Siguranţa şcolară şi prevenirea criminalităţii în Ialomiţa pentru anul şcolar 2023-2024
Recent, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa, a avut loc o conferinţă de presă care a avut ca temă activităţile derulate în contextul debutului anului şcolar 2023 – 2024. Conferinţa a fost susţinută de Mariana Caraman (comisar şef al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii) şi Marius Mocanu (comisar de poliţie, şeful Biroului de Siguranţă Şcolară).
Prima intervenţie a aparţinut Marianei Caraman care a subliniat că începutul noului an şcolar reprezintă o oportunitate de continuare a activităţilor în unităţile de învăţământ, a dezbaterilor tematice cu copiii, în vederea identificării problemelor cu care aceştia se confruntă la şcoală, pe stradă, acasă şi mai mult, în mediul online. În cadrul întâlnirilor, poliţiştii le prezintă copiilor metodele prin care pot preveni săvârşirea de fapte ilegale. În acest an, la nivelul IPJ Ialomiţa, sunt în derulare trei programe naţional de prevenire a criminalităţii: Programul de prevenire a victimizării minorilor, cu patru module, respectiv prevenirea dispariţiilor sau a plecărilor voluntare de minori, prevenirea abuzurilor sexuale, traficului şi prevenirea consumului de droguri şi a traficului de persoane; Programul de prevenire a violenţei domestice şi Programul de prevenire a criminalităţii informatice.
Pentru atingerea acestui obiectiv, în cursul anului şcolar 2023 – 2024 se vor derula activităţi specifice în cadrul unor proiecte şi campanii. Anume Proiectul Eroii Internetului, implementat în parteneriat cu Asociația Adfaber, cu sprijinul Google România, care are drept scop informarea şi conştientizarea copiilor cu privire la regulile de utilizare în siguranţă a internetului, precum şi la beneficiile mediului virtual ca sursă de cunoaştere şi informare; Programul Şcoala Siguranţei TEDI, implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Maspex România pentru siguranţa elevilor din clasa I. Scopul vizat este creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode educativ – preventive specifice vârstei lor. Temele abordate sunt prevenirea dispariţiilor, siguranţa acasă, comportamentul preventiv la şcoală, relaţiile cu colegii, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţie rutieră, siguranţa pe internet;
Proiectul de prevenire a criminalităţii informatice Siguranţa online, implementat în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Asociaţia Română a Băncilor, Microsoft România, Asociația SwissWeb Academy, Ascendia. Proiectul are o componentă importantă dedicată siguranţei copiilor şi, în acest context, se află în proces de elaborare 5 teme cu caracter preventiv destinate cadrelor didactice şi elevilor, respectiv Cybersecurity, Protejarea identităţii şi a datelor în mediul online, Gaming, Prevenirea pornografiei infantile, Siguranţa banilor pe internet; Proiectul de prevenire a dispariţiilor de minori şi a plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu este o soluţie!”, implementat în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România; Proiectul „Fără discriminare!”, de formare a unor comportamente non – discriminatorii; Proiectul de prevenire a violenţei domestice Bright Sky; Campania de informare a cetăţenilor, referitoare la prevederile Legii nr.213 din 05.07.2023 (Legea Anastasia), respectiv măsuri de prevenire, conştientizare şi limitare a consecinţelor conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influenţa alcoolului şi/sau unor substanţe psihoactive. Activităţile sunt desfăşurate în unităţi de învăţământ la clasele terminale, la şcolile de şoferi, în spaţii publice (centre comerciale, parcuri, gări, autogări), precum şi cu ocazia susţinerii testării pentru redobândirea permisului de conducere. „În acest an şcolar am vrea să intensificăm activităţile de prevenire cu cadrele didactice, părinţii sau tutorii copiilor, pentru că în ultima perioadă, la nivel naţional, a explodat fenomenul acesta de consum de droguri şi am vrea să le aducem la cunoştinţă cumva, să se implice mai mult decât o fac deja în educare în acest segment de activitate… Eu desfăşor activităţi cu o singură clasă, maxim două, căci vreau să am şi un feedback din partea lor. Nu pot să desfăşor activităţi cu 150 de copii deodată. Una este să discuţi cu ei într-un grup mic, de maxim 30 de copii şi alta într-o sală de sport, unde nici nu te aud toţi. Dar copiii sunt interesaţi, ne adresează întrebări referitor la tematica abordată. Cu privire la consumul de droguri, noi acum începem să desfăşurăm activităţi mai intense. Avem un feedback pozitiv din partea cadrelor didactice şi a elevilor, în sensul că ni se solicită să facem astfel de activităţi cât mai des. Comparativ cu anul trecut, avem scăderi în ceea ce priveşte faptele săvârşite în unităţile de învăţământ”, a precizat comisarul şef Caraman.
„În ultimii trei ani nu au fost identificate droguri în unităţile de învăţământ din Ialomiţa”
La rândul lui, şeful Biroului de Siguranţă Şcolară Marius Mocanu a atras atenţia că îmbucurător este faptul că în şcoli, în ultima perioadă, nu s-au înregistrat infracţiuni grave. Asta înseamnă că mesajul poliţiştilor a fost înţeles. „Multe fapte în acest domeniu provin dintr-o joacă extinsă sau dusă dincolo de limite între minori. Dar, din fericire, nu am înregistrat fapte cu urmări grave… Referitor la consumul de droguri, pot să spun că, în ultimii trei ani nu au fost identificate droguri în unităţile de învăţământ din Ialomiţa. Avem acţiuni de supraveghere, se fac controale corporale atunci când există o suspiciune rezonabilă. Atunci când facem un control corporal vizăm întreaga gamă de obiecte periculoase, nu doar substanţe psihoactive, ci şi droguri, petarde, pocnitori, cuţite, poate arme de foc, dar nu cred că e cazul. Vizavi de testarea elevilor la intrarea în şcoală, aici intervin foarte multe opinii. Totuşi vorbim despre minori. Legislaţia este foarte clară, la momentul acesta se pot face controale corporale atunci când există o suspiciune. Dacă această legislaţie va suferi modificări, noi le vom pune în aplicare…Văzând fenomenul acesta la nivel naţional şi internaţional, eu pot spune că şcolile din judeţul Ialomiţa sunt sigure. Dar, întotdeauna este loc de mai bine, întotdeauna pot fi luate măsuri mai drastice. Totuşi nu trebuie să uităm că este vorba de o şcoală, nu vorbim de o şcoală de corecţie”, a punctat Marius Mocanu, specificând că pe tot parcursul anului şcolar 2022-2023, IPJ Ialomiţa a derulat, în colaborare cu
Inspectoratul Şcolar Judeţean, o campanie de prevenire a violenţei şi a faptelor de bullying, în toate unităţile de învăţământ. Campania s-a intitulat „Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI !”. Sub acelaşi slogan a fost demarată prima ediţie a concursului naţional de prevenire a violenţei în mediul şcolar, care s-a desfăşurat în perioada aprilie – mai 2023, pe 3 grupe de vârstă (învăţământ primar, gimnazial şi liceal). În baza protocolului de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa, lucrătorii Biroului Siguranţă Şcolară, precum şi poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică şi poliţie rutieră au desfăşurat 368 activităţi informativ-preventive în cadrul orelor de curs, ocazie cu care au abordat tematici de natură juridică adaptate mediului şcolar preuniversitar, prin care elevii să conştientizeze drepturile, obligaţiile şi consecinţele faptelor ilegale. De asemenea, au fost consiliaţi cu privire la drepturile şi obligaţiile legale un număr de 75 elevi, implicaţi în incidente în incinta unităţilor de învăţământ. În anul şcolar 2022-2023 au fost înregistrate, în evidenţa operativă, 47 infracţiuni săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ din Ialomiţa, respectiv 29 de loviri sau acte de violenţă; 6 fapte de purtare abuzivă; 7 fapte de port de obiecte periculoase; 2 fapte de ameninţare, 2 fapte de furt, un ultraj contra bunelor moravuri. Din punct de vedere al zonei, 29 fapte au fost comise în mediul urban şi 18 – în rural.
Diana ARON