negociat această formulă a coaliţiei de guvernare. În momentul de faţă este cel mai bun negociator. Are toate calităţile necesare pentru a menţine PNL la guvernare”, a subliniat Luminiţa Barcari.
Un alt scenariu este acela că în interiorul PNL, după Congres, coabitarea celor două aripi va fi destul de dificilă. O anumită hemoragie de membri de la vârf se va produce în mod categoric. Unii dintre ei vor încerca să inventeze o formulă politică. Alţii, vor dori să reactiveze anumite variante care au existat în timp. Alţii vor încerca sa domesticească USR. Variante vor fi destul de multe. O parte, ar putea chiar să treacă la PSD. Din punctul de vedere al Luminiţei Barcari, acestea sunt doar speculaţii. „Acestea sunt doar speculaţii. Până la urmă, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Asta depinde doar de atitudinea celui care va câştiga preşedinţia PNL. În 2017, după ce Ludovic Orban a câştigat, i-a adunat în jurul lui şi pe cei care l-au susţinut pe Cristian Buşoi. Inclusiv domnului Buşoi i s-a dat o funcţie în Biroul Permanent Naţional. Deci, nu s-a produs vreo hemoragie atunci. Eu sper din tot sufletul să nu se întâmple nici acum. Indiferent cine câştigă, trebuie să ţină partidul unit”, a mai adăugat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
Diana ARON