Slobozia se apropie vertiginos de scenariul roşu

Municipiul Slobozia este la un pas să intre în scenariul roşu, rata de incidenţă fiind astăzi (1 octombrie 2021) de 5,84 la mia de locuitori. La nivel de judeţ, deja trei localităţi sunt în scenariul roşu – Axintele (9,54 la mie); Răduleşti (6,32 la mie) şi Amara (6,30 la mie). Autorităţile judeţului sunt conştiente de situaţie şi, drept urmare, au convocat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, apoi o conferinţă de presă, cu scopul de a face încă un apel la populaţie să se vaccineze.

Conferinţa a avut loc în Sala de şedinţe a Prefecturii Judeţului Ialomiţa, la aceasta participând Toniţa Manea (subprefect, cu atribuţii de prefect) şi Gheorghe Babagianu (subprefectul judeţului Ialomiţa).

Tema fierbinte a conferinţei a constituit-o situaţia epidemiologică de la nivelul judeţului Ialomiţa, în contextul manifestării pandemiei SARS-CoV2. Misiunea de a prezenta datele, valabile în ziua de 1 octombrie, i-a revenit subprefectului Toniţa Manea. Aceasta a informat că, la nivel de judeţ, gradul de vaccinare este scăzut. Conform datelor primite de la Direcţia de Sănătate Publică, dintr-un total de populaţie de 228.824 persoane, s-au vaccinat 123.571 persoane, din care 69.431 persoane, cu minim o doză de vaccinare; 53.091 – cu două doze şi 1.049 – cu a treia doză. „Avem o rată de incidenţă în continuă creştere. În data de 1 octombrie 2021, rata de incidenţă la nivel de judeţ este de 3, 18 la mia de locuitori. Din analiza pe care am făcut-o, în data de 25 septembrie aveam, la nivel de judeţ, o rată de incidenţă de 1,90 la mie. Aveam doar localităţi în scenariul galben şi verde, ceea ce înseamnă că rata de incidenţă aproape s-a dublat într-o perioadă extrem de scurtă de timp”, a precizat subprefectul Toniţa Manea, specificând că la aceeaşi dată de referinţă, la nivel de judeţ sunt 114 persoane internate cu Covid. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia sunt 26 cazuri (două persoane cu forme uşoare, 16 persoane cu forme medii – pacienţi confirmaţi şi internaţi pe secţie; o persoană neventilată şi şapte persoane ventilate mecanic – la ATI). La Spitalul Orăşenesc Ţăndărei sunt 23 cazuri ( 11 persoane cu forme uşoare; 8 cu forme medii; 4 cu forme severe). La Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Feteşti sunt 40 cazuri ( 31 persoane cu forme medii şi 9 –cu forme severe). La Spitalul Municipal Urziceni sunt internate 25 de persoane cu forme medii. „Numărul locurilor la ATI este scăzut la nivel de judeţ, respectiv 8 paturi la SJU Slobozia (dintre care 4 pe terapie intensivă şi 4 pe terapie intermediară). La Feteşti sunt 4 paturi pe terapie intermediară pentru Covid. Ne bazăm pe majorarea numărului de paturi, dar cu condiţia să primim medici, să ne fie repartizaţi prin ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al comandantului acţiunii. Avem un grad de testare scăzut, în opinia mea, cu o rată de pozitivare de 21%. De exemplu, la 3.468 de teste, recoltate în perioada 24-30 septembrie, 759 au fost pozitive şi 2.716 – negative. Dar, gradul de testare nu e atât de ridicat pe cât ar trebui, la nivel de judeţ, a punctat Toniţa Manea.

De la începutul pandemiei, până în data de 30 septembrie 2021, la nivelul judeţului Ialomiţa, 477 persoane au decedat în urma infectării cu Covid.

Apel către autorităţile locale şi judeţene pentru a se implica activ în campania de vaccinare

Subprefectul judeţului accentuează asupra faptului că rata de incidenţă este într-o continuă creştere şi de aceea face un apel la autorităţile locale şi judeţene să sprijine campania de vaccinare. „Vreau să mă adresez public domnilor primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri locali, să se implice activ în campania de vaccinare a populaţiei. Consider că fiecare dintre noi avem datoria morală de a-i îndruma, a-i sfătui, referitor la beneficiile vaccinării, pe cei de care suntem, într-un fel, responsabili. Readuc în atenţie necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva virusului SARS CoV 19 în interes individual şi al sănătăţii publice. Trebuie să înţelegem că vaccinarea este singura cale prin care ne protejăm pe noi, cât şi pe cei dragi nouă. Acesta este apelul public pe care îl fac către autorităţile locale şi judeţene”, a mai adăugat subprefectul judeţului Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )