Ședință extraordinară a CLCB Călărași pentru combaterea pestei micilor rumegătoare
Membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) al județului Călărași s-au reunit joi, 1 august 2024, într-o ședință extraordinară convocată prin ordin al prefectului județului, Valentin Deculescu. În cadrul acestei întâlniri, a fost aprobat, prin Hotărârea nr. 12/01.08.2024, PLANUL CADRU privind măsurile pentru prevenirea apariției și evoluției Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) pe teritoriul județului. Decizia a fost luată în contextul noului cadru epidemiologic național determinat de confirmarea pestei micilor rumegătoare în România la data de 19 iulie 2024. Concluziile preliminare ale primelor anchete epidemiologice, impactul economic semnificativ al bolii și importanța implementării unor măsuri stricte de la debutul acesteia pe teritoriul național au fost factori determinanți în formularea acestui plan. De asemenea, situația este agravată de creșterea sezonieră a numărului de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) și necesitatea menținerii piețelor de export pentru ovine și caprine vii.
Scopul principal al PLANULUI CADRU este de a stabili atribuțiile autorităților și instituțiilor publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul pestei micilor rumegătoare. Detectarea timpurie a virusului este esențială pentru prevenirea răspândirii acestuia și minimizarea impactului negativ atât asupra economiei, cât și asupra mediului. Prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, a subliniat importanța acestor măsuri preventive declarînd că „este extrem de important să fim foarte atenți. Acestea sunt măsurile pe care le luăm preventiv. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine peste orice situație, să nu avem îmbolnăviri.” Riscul de introducere a pestei micilor rumegătoare în județul Călărași este crescut, având în vedere densitatea mare de rumegătoare mici din zonă. Județul găzduiește 17 exploatații comerciale cu un total de aproximativ 17.000 de capete de ovine și caprine și peste 2.100 de exploatații nonprofesionale care cresc extensiv circa 145.000 de capete. Riscul poate crește exponențial în cazul apariției unor evenimente epidemiologice în județele limitrofe.
Măsurile aprobate prin acest plan sunt menite să protejeze economia locală de costurile semnificative asociate eradicării bolii și de restricțiile impuse comerțului și exportului de ovine și caprine. De asemenea, ele vizează reducerea la minim a impactului negativ asupra mediului și asigurarea continuității activităților economice legate de creșterea și comerțul cu rumegătoare mici. Nota de serviciu ANSVSA nr. 9320/26475/29.07.2024 a furnizat dispozițiile tehnice necesare pentru formularea acestui plan, subliniind importanța unei reacții rapide și coordonate la nivel local pentru a preveni răspândirea bolii.
Membrii CLCB Călărași vor continua să monitorizeze situația și să implementeze măsurile stabilite pentru a asigura protecția județului împotriva pestei micilor rumegătoare și pentru a menține stabilitatea economică și sanitar-veterinară a regiunii.
Marius BĂDRĂGAN