„Sperăm să ajungem la finele anului cu realizări de care să se bucure cetăţenii localităţii noastre”

După cum se ştie, bugetul unei localităţi reprezintă un instrument deosebit de important, aflat la îndemâna autorităţilor publice locale, necesar pentru a îndeplini nevoile imperioase ale comunităţii. Dar, fireşte că, primarii nu trebuie să se lase doar în baza fondurilor acumulate la bugetul local, ci să încerce mereu să atragă bani şi din alte surse.
Bunăoară, bugetul pe anul în curs al comunei Ciulniţa nu diferă foarte mult faţă de cei precedenţi. Cel puţin, astfel a subliniat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Stelică Gheorghe, cel care conduce de mulţi ani comunitatea din această zonă. Iar faptul că manageriază cu atenţie ca toate fondurile să fie direcţionate în interesul locuitorilor, se reflectă clar în voturile acordate de aceştia. „Suntem aproximativ la bugetul anului trecut ca sumă, anume undeva la 40 miliarde lei vechi, pe care îi gestionăm pentru toate cheltuielile planificate. Mă refer la cheltuielile de funcţionare, pe partea socială sau pentru investiţii, conform prioritizărilor făcute. Acestea sunt dirijate în aşa fel încât să reuşim să funcţionăm la parametri acceptabili, spre bine şi nu foarte bine, cum toţi ne-am dori. Sperăm să ajungem la finele anului cu realizări de care să se bucure cetăţenii localităţii noastre”, a precizat primarul.
Mai exact, pe partea de susţinere a persoanelor asistate social şi probleme medicale este prevăzută o sumă importantă, alocată de la bugetul naţional. Tot în cadrul bugetului local pe anul 2022, al comunei Ciulniţa, se reflectă partea de cheltuială de funcţionare a compartimentului administrativ al Primăriei, unde se regăsesc funcţionarii publici şi personalul contractual. De asemenea, autoritatea susţine şi finanţează societatea de salubritate, aflată în subordinea Primăriei, ce asigură gestionarea deşeurilor şi problemele de mediu.
Pe partea salarială, anvelopa este mai mare decât şi-ar dori primarul, faţă de cea a investiţiilor. Adică 65% reprezintă partea de cheltuieli şi funcţionare (aici intră şi învăţământul, unde se alocă sume importante), iar 35% – investiţiile. „Niciodată, banii pentru investiţii nu sunt suficienţi, dar facem în aşa fel încât ce putem finanţa, finanţăm acum. Am luat în calcul dezvoltarea printr-un program multianual şi atunci ne gândim la ce trebuie să finanţăm iniţial, pentru a putea accesa anumite surse de finanţare din alte zone – Compania Naţională de Investiţii, Ministerul Dezvoltării, Agenţia Fondului pentru Mediu sau Agenţia Fondurilor Europene. Deci, căutăm să ne dirijăm demersurile în aşa fel încât investiţiile noastre să primească un suport financiar şi din altă sursă…De multe ori o localitate întinsă, cu multe sate componente şi o populaţie mică are automat cheltuieli de funcţionare mari, pentru că ai mai multe străzi, drumuri ce trebuie întreţinute, iluminat public. Şi, raportându-ne la oraşe – comune, într-adevăr, cheltuielile de funcţionare la o localitate rurală sunt mai mari decât la una urbană, funcţie şi de încasări. Practic, aportul populaţiei la taxe şi impozite este mai mare în mediul urban. Au o altă putere financiară. Taxele sunt şi mai mari. Dar putem spune că localitatea noastră nu este la nivelul în care să fim disperaţi sau să avem temeri că nu ne descurcăm. Ne-am descurcat până în prezent şi o vom face în continuare. Căutăm să atragem investiţii, căutăm să atragem investitorii alături de noi. Acesta va fi cel mai important factor ce asigură dezvoltarea unei localităţi, de a deveni independent financiar, prin investiţiile care se fac. Dacă ai o infrastructură bună, locaţii – ce pot fi date pentru diferiţi investitori, în vederea realizării anumitor investiţii benefice localităţii – poţi să te dezvolţi nu doar prin crearea de noi locuri de muncă, ci şi prin ceea ce respectiva unitate privată va contribui la bugetul local”, a punctat primarul Stelică Gheorghe, specificând că localitatea este atractivă, nu doar prin impozitele mai mici, ci şi flexibilitatea administraţiei.

Planuri ambiţioase la Ciulniţa, pentru 2022

Ca întotdeauna, la Ciulniţa, primarul Stelică Gheorghe are planuri ambiţioase şi pentru acest an. Sunt multe lucruri care trebuie rezolvate, aparatul administrativ fiind mai aglomerat comparativ cu anii anteriori. Alesul local are, la ora actuală, un proiect în derulare pe AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) şi GAL (Grupul de Acţiune Locală, din care comuna Ciulniţa face parte), cu o parte de finanţare europeană. Este vorba de modernizarea a două parcuri în Ciulniţa. Acestea sunt aproape 95% finalizate, rămânând de plantat un material dendrologic în primăvară, apoi efectuată recepţia. Investiţia este importantă pentru că oamenii aveau nevoie de o zonă de agrement suplimentară faţă de ce exista actualmente în Ciulniţa. În afară de aceasta, intervine şi un alt aspect al zonelor respective. În cadrul POCU – Programului Operaţional Capital Uman – este aproape finalizat un alt proiect cu fonduri europene. De asemenea, se lucrează la întocmirea documentaţiei în vederea achiziţionării unui nou utilaj pentru salubrizare, anume o autogunoieră de capacitate mai mare, cu finanţare externă. „Vrem să asigurăm o rezervă la ceea ce avem la ora actuală, pentru că dispunem doar de o maşină şi un tractor cu remorcă. Sperăm ca anul acesta să avem încă o maşină care să asigure colectarea mai rapidă a deşeurilor şi, în acelaşi timp, a putea asigura serviciului de salubritate, în caz de defecţiuni, backup-ul necesar funcţionării. Tot din surse de finanţare externe, la ora actuală, aşteptăm să vedem ce putem să mai accesăm pe partea socială. Am încercat să atragem fonduri norvegiene, dar am primit mai puţine puncte, în vederea realizării unui spaţiu pentru persoanele vârstnice cu locaţia în satul Ion Ghica. Acolo doream să asigurăm o zonă de masă, consultaţii şi condiţii de igienă personală, pentru persoanele defavorizate. Ca atare, căutăm să dezvoltăm şi aşa ceva în zona noastră. Avem, apoi, un proiect la care aşteptăm să semnăm contractul pentru a acoperi şi achiziţiona materiale sanitare, pe partea Covid, în special la şcoală, cu fonduri europene. Că aşa se întâmplă la noi, începem demersurile cu un an înainte şi se materializează după ce a trecut pandemia. Dar, sperăm să se găsească o soluţie ca anumite fonduri, ce nu mai pot fi utilizate pentru genul acesta de probleme, să fie direcţionate către alte necesităţi”, şi-a manifestat dorinţa primarul Stelică Gheorghe.
În rest, alesul local, mai are proiecte depuse şi aşteaptă ca acestea să-şi urmeze cursul. Anume la Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Fondului de Mediu pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor – Şcoala Ciulniţa, Căminul Cultural Ghimpaţi (aici au fost depuse documentaţiile). Vrea să realizeze staţii de încărcare auto electrice, atunci când se vor deschide finanţările, să modernizeze iluminatul public (unde are documentaţia pregătită). Pe partea de CNI are înaintate documentaţiile şi acordurile încheiate. A dat, inclusiv, Hotărâre de Consiliu Local cu predarea amplasamentului către CNI pentru realizarea unui centru medical în Ciulniţa, în cartierul mai nou de case, la intrarea în satul vechi. „Mai avem de modernizat Căminul Cultural din Ciulniţa unde, la fel, am dat HCL pentru predarea amplasamentului şi am încheiat contractul cu CNI. La Şcoala din Poiana avem în plan realizarea unui grup sanitar interior, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să-l utilizeze pe cel de afară, din curte. Nu noi am făcut aceste grupuri sanitare în curtea şcolii, aşa au fost gândite de Ministerul Educaţiei, în 2005. Este singura şcoală care mai are grupul sanitar în curte. În rest, la toate am racordat grupurile sanitare în interiorul şcolilor…Sunt multe lucrări pe care noi sperăm să le putem vedea începute, menite să aducă un plus locuitorilor din Ciulniţa”, a mai adăugat Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulniţa.

Ramona BUTNARIU

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )