Securitatea alimentară mondială este în pericol

Cu două zile înainte de Summitul ONU privind sistemele alimentare, organizat pe 23 septembrie la New York, studiul WWF (World Wildlife Fund), Rivers of Food, arată că o treime din producția globală de alimente depinde de râurile din ce în ce mai amenințate ale lumii. Acest lucru subminează securitatea alimentară și capacitatea noastră de a hrăni, în mod durabil, 10 miliarde de oameni până în 2050.

„Râurile ne-au asigurat hrana încă de la începutul civilizației și o fac și astăzi, ajutând la hrănirea a miliarde de oameni – de la comunitățile indigene, la mega-orașe. Dar sistemele fluviale sunt supuse unui stres din ce în ce mai mare și, dacă nu luăm măsuri urgente pentru a le gestiona mai bine, nu vom putea hrăni în mod durabil toate persoanele de pe Pământ”, a adăugat Jeff Opperman, cercetător științific principal în domeniul Ape Dulci și coautor al studiului Rivers of Food.

Studiul Rivers of Food subliniază modul în care râurile susțin componente-cheie ale producției alimentare globale-pescuitul de apă dulce (râuri, lacuri) și aportul de apă pentru culturile agricole:

pescuitul de apă dulce-40% din consumul global de pește depinde de râuri; deltele-sedimentele fluviale creează și susțin deltele, care produc 4% din alimentele lumii; aportul de apă pentru culturile agricole-aproximativ 25% din alimentele din lume provin din terenuri cultivate, irigate cu apă de râu.

În România, armonizarea activităților economice cu mediul înconjurător este o măsură esențială în proiectele de reconstrucție ecologică realizate de WWF. În zona Bistreț, pentru a reduce riscul de inundații au fost realizate lucrări pentru refacerea luncii Dunării, dar și o evaluare a serviciilor ecosistemice din zonă, luând în calcul preferințele localnicilor. Aceștia se axează pe dezvoltarea agriculturii, dar și pe acvacultura sustenabilă sau turism. Datele ne arată că, din activități economice realizate în baza refacerii zonelor umede, a fostelor lacuri din lunca Dunării, s-ar crea mai multe locuri de muncă. De asemenea, gradul de multiplicare al investițiilor în economia locală s-ar mări.

Modelul economic bazat pe investiții în dezvoltarea agriculturii, fabrici de panificație și silozuri ar necesita investiții de 3,9 milioane de euro. Acesta ar aduce în comunitate doar 3,8 milioane de euro și 83 locuri de muncă. Modelul economic bazat pe investiții în industria alimentară, acvacultură sustenbilă și valorificarea stufului ar necesita investiții de 4 milioane de euro, dar ar aduce mai mulți bani (4,39 milioane de euro) în comunitate și 131 locuri de muncă. Modelul economic bazat pe investiții în turism, recreere, pescuit sportiv și managementul deșeurilor ar necesita investiții de 0,6 milioane de euro, dar ar aduce mai mulți bani (0,64 mil eur) în comunitate și 27 locuri de muncă.

„Râurile sunt esențiale pentru a hrăni lumea acum și în viitor, însă protejarea și refacerea sănătății și rezilienței lor nu se află nici măcar la periferia dezbaterilor privind sistemele alimentare globale”, a declarat Stuart Orr, coordonatorul departamentului Ape Dulci la WWF Internațional.

Ignorate și subevaluate, râurile sunt supuse unor presiuni tot mai mari în întreaga lume din cauza utilizării excesive a apei, a pescuitului excesiv, a microhidrocentralelor și a altor baraje, a poluării și a schimbărilor climatice. Sistemele alimentare sunt responsabile pentru 50% din pierderea biodiversității în apele dulci. În plus, peste 70% din toată apa dulce utilizată de oameni este folosită în agricultură.

„Râurile sunt arterele planetei, cu apă, sedimente și nutrienți care alimentează o treime din producția globală de alimente, dar, în mod ironic, practicile noastre agricole nesustenabile reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa râurilor – și a întregii producții de alimente pe care acestea o susțin”, a declarat Joao Campari, coordonatorul inițiativelor WWF privind hrana, la nivel global. „Trebuie să transformăm urgent modul în care producem alimente pentru a reduce impactul asupra climei, naturii și râurilor – și pentru a ne asigura că putem hrăni 10 miliarde de oameni în limitele planetare până în 2050″.

Lumea conștientizează nevoia urgentă de a avea sisteme alimentare mai sănătoase, durabile și echitabile. La sfârșitul acestei săptămâni, Summitul ONU privind sistemele alimentare va lansa acțiuni, soluții și strategii pentru a transforma sistemul alimentar global.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )