Se practică înșelăciunile online!
Poliţiştii ialomiţeni atrag atenţia cetăţenilor să fie foarte atenţi atunci când decid să achiziţioneze produse prin intermediul Internetului. Un exemplu elocvent îl reprezintă păţania de care a avut parte o tânără din municipiul Urziceni. Cea în cauză a plătit pentru un telefon mobil şi, surpriză, în colet, a primit un simplu cablu. Dat fiind că suma achitată era mult prea costisitoare pentru un banal cablu, a sesizat Poliţia.
„La data de 16 octombrie a.c., poliţiştii ialomiţeni au fost sesizaţi de o tânără din municipiul Urziceni, despre faptul că a comandat pe un site de comerţ on-line un telefon mobil, pentru care a achitat suma de 434 de lei. După ce plătit curierului contravaloarea produsului, a verificat coletul, în care a găsit în locul telefonului, un cablu. Aceasta a formulat plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, poliţiştii efectuând cercetări în vederea identificarea autorului şi recuperării prejudiciului. Pentru prevenirea înşelăciunilor dar şi a altor fapte penale săvârşite prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, SMS, Internet, recomandăm să manifestaţi o atenţie sporită în momentul în care comandaţi bunuri şi produse, să solicitaţi garanţii şi să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon”, a precizat subinspectorul de poliţie Ludmila Dascălu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa.
Pentru a evita să fiţi victimele fraudelor comise în mediul online poliţiştii vă fac o serie de recomandări. Anume, pe cât posibil, efectuaţi o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpăraţi, pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui, aşa cum este prezentat în anunţul sau postarea online, precum şi pentru a verifica existenţa eventualelor defecte. Evitaţi achiziţia de mărfuri sau servicii oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real. Verificaţi valoarea reală a bunurilor sau serviciilor pe site-urile de comerţ autorizate. Indiferent de natura bunurilor sau serviciilor postate, documentaţi-vă şi nu reacţionaţi precipitat la astfel de ,,oferte”. Efectuaţi un minim de verificări cu privire la entitatea sau persoana cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale. Verificaţi cu atenţie adresa de e-mail de pe care s-a transmis corespondenţa. Dacă plătiţi cu cardul, asiguraţi-vă că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verificaţi existenţa simbolului de tip ,,lacăt’’ în bara URL (cea ce implică o conexiune securizată). Folosiţi un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigaţi pe Internet şi verificaţi ca persoana cu care interacţionaţi în mediul online să fie reală, să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.
„Este esenţial să nu transmiteţi informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare: numărul contului bancar, codul de securitate al card-ului, PIN-ul card-ului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc. Nu în ultimul rând nu furnizaţi nici date de identitate cum ar fi: nume, prenume, CNP, seria şi numărul cărţii de identitate şi aşa mai departe”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa.
Diana ARON