Scrima ialomiţeană dă noi motive de mândrie!
Cu toate că pandemia încă planează asupra tuturor, majoritatea sectoarelor de activitate fiind din greu afectate, cei care poartă stindardul sportului ialomiţean, o fac cu simţ de răspundere. Ca atare, efortul lor se reflectă în rezultatele obţinute de sportivi. Ultimele performanţe ale scrimerilor ialomiţeni dovedesc, pentru a nu ştiu câta oară, acest lucru. Deşi, restricţiile legate de competiţii le-au făcut viaţă grea, sportivii au încercat să îşi îmbogăţească palmaresul.
Un merit deosebit îl are prof. Marin Cruţu, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) Ialomiţa care, de fiecare dată, pune suflet în tot ceea ce întreprinde. „Sunt încă destule restricţii şi multe competiţii internaţionale s-au anulat. Mă refer la unele ţări europene. Totuşi, calendarul nostru competiţional a fost destul de bogat. Am avut două participări care s-au soldat şi cu rezultate, zic eu, notabile, din partea sportivilor noştri. Am concurat la o Cupă Mondială de Tineret, unde sportivul de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Unirea Slobozia, George Dragomir şi-a reconfirmat valoarea la categoria tineret, la nivel european, obţinând argint la München. Şi, acolo a fost un concurs foarte disputat. Deci, e un rezultat ce, încă o dată, confirmă locul secund pe care îl ocupă George în ierarhia seniorilor, la nivel naţional. Un alt rezultat, surprinzător de bun, este al sportivului de la Clubul Sportiv Şcolar (CSS) Slobozia, Cristian Gavrilă. Acesta a reuşit să obţină argintul la Circuitul european de U15, ce a avut loc la Sofia. Este un rezultat foarte bun, pentru că, din cei 18 români, participanţi la această competiţie, poziţia lui Cristi a fost cea mai înaltă. El, de fapt, este unul dintre artizanii categoriei şi la nivel naţional. Acesta este, practic, al doilea rezultat obţinut, în 2021, după aurul câştigat la Burgas, de asemenea, la o categorie de U 15. Şi, bineînţeles, are două finale câştigate în ţară, atât la cadeţi, cât şi la speranţe, el fiind încă în ultimul an de speranţe”, a precizat prof. Cruţu, care speră din tot sufletul ca şi Cristian Gavrilă să calce pe urmele lui George Dragomir, dar drumul e lung. De aceea, întotdeauna le spune discipolilor săi să nu se culce pe-o ureche, îmbătaţi de laurii victoriei, ci să se concentreze serios asupra pregătirii şi perfecţionării. Căci, scrima e un sport în care nu trebuie să te joci. Dacă o dai în joacă, e posibil, pe urmă, să clachezi, din multe puncte de vedere. Apoi, odată instalată neîncrederea în tine, e posibil ca şi contraperformanţa să fie aproape.
În cariera lui de antrenor, de aproape trei decenii, prof. Cruţu s-a confruntat cu astfel de situaţii, aşa încât este foarte atent în ce priveşte monitorizarea sportivilor: „În primul rând, ei trebuie să fie conştienţi şi conştiincioşi în tot ceea ce fac. Trebuie să dea dovadă de seriozitate. Eu, în cazul lui George Dragomir, nu mai am niciun fel de îndoială. El, de mititel, de când a plecat la Centrul Olimpic, a rămas la fel de serios. Bine, noi am ţinut legătura, pentru că a avut o perioadă de pregătire şi la club, dar a mers cu mine la majoritatea competiţiilor internaţionale. Acum este în lotul olimpic şi în atenţia primei echipe de sabie a României. Sper ca şi Cristi să îi calce pe urme aici. Sunt şi copii mai mititei care promit, dar trebuie să avem grijă de ei şi să le îndreptăm paşii pe calea performanţei. Dacă e să facem o ierarhie a copiilor, ce ne-au trecut pragul sălii de scrimă, undeva la 10-15 au ajuns, cel puţin, la nivel de titlu naţional. Şi, chiar mai mult. În ultimii zece ani, cred că am avut, inclusiv cu sportivii de la campionatele şcolare, undeva la aproape 20 de copii. Şi, în total, vreo 300 – 400 au trecut prin sală, dacă nu mai mulţi”.
Eduard Dragomir calcă pe urmele fratelui său, în ce priveşte performanţele
La capitolul performanţe, trebuie menţionat şi Eduard Dragomir (fratele lui George Dragomir) care, în anul curent, a trecut de la cadeţi, la juniori. Scrimerul a participat la Cupa Mondială de Juniori de la Sosnowiec, în Polonia. „Aş fi vrut eu să merg cu el, dar nu am mai putut, din motive personale. El a plecat cu lotul, dar am aflat că a făcut o figură frumoasă, a ajuns undeva în primii 32. Ori, a accede în primii 32, în sferturi, cum îi spunem noi, e un rezultat bun. Să ţinem cont că e vorba de o Cupă Mondială, cu 170 de sportivi la start, din 20 – 25 de ţări. Din cei nouă sportivi români care au participat, încă trei au mai reuşit să ajungă în această fază. Nu e rău să ajungi până acolo la nivelul ăsta. Eu ştiu ce înseamnă cupele astea mondiale. Sunt foarte tari, mai tari şi decât campionatele mondiale. Pentru că, acolo, ţările puternice în sabie au posibilitatea să înscrie cât mai mulţi. De aceea, numărul de participanţi e mult mai mare decât la campionatele mondiale, de două-trei ori mai numeros. Deci, Edi calcă serios pe urmele fratelui său, George. Este component al Centrului Naţional Olimpic de la Braşov şi a devenit deja un sportiv de bază al CSM Unirea la nivel de seniori. Pot să spun că a tras foarte bine şi la tineret, motiv pentru care am reuşit să câştigăm titlul. Noi aveam o sincopă aici, din cauza omului trei. Dar, se pare că Edi a crescut şi a ocupat acest gol. Iar la seniori, de asemenea, a avut o contribuţie bună. Mai trebuie crescut un pic la seniori, dar într-un an-doi, poate deveni o certitudine”, a mai adăugat prof. Marin Cruţu, specificând că până la final de an nu mai sunt alte competiţii, din cauza pandemiei. Dar, anul viitor, scrimerii vor debuta în forţă. Se lucrează la Calendarul naţional şi cu siguranţă că vor fi organizate competiţii în luna ianuarie şi februarie.
Marius BĂDRĂGAN