Semimaratonul de la Călăraşi continuă să-i inspire pe pasionaţii de alergare din întreaga lume

Semimaratonul de la Călăraşi a reunit la start, la ediţia din acest an, peste 400 de participanţi. Devenit deja o tradiţie, evenimentul aduce de fiecare dată, comunitatea împreună pentru sănătate, mişcare şi voie bună. De la mic la mare, călărăşenii – şi nu numai – şi-au testat limitele pe trasee de diverse lungimi, în funcţie de vârstă şi nivelul de pregătire, într-o atmosferă plină de entuziasm şi spirit competitiv.

Ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediţie, manifestarea sportivă a avut loc în data de 5 octombrie, fiind organizată de Asociaţia Sportivă Alergarea de Sâmbătă Călăraşi, cu sprijinul companiei Tenaris Silcotub, Rotary Călăraşi, Fundaţia Judeţeana pentru Tineret Călăraşi şi al altor agenţi economici din judeţ. Pentru adulţi au fost organizate curse de semimaraton (21 km), cros (10 km), cros (5 km), cursa populară (3 km) şi cursa companiilor (alergare 3 persoane, în grup, pe o distanţă de 3 km). Adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani au participat la un cros de 5 km, copiii de 6-9 ani la unul de 400 metri, iar cei de 10-13 ani la un cros de 800 metri. Programul evenimentului s-a desfăşurat între orele 7.30 şi 14.00, debutând cu o încălzire a participanţilor la ora 9.30, urmată de startul pe categorii de cursă la ora 9.50. La start a avut loc un mic spectacol de artificii sau fumigene în culorile drapelului României. Cursele pentru copii au început la 12.45. La competiţii au participat alergători din Călăraşi, Brăila, Bucureşti şi din alte judeţe din ţară.
Preşedintele Asociaţiei Alergarea de Sâmbătă Călăraşi, Teodora Nădrag spune că Semimaratonul are în spate o frumoasă poveste. Alergarea de Sâmbătă Călăraşi a fost fondată în 2016 de Tudor Atanasiu, un tânăr pasionat de alergare care a venit acasă în Călăraşi şi a creat un eveniment special. Chiar dacă era accidentat după un maraton, el a adunat oamenii în Parcul Dumbrava şi a fondat Alergarea de Sâmbătă Călăraşi. Aşa a început tradiţia care a schimbat vieţile multora. În iulie 2016, Teodora Nădrag s-a alăturat grupului, fiind din prima clipă impresionată de energia şi dedicarea lui Tudor. Îndrăgostită de alergare s-a implicat în organizarea grupului, devenind un pilon de bază al comunităţii. „Cu timpul, grupul a crescut, preluând rolul cheie, de la organizarea întâlnirilor la crearea evenimentelor pe reţelele sociale. În 2022 odată cu retragerea lui Tudor din oraş am decis să ducă visul mai departe, punând bazele primului Semimaraton – Alergarea de Sâmbătă Călăraşi. Cu ajutorul lui Marius Burcea, Alexandra Popescu şi Tudor Atanasiu, am reuşit să transform această idee într-o realitate. Am găsit sponsori, am făcut promovare, am pregătit traseul şi am organizat un eveniment care a adus împreună oameni pasionaţi de alergare din toată ţara. O simplă alergare de sâmbătă a devenit o tradiţie de neînlocuit pentru noi toţi”, povesteşte Teodora Nădrag, specificând că cea mai mare şi apreciată noutate, de la ediţia din acest an, a reprezentat-o fumigena de culoare – roşu, galben şi albastru – care, personal, i s-a părut foarte interesantă. „O altă noutate a reprezentat-o Cursa companiilor de trei kilometri. Au fost invitate toate companiile să alerge în echipă de câte trei persoane, în acelaşi timp. Am pregătit acţiunea prin promovare în mediul online cel mai mult şi bineînţeles prin şcolile din Călăraşi, în cazul celor mici care au avut trasee separate de 400 şi 800 de metri. Fireşte că am avut parte şi de provocări. O provocare a fost cea cu voluntarii. Găsim foarte mulţi voluntari printre cei mici şi ne mai fac surprize, în sensul că nu se prezintă. Dar reuşim să trecem peste acest impas, facem stocul mai mare. În rest, ce pot să spun, decât că intenţionăm să extindem evenimentul şi aş vrea să ajungem la o mie de participanţi. Şi vom ajunge, cu siguranţă”, a completat preşedintele Asociaţiei Alergarea de Sâmbătă Călăraşi.

„Prin sport şi efort comun, putem aduce o schimbare pozitivă în vieţile celor din jurul nostru”

Clubul Rotary Călăraşi a contribuit cu o sponsorizare a evenimentului, cu diplome pentru participanţi şi voluntarii care au asigurat o bună desfăşurare a evenimentului. Aceştia fiind reprezentaţi de membrii Clubului de Tineri Interact, de pe lângă Rotary Călăraşi.
În calitate de preşedinte al Clubului Rotary Călăraşi, Carmen Drăgan doreşte să adreseze cele mai calde mulţumiri tuturor celor care au fost alături de organizatori la cea de-a treia ediţie a Semimaratonului Călăraşi, un eveniment care, datorită implicării şi sprijinului comunităţii, a devenit un adevărat succes. „Am fost martorii unui spirit de solidaritate impresionant, participanţii, voluntarii şi susţinătorii lucrând împreună pentru a sprijini iniţiativele caritabile şi proiectele comunitare care definesc misiunea Rotary. Este un privilegiu să fac parte din această comunitate dedicată şi implicată, care demonstrează că, prin sport şi efort comun, putem aduce o schimbare pozitivă în vieţile celor din jurul nostru. Mai mult decât atât, suntem bucuroşi să anunţăm că acest semimaraton va deveni un eveniment de tradiţie pentru Clubul Rotary Călăraşi. Ne dorim ca în fiecare an să ne adunăm împreună pentru a promova sănătatea, solidaritatea şi implicarea în comunitate, construind pe succesul fiecărei ediţii viitoare. Doresc să mulţumesc în mod special tuturor alergătorilor ce au participat la fiecare cursă, sponsorilor şi partenerilor ce ne-au sprijinit cu generozitate, precum şi echipei de voluntari fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil. Fiecare contribuţie, indiferent de dimensiune, a fost esenţială pentru succesul acestei ediţii. Ne dorim ca această tradiţie să continue şi sunt încrezătoare că următoarele ediţii ale Semimaratonului vor aduce la fel de mult entuziasm şi susţinere. Împreună, putem continua să facem o diferenţă în comunitatea noastră”, a subliniat preşedintele Clubului Rotary Călăraşi.

,,Doresc ca vârsta să fie doar un număr”

Competiţia a fost o provocare pentru mulţi alergători, dar dorinţa de a urca pe podium le-a dat energia necesară să ajungă la finiş. George Maraloiu (Brăila), de 65 ani, a participat la maraton din dorinţa de sănătate şi dorinţa de mişcare. ,,Doresc ca vârsta să fie doar un număr. Alerg zilnic o jumătate de oră sau o oră în parc, atunci când sunt în ţară. De profesie sunt comandant de navă, navighez câte trei luni, stau acasă trei luni şi, în perioada asta, fac mişcare. Cea mai mare provocare pentru mine la cursa aceasta a fost podul, dacă ar putea numai să se coboare ar fi excelent. Obiectivul personal a fost să termin de alergat 21 de kilometri în 3 ore. Am terminat în 2 ore şi 25 de minute. Mă simt excelent şi voi participa cu siguranţă şi la următoarele ediţii”, a asigurat brăileanul. Şi pentru călărăşeanca Petronela Iancu, de 46 ani, cursa nu a fost deloc uşoară. „A fost greu, dar foarte frumos. Este a treia oară când particip aici, am fost pe podium de două ori. Prima dată am alergat 10 kilometri, anul trecut semi 21 km şi acum iar 10 km. Ce mă motivează să particip? Îmi face foarte bine la psihic, trup şi suflet. E ca o terapie. Particip la multe curse, pe asfalt, montan şi nisip. Am făcut un maraton de 42 de kilometri la munte, curse de semimaraton la munte şi mai trebuie să fac un maraton pe asfalt, dar am zis că la anul”, a precizat Petronela Iancu.

„Încercăm astfel să dăm un exemplu pentru tineri, un exemplu pe care să-l aprecieze şi să-l urmeze”

La ediţia din acest an a alergat şi Dan Prică, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi, care vrea să dea astfel un exemplu tinerilor.
„Mergând foarte mult şi având contacte cu tinerii în activitatea mea profesională, promovând activităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, am încercat să dublez partea teoretică prin exemplul personal, dovedind că unii dintre noi, ceea ce spunem şi trăim. Încercăm astfel să dăm un exemplu pentru tineri, un exemplu pe care să-l aprecieze şi să-l urmeze. Recunosc că am o viaţă puţin mai sedentară şi e adevărat că nu alerg 10 km în fiecare săptămână. Însă pregătirea de bază m-a ajutat pentru această zi. Cea mai mare provocare am întâmpinat-o după ce am alergat 7 kilometri. Am simţit că-mi pică picioarele, dar am încetinit ritmul şi fiind convins că la un moment dat pot continua, am aşteptat momentul în care să mă încarc cu energie din nou. Sunt satisfăcut că am reuşit să termin cursa şi am învăţat că am nevoie de mult mai multă pregătire pentru a mă număra printre cei care au terminat primii, ce sunt un exemplu pentru mine. Celor din Călăraşi le transmit mesajul ca data următoare, la ediţia a patra, chiar dacă nu participă să vină să ne încurajeze”, a transmis coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi.
Una peste alta, manifestarea s-a dovedit a fi, încă o dată, o reuşită, atingându-şi scopul. Mai mult ca oricând comunitatea a fost unită de pasiunea pentru alergare şi povestea Semimaratonului Alergarea de Sâmbătă va continua, cu siguranţă, multe ediţii de-acum încolo la Călăraşi.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )