Senatul adoptă o iniţiativă USR care ar putea duce la accelerarea proceselor în Justiţie

 

Senatul a aprobat, luni, o iniţiativă legislativă a deputatei USR Oana Murariu, menită să reducă timpul proceselor în Instanţă, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experţilor care vor întocmi expertizele judiciare. Noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obişnuinţă în sistemul judiciar românesc. Procedura va fi aplicată doar în cazul în care părţile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar, introducând, cu prioritate, criteriul disponibilităţii experţilor, în momentul repartizării cauzei, algoritmul programului informatic ţinând cont de încărcătura experţilor judiciari.
Prin desemnarea experţilor judiciari, cu o încărcătură de muncă relativ mai mică, se poate evita situaţia când se întârzie o expertiză care poate conduce, mai departe, la prelungirea cu ani de zile a soluţionării dosarelor. „Faptele se prescriu de multe ori în procesele penale până să se ajungă la o decizie a Instanţei. În civil, sunt situaţii în care părţile mor sau se schimbă atât de mult contextul procesului pe parcursul a ani şi ani de zile, că de multe ori nu mai contează rezultatul. Fără amânări repetate, pe motiv că experţii au prea multe expertize în lucru şi nu s-au putut ocupa de expertiza în cauză. Fără procese interminabile, pe motiv că expertizele judiciare durează prea mult. Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic, astfel încât să se ţină cont de încărcătura experţilor. Cei care au mai puţine expertize în desfăşurare vor fi preferaţi celor extrem de încărcaţi şi astfel durata proceselor va scădea şi va creşte calitatea actului de justiţie”, a precizat Oana Murariu, deputată USR.
Introducerea digitalizării în sistemul judiciar şi la nivelul desemnării experţilor, nu numai că va creşte viteza de efectuare a expertizei judiciare, dar va duce si la sporirea încrederii în sistemul de justiţie din România. De asemenea, digitalizarea sistemului judiciar şi administrativ este una din reformele asumate prin PNRR contribuind la atingerea jaloanelor asumate. În favoarea iniţiativei legislative a Oanei Murariu au votat 110 senatori, niciunul nu a votat împotrivă şi un senator s-a abţinut. Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa urmează să intre la dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )