„Singura şansă ca să începem şcoala în format fizic este să fim cât mai mulţi vaccinaţi”
Aproximativ trei milioane de elevi vor începe luni, 13 septembrie 2021, noul an şcolar. Dar, în ce condiţii, nimeni nu ştie. După un an de haos, teamă de îmbolnăvire, chin în online sau căutare a unor soluţii care să aducă la poartă temele şi lecţiile, cadrele didactice, elevii şi părinţii aşteaptă un nou an şcolar, sub semnul aceleiaşi incertitudini. Mai cu seamă că valul patru îşi face deja simţite efectele, numărul cazurilor crescând pe zi ce trece. Românii trebuie să fie pregătiţi şi singura soluţie este accelerarea procesului de vaccinare. Căci, majoritatea celor care s-au îmbolnăvit de această nouă tulpină a virusului sunt nevaccinaţi. Fireşte că există cazuri şi de persoane vaccinate care se infectează, trec prin anumite forme de boală, dar mai uşoare, fără a ajunge la terapie intensivă.
Astfel a declarat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
„Singura soluţie pentru a începe şcoala fizic, aşa cum susţine şi ministrul Educaţiei, este să ne vaccinăm cât mai mulţi. Cu toţii ne dorim să începem şcoala în format fizic. Copiii, cadrele didactice, părinţii doresc să se meargă la şcoală fizic, nu online, pentru că s-a văzut că pierderile sunt foarte mari. Nu vorbim doar de pierderea unor informaţii, pe care copilul le primeşte, ci şi din punct de vedere al psihicului. Copiii sunt mai deprimaţi, părinţii, la fel. Într-adevăr, a fost o teamă şi aceasta încă persistă. Eu chiar comentam la un moment dat: Vă daţi seama de situaţia în care au fost cei ce au trebuit să decidă pentru toţi. Am fost în Ministerul Educaţiei chiar în primul an de pandemie şi nu ştiam la ce să ne aşteptăm de pe o zi pe alta. A intervenit şi teama personală de boală, de a trece prin aceasta. Nu ştiai dacă te îmbolnăveşti ce formă o să faci. Indiferent de funcţiile pe care le avem şi noi suntem oameni. Există şi această teamă de a lua decizia cea mai bună. S-a văzut că în aceşti aproape doi ani, lucrurile au fost ţinute cât de cât sub control în România, faţă de ceea ce s-a întâmplat în alte ţări. Eu sper din tot sufletul să nu crească atât de mult numărul îmbolnăvirilor, astfel încât, pe 13 septembrie, copiii noştri să fie la şcoală”, a precizat Luminiţa Barcari, care atrage atenţia că, bineînţeles, se vor menţine aceleaşi reguli sanitare impuse de Ministerul Sănătăţii. Dar, nu acolo este problema ci, la fel, o îmbolnăvire intracomunitară, aducerea virusului în şcoală şi transmiterea mai departe. Deci, trebuie să se manifeste atenţie la toate aceste aspecte. „Repet, singura şansă ca să începem şcoala în format fizic este să fim cât mai mulţi vaccinaţi. E adevărat că acum sunt tot felul de teorii anti-vaccin, mult mai agresive, iar unii oameni chiar le cred. Şi, nu neapărat Guvernul sau membrii acestuia trebuie să îndemne lumea să se vaccineze. Oamenii aşteaptă mai multe amănunte de la specialişti. Eu cred că la noi ar trebui o campanie de comunicare mult mai bună şi făcută de către specialişti”, a punctat parlamentarul liberal ialomiţean.
„Sunt scenarii şi în funcţie de numărul de îmbolnăviri de la momentul respectiv, se va adopta unul”
Printre altele, unii se mai întreabă dacă la nivelul Ministerului Învăţământului şi al Ministerului Sănătăţii există o colaborare pentru a se stabili clar anumite decizii. În sensul dacă se va organiza testare pentru elevi şi profesori în şcoli. Dacă da, ce fel de teste vor fi folosite, când vor fi achiziţionate şi cine le va administra? Apoi, vor avea toţi elevii acces la tablete şi la Internet, dacă se va impune? Vor purta elevii mască la clase sau la orele de sport? Dacă da, cine va suporta costul măştilor? Dar al testelor? Vor fi obligaţi profesorii nevaccinaţi să se testeze pe cheltuiala lor? Vor fi făcute anchete epidemiologice reale în eventualitatea unor infectări în unităţile şcolare? Ce măsuri de sprijin sunt pentru părinţii care vor trebui să stea acasă să-şi supravegheze copiii, dacă se închid din nou şcolile? A fost suplimentat efectivul de microbuze şcolare pentru utilizarea, în condiţii de pandemie, a mijloacelor de transport? Au şcolile bani pentru mijloace igienico-sanitare?
Deputatul Luminiţa Barcari asigură că toate aceste lucruri se discută la nivelul Ministerului Învăţământului şi la începutul lunii septembrie se va ieşi cu astfel de comunicate. Nu este târziu dacă nu s-au avansat până acum aceste informaţii fiindcă ar fi fost prematur, ţinând cont de situaţia COVID.
„Sunt scenarii şi în funcţie de numărul de îmbolnăviri de la momentul respectiv, se va adopta unul. Eu sunt convinsă că se va ieşi cu scenariile în cel mai scurt timp, dar mai devreme de 1 septembrie, nu cred. De la 1 septembrie, până pe 13 septembrie, totuşi sunt destule zile în care populaţia poate fi informată, în funcţie de evoluţia cazurilor de îmbolnăviri… Domnul ministru Câmpeanu a spus foarte clar că şcoala va începe în format fizic. Într-adevăr se poate reveni asupra deciziei. Dar, eu nu cred că vor mai fi atât de multe îmbolnăviri încât copiii noştri să rămână acasă şi să intre toţi în online. Cred că vor intra pe scenariile verde, galben sau roşu. Şi, dacă ţinem minte, în ultima perioadă, foarte puţine localităţi au intrat în scenariul roşu. Majoritatea au fost în scenariul verde şi au mers fizic la şcoală…Ce trebuie să ştie părinţii sigur, deocamdată, e că pe 13 septembrie copiii vor merge la şcoală”, a mai adăugat Luminiţa Barcari.
Una peste alta, într-o altă recentă ieşire în spaţiul public, ministrul Sorin Câmpeanu a informat că unităţile de învăţământ vor fi deschise până la rata de infectare de 6 la mie. Dacă tendinţa actuală de creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 se păstrează, în luna octombrie ar putea fi atins pragul de şase cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. În acea situaţie, elevii vor trece din nou la învăţatul online.
La rândul ei, Ioana Mihăilă (ministrul Sănătăţii) a subliniat că purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru copiii de peste şase ani. Pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis. Pentru activităţile sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele pot avea loc în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască.
Ramona BUTNARIU