„Singura şansă a acestui Guvern este să livreze cetăţenilor prosperitate”

· toată lumea aşteaptă ca actuala guvernare să pună mâna şi să facă treabă, fiecare pe bucăţica lui

Evoluţia Partidului Naţional Liberal i-a lăsat mască pe liderii şi simplii membri, ai formaţiunii din teritoriu, nu doar pe proprii alegători, total dezamăgiţi de turnura luată. De la vioara întâi, într-un Guvern, alături de USR şi UDMR, liberalii s-au trezit pupând acolo unde au scuipat ani de zile. Mai mult, au cedat şi funcţii importante PSD-ului. În aceste noi condiţii, mulţi dintre foştii susţinători ai lui Ludovic Orban, convertiţi, peste noapte, la echipa „câştigătoare”, dau semne de nemulţumire. Confruntaţi cu aritmetica parlamentară favorabilă PSD şi cu oprobriul electoratului dur anti PSD, liberalii traversează o perioadă complicată. Sunt nevoiţi să joace exact aşa cum le cântă PSD, fie că le place sau nu.
În opinia Luminiţei Barcari (deputat PNL Ialomiţa, de ceva vreme neafiliat grupului parlamentar), catalogarea situaţiei drept complicată este o exprimare destul de elegantă. „Complicată e un cuvânt elegant. Este clar că niciun liberal autentic nu poate fi de acord cu această alianţă, cu cei pe care i-am atacat în campaniile electorale. Şi, ne-am atacat reciproc, dacă e să ne aducem bine aminte. Din punctul meu de vedere, nici PSD-iştii nu sunt foarte fericiţi de această alianţă. Acum, ce mai pot spune? Inclusiv Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dan Motreanu, chiar şi Raluca Turcan au criticat dur această alianţă. Chiar l-au criticat pe Florin Cîţu, că nu sunt bani de pensii. Mă rog, nu e frumos, nu e bine ce se întâmplă. Cetăţenii nu mai înţeleg nimic. Nu mai avem doctrine, valori, mesajele pe care le transmiteam în campaniile electorale. Acum, s-a format un Guvern. Singura şansă a acestui Guvern este să livreze cetăţenilor prosperitate. Adică, oamenii vor să trăiască mai bine, pe scurt. Şi dacă ei vor lua acele măsuri care să mai uşureze puţin lucrurile, să trecem cu bine peste iarnă… Pentru că, nici un Guvern interimar nu era o soluţie. Acum avem o majoritate parlamentară confortabilă, iniţiative legislative care să fie votate fără nicio problemă. E important să facem bugetul pe anul financiar următor până în decembrie, până la sărbătorile de iarnă. Toţi aşteptăm ca acest Guvern să pună mâna şi să facă treabă, fiecare pe bucăţica lui, să livreze”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari. Aceasta atrage atenţia că fiecare ministru trebuie să-şi facă treaba în Ministerul de resort şi, totodată, să existe o corelare între acţiunile tuturor celor care alcătuiesc Guvernul. Singura lor şansă este să guverneze bine. Numai atunci, poate că vor fi uitate toate nemulţumirile şi dezamăgirile pe care le-a produs această alianţă. Va mai primi credit, adică circumstanţe atenuante, cum se spune.
Dar, pe de altă parte, în interiorul PNL, există un mare semn de întrebare. O seamă de liberali cred că această înţelegere cu PSD presupune că social democraţii vor avea premier, exact în perioada alegerilor parlamentare. Luminiţa Barcari apreciază că scenariul este dus prea departe. „Eu cred că n-ar trebui să gândim atât de departe. Sunt avantaje şi dezavantaje, politic vorbind. În această primă perioadă, premierul este de la PNL. Dacă va coordona foarte bine situaţia, ar putea să se schimbe puţin percepţia populaţiei despre guvernanţi, Parlament, că suntem toţi băgaţi la pachet. Nu cred că va fi o problemă să avem premier de la PSD. Chestia asta, cu o conducere rotativă a Guvernului, nu mi se pare în regulă. Este o idee năstruşnică şi nu cred că o să se întâmple. Părerea mea, asta e. Nu ştiu dacă domnul Ciucă va rămâne premier până în 2024. Dar, chiar sunt curioasă să văd cum vor face rotaţia, ca primul ministru să vină de la PSD”, a punctat deputatul liberal.

„Nu mi-am dat, încă, demisia. Sunt membru PNL”

Printre altele, la scurt timp după ce Ludovic Orban, a fost exclus din partid, o serie de parlamentari şi-au dat demisia din cadrul acestuia. Pe listă era trecută şi Luminiţa Barcari dar, din cauza unor probleme personale, nu a participat la acţiunea de depunere a demisiilor. „Eu nu am fost, pentru că am avut nişte probleme personale. Chiar nu eram în Parlament, atunci. Nu mi-am dat, încă, demisia. Sunt membru PNL. Nu este o decizie simplă pentru că, practic, se rupe puntea dintre tine şi cei care te-au trimis în Parlament: acei primari PNL, organizaţiile din fiecare localitate. Voi cumpăni foarte bine înainte să fac acest pas, voi vorbi cu cât mai mulţi oameni. E foarte simplu să pleci. Cred că mai greu este să rămâi şi să lupţi din interior, să schimbi ceva. De aceea, nu cred că pot fi considerată laşă dacă nu fac acest pas. Eu nu mă gândesc la mine. S-a văzut şi până acum că nu m-am gândit la mine, ci la principii. Eu am avut mai mult de pierdut, făcând notă discordantă cu părerea colegilor mei. Principiul meu este că trebuie să ascult părerea celor mulţi, care m-au trimis în Parlament”, a subliniat Luminiţa Barcari, specificând că mulţi liberali şi-au dat demisia în semn de protest. Printre aceştia se regăsesc consilieri locali, consilieri judeţeni care, prin demersul lor, riscă chiar să rămână fără mandat. „M-a uimit că au avut curajul să facă acest pas, în semn de protest faţă de politica actuală a celor care conduc PNL-ul. Eu sper ca protestul lor să fie înţeles de actuala conducere. Încă mai au şansa să se redreseze. Dar, brandul PNL a avut mult de pierdut în această perioadă. Dovadă este ultimul sondaj, care arată că PNL-ul este sub 20 %. Iar dacă în următorii doi ani jumătate, când încep alegerile, nu se va redresa, prin măsurile pe care membrii Guvernului trebuie să le ia, PNL va pierde foarte mult. Ei trebuie, în fiecare zi, să iasă cu ceva bun. Chiar şi discursul preşedintelui PSD în Parlament, domnul Marcel Ciolacu, a fost: PSD-ul a intrat la guvernare şi va salva România. Adică, foarte mulţi asociază sau vor asocia măsurile bune – ce sperăm că se vor lua în următoarea perioadă – cu venirea PSD-ului la guvernare. Deci, eu cred că PNL-ul are de pierdut”, a concluzionat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )