Şeful DSU, Raed Arafat, în vizită la Ialomiţa

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a aflat, recent, într-o vizită, la Slobozia. La eveniment au mai fost prezenţi şi colonelul Marius Dogeanu, şeful Direcţiei Generale de Protecţie Civilă, Alin Popa, şeful Serviciului de Formare pe Medicină de Urgenţă din cadrul Direcţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi generalul locotenent Dan Paul Iamandi, inspectorul general al Institutului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Prima vizită a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului Ialomiţa, alături de prefectul Marin Constantin şi de cei doi subprefecţi, Toniţa Manea şi Gheorghe Babagianu, administratorul public al judeţului, Alexandru Potor, medicul şef al UPU, doctor Anca Telehuz, doctor Olimpia Popescu, directorul medical al unităţii, doctor Gelu Păun şi inspectorul şef al ISU Ialomiţa, Laurenţiu Bâcu.
În vizita sa de lucru, şeful DSU a urmărit identificarea problemelor de organizare şi funcţionare pe linie de urgenţă ale judeţului Ialomiţa, dar şi pe cele care privesc creşterea capacităţii de intervenţie şi reducerea timpilor de reacţie. Ulterior, Raed Arafat a efectuat vizite la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Unitatea de Primiri Urgenţe Slobozia, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa.
Astfel de vizite se vor efectua şi în perioada următoare, pentru a discuta cu oamenii şi a afla situaţia reală chiar de pe teren. „Este prima vizită pe care o facem. Am pornit vizite în toate judeţele, începând cu Ialomiţa. De aici plecăm la Călăraşi. În următoarele săptămâni, vom ajunge în fiecare judeţ din ţară. Motivul este de a discuta cu oamenii, să vedem situaţia pe teren, care sunt problemele, prin prisma faptului că venim cu dotări şi angajări suplimentare. Una din problemele majore care sunt în judeţ în acest moment este problema sediului Serviciului de Ambulanţă, pentru care, din fericire, există o soluţie. Ni s-a explicat soluţia. Deci, pentru personalul pe partea administrativă s-a găsit o soluţie, printr-o altă clădire închiriată, iar în cazul celui de serviciu operativ, momentan, aceştia rămân cu garajele la spital. Vor avea zone de locuit în containere, bineînţeles, încălzite, aranjate pentru ei. Deci nu se pune problema ca Serviciul de Ambulanţă să nu aibă unde sau de unde să opereze. A doua problemă este pe linia investiţiilor. Şi aici vreau să spun: Consiliul Judeţean e foarte implicat, din ce am văzut, în refacerea Spitalului Judeţean şi dezvoltarea lui. Pe noi ne-a interesat partea de primiri urgenţe. Am discutat-o, deci se avansează cu un proiect care e foarte important, pentru că actuala Unitate de Primiri Urgenţe, din ce am văzut, nu este suficientă ca spaţiu. Va trebui acest spaţiu mărit. Există fonduri europene, proiectul este avansat, vom mai avea discuţii cu colegii de la Consiliul Judeţean şi de la UPU pentru unele detalii. Dar noi sperăm să vedem, până la sfârşitul anului 2023 şi poate mai repede, Unitatea de Primiri Urgenţe să fie renovată şi extinsă. Şi asta este, iar, un lucru foarte important. O problemă majoră pe partea medicală rămâne cea a resursei umane. Acolo mai e nevoie de medici, în mod deosebit la Serviciul de Ambulanţă. Din ce am înţeles, s-au organizat unele concursuri, dar nu s-au prezentat cei înscrişi, cel puţin la Serviciul de Ambulanţă. La UPU, sunt discuţii ca unul-doi medici să vină de la Constanţa şi să fie angajaţi aici. Un alt aspect pe care l-am discutat este chiar tentativa de a porni maşina de Terapie Intensivă a SMURD , tip C, cu medic. Am vorbit cu şefa UPU, măcar pe un timp parţial pentru început, aşa cum am făcut în alte judeţe, până vom reuşi să o ţinem funcţională 24 din 24”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, în cadrul vizitei la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )