„Slobozia este un oraş de câmpie, e foarte greu să-l aperi”

Războiul din Ucraina nu pare să se apropie de sfârşit, cu toate negocierile purtate între cele două părţi. Mai grav este faptul că, între timp, populaţia civilă cade victimă conflictului militar, în încercarea de a fugi din calea bombardamentului. Ruşii nu au ţinut cont nici măcar de inscripţia – дети (copii), apelul la umanitate făcut de ucraineni. Scris cu litere imense, vizibile de pe sateliţii din spaţiu, cuvântul era menit să atragă atenţia soldaţilor ruşi că în clădirea teatrului din Mariupol se adăpostesc civili, în special copii. Cu toate acestea, clădirea a fost lovită de o bombă şi doar o minune a făcut ca oamenii să supravieţuiască. Proiectilele continuă să cadă în zonele unde se adăpostesc civili şi nimeni nu ştie dacă războiul se va încheia. Cert este că toată lumea e îngrijorată, chiar dacă nu e afectată direct, iar asta lasă loc la fel de fel de scenarii.
Fireşte că şi în România, oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că e puţin probabil ca acest conflict să fie extins într-un teritoriu NATO. La Slobozia, unii îşi pun deja problema cum ar rezista oraşul în faţa invadatorilor ruşi.
Secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Ialomiţa, Alexandru Stoica este de profesie militar, la bază. A fost comandant de batalion al trupelor teritoriale la Unitatea Militară 1088 Slobozia, şef de stat major al gărzilor patriotice pe municipiul Slobozia şi are, ca atare, expertiza militară necesară de a răspunde acestei întrebări. În primul rând, Slobozia ar avea nevoie de un plan de apărare, oameni pregătiţi, dar şi armament corespunzător. „Cum aperi Slobozia? Păi, depinde de unde vine inamicul. Dacă vine de la răsărit, forţele principale trebuie să fie comasate dincolo de Combinat. Deci, trebuie să treci mai departe câţiva kilometri, nu să stai lipit de Combinat. Slobozia este un oraş de câmpie, e foarte greu să-l aperi. Doar, hai să faci un inel, două sau trei, de apărare. Apărarea este circulară şi automat asta presupune că trebuie să evacuezi toată populaţia civilă din oraş. Dacă nu ai un sistem de apărare care să te protejeze, nu ai cum. Dacă ai onoare, lupţi acolo. Chestia cu înarmăm civilii, e apă de ploaie. A, că poate să se facă, pe parcurs, aşa nişte acţiuni de sabotaj, da, însă trebuie organizare, pregătite din timp”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Alexandru Stoica. Acesta admite că, într-adevăr, în istoria recentă, două oraşe au fost pregătite de apărare de către armate, cu apărare circulară. Şi, ambele, au fost rase de pe faţa pământului. Anume Fallujah în Irak şi Groznîi în Cecenia, au fost bombardate până nu a mai rămas nimic. „Depinde şi ce forţe ai, ce dotări. Poţi să plantezi câmpuri de mine, dar trebuie să ai oameni pregătiţi pentru această misiune. Nu oricine poate să planteze o mină. E uşor de zis, dar nu este aşa simplu. Bine că acum sunt din alea moderne, dar noi tot vechi avem – mine antitanc MAT – 46, MAT – 44, mina anti infanterie – MAI -2, MAI-6…Cu ce este acum în Slobozia, nici un stol de pescăruşi nu sperii. Pe bune, să fim realişti. Trebuie să dispunem de forţe. Dacă ai 100 -200 de speriaţi şi vine ăla cu un regiment de tancuri, ce faci? Apărarea o organizezi şi o orientezi în funcţie de unde vine inamicul şi forţele pe care le ai la dispoziţie. Nimeni nu te-atacă berbece. Vine cu o simulare în spate şi face manevre de flanc, spate, caută să-ţi descopere punctele slabe prin care să se infiltreze. Şi, inamicul evită pierderile. Repet, cu forţele care sunt, la ora actuală în Slobozia, oraşul este greu de apărat. Şi nu numai Slobozia, orice oraş din ţară.
În scenariul în care ruşii debarcă la Constanţa, cu amfibiile, în drum spre Bucureşti, pot face o oprire la Slobozia. Vin cu viteză, pe autostradă. În 1944 au trecut pe aici pe pod, au luat-o spre Călăraşi, către Bulgaria… Cert este că acest conflict, din Ucraina, nu duce la nimic bun. În primul rând fiindcă sunt pierderi de vieţi omeneşti, mai ales civili. De regulă, cel mai mult suferă civilii într-un conflict, că sunt mai puţin apăraţi. Şi, nu te aştepţi la ceva bun din partea ruşilor, să fie clar”, a mai adăugat secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )