„Sincer o spun, nu ştim exact ce ne va rezerva viitorul. Lucrurile nu sunt încă foarte clare în legătură cu viitorul acestui partid”

Cu toate că mulţi politicieni înclinau să creadă că Pro România va dispărea de pe scena politică – după ce la alegerile parlamentare nu a reuşit să treacă pragul electoral – partidul nu doar că a rezistat în front, ci chiar a căpătat şi forţă, în aceşti ultimi ani. Nu în toate organizaţiile, dar în mare parte, iar asta se vede şi din reacţia celorlalte mari partide, care încearcă să se ,,pună bine” cu reprezentanţii Pro România sau altfel zis, să îi ,,curteze”. Căci, cine ştie, în perspectiva alegerilor din 2024, nu este rău să îşi asigure o posibilă alianţă.
La Călăraşi, partea pozitivă a lucrurilor e că Pro România încă există şi are o structură, nu foarte mare, la nivel local. Astfel a afirmat, recent, la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Alexandru Chiriţă, consilier local de Călăraşi, din partea Pro România. „Partea proastă a lucrurilor este că aceste mari partide încearcă din răsputeri să ne atace din toate părţile, să ne ia din membri. Pentru că se ştie că, în general, oamenilor le convine şi le place să aibă măcar sentimentul de apartenenţă la putere. E mai greu în Opoziţie, mai ales în partidele mici care nu au multe lucruri de oferit. Este destul de greu să păstrezi oamenii. Dar, noi ne bazăm pe faptul că, în organizaţia noastră încă mai sunt oameni care au venit alături de noi pe alte principii, nu pentru beneficii materiale sau de altă natură. Asta mă bucură foarte tare şi încerc să coalizez această echipă, să ne pregătim pentru viitor. Sincer o spun, nu ştim exact ce ne va rezerva viitorul. Lucrurile nu sunt încă foarte clare în legătură cu viitorul acestui partid. Încă se poartă discuţii, se încearcă o reorganizare, o regândire la nivel central. Dar, deocamdată, nu avem o viziune foarte, foarte exactă. Forurile de conducere ale partidului nu creează la treaba aceasta. Nu demult am participat la o întâlnire la Bucureşti, împreună cu coordonatorul organizaţiei judeţene şi ceilalţi coordonatori de la nivel naţional. S-au stabilit câteva linii directoare, dar urmează ca totul să se concretizeze printr-un congres naţional, în care să fie statuată viitoarea conducere a partidului şi apoi la nivel teritorial, în fiecare judeţ în parte”, a precizat Alexandru Chiriţă, accentuând că moralul membrilor nu este unul foarte bun. Oamenii nu văd neapărat o perspectivă şi au aşteptări de la conducerea de la nivel central. „Oamenii nu văd neapărat o perspectivă pentru acest partid, în momentul de faţă. Noi ne dorim mai mult de la liderii noştri, de la nivel central. În sensul că aşteptăm veşti bune, o direcţie în care vom merge cu toţii. Ştim foarte bine că premisele de la care am plecat au fost către calea democratică, o nouă perspectivă a stângii şi aşa mai departe. Oamenii pentru asta au venit în Pro România şi eu mă aştept ca liderii noştri, de la nivel central, să continue această direcţie. Pentru că, într-adevăr, atât România, cât şi Europa, în viitorul apropiat, vor avea nevoie de o stângă puternică. Vedem că lucrurile sunt într-o continuă schimbare şi nu una pozitivă, ci negativă. Problemele sociale vor fi din ce în ce mai acute şi asta înseamnă că va fi nevoie de o aripă stângă a politicii foarte bine conturată, structurată şi puternică. De ce nu, să fie şi la putere, poate în următoarea perioadă de timp. În aşa fel încât să putem trece, împreună, indiferent de clasa socială, peste acest val de criză cu care ne confruntăm”, a subliniat consilierul local Alexandru Chiriţă.
Printre altele, încă de anul trecut, la nivel central, s-a dat semnalul ca în toate filialele locale să se organizeze alegeri. La Călăraşi, nu s-a întâmplat acest lucru, deşi prin judeţ au mai avut loc alegeri. Consilierul Chiriţă admite că în anumite localităţi din judeţ au avut loc alegeri. Totodată, crede că acestea vor fi organizate, pe municipiu şi la nivel de judeţ, dacă nu la sfârşitul acestui an, la începutul lui 2023. „Însă, aşa cum am mai spus, este un pic dificil să faci lucrurile acestea, când nu există o direcţie clară. Oamenii trebuie să ştie pentru ce se înhamă la acest proiect…În ce priveşte o posibilă alianţă cu PSD… Eu cred că e o necesitate şi pentru Pro România şi pentru PSD, poate, la un moment dat, coalizarea stângii. Dreapta, deja, începe să se adune. Momentan, nu neapărat, în jurul PNL. Dar, partidele mici încep să se alieze, într-un fel sau altul, pentru a deveni mai puternice. Spectrul stâng al politicii este mult mai restrâns. În general, pe dreapta, în ultimii 30 de ani, au fost o varietate de partide care, la un moment dat, au fuzionat, s-au aliat, ori altele au dispărut. Dar în partea stângă a politicii au fost mult mai puţine partide. Iar cele care au fost, au cam rezistat. La un moment dat, poate că au fost contopite, absorbite prin fuziune. Însă, în general, oamenii care au fost de stânga, au rămas acolo, nu prea au migrat aşa, foarte mult…Apoi, Pro România a aderat recent la Partidul Social European şi asta este o mare realizare din punctul meu de vedere. Asta pentru că Pro România a fost recunoscut, la nivel european, ca fiind un partid de sine stătător, un partid democratic, orientat către Europa. Eu zic că este o performanţă foarte mare pentru noi, un partid care în România la alegerile parlamentare a obţinut un scor sub 5%. Faptul că am fost primiţi în această organizaţie este o onoare pentru partid. E posibil să fie un semnal din partea socialiştilor europeni, ca stânga din România să se unească. Pentru noi, interesul social este prioritar. Noi nu ne aliem doar de dragul de a fi la putere. Nu acesta ar trebui să fie scopul principal al unui partid. Important este să ajungem la putere, să ne implementăm politicile pe care le-am structurat şi gândit în ani de zile. Şi, în general, este bine să nu ne abatem de la ideologia partidului. În concluzie, stânga sigur va avea o oportunitate extraordinară de a se consolida, de a obţine voturile cetăţenilor pentru că lucrurile sunt clare şi vizibile. Ne îndreptăm către vremuri dificile şi în viitorul apropiat eu cred că stânga va avea rezultate excepţionale în alegeri”, a mai adăugat consilierul local al Pro România Călăraşi.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )