„Satul românesc aduce în amintirea noastră tradiţia, cultura, patrimoniul material şi, după aceea, dezvoltarea”

Senatorul social-democrat de Alba, Călin Gheorghe Matieş, a susţinut, recent, într-o conferinţă de presă, că, în forma în care a fost adoptată în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Dezvoltare Rurală, propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine africane în România, legea 435/2021, ţăranii vor fi singurii dezavantajaţi.
E forma care a plecat de la Senat, iar acum legea aşteaptă votul Camerei Deputaţilor. Social-democraţii au adus câteva amendamente şi au purtat discuţii cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, astfel încât gospodăriile româneşti să poată avea o dezvoltare normală şi corectă.
În studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei” a postului de Radio Fresh FM, deputatul PSD de Ialomiţa, Raluca Dumitrescu, a prezentat principalele soluţii pe care membrii partidului le văd eficiente în adoptarea legii porcului. „Sunt două paliere despre care vorbim. Este vorba despre bunăstarea animalelor socotite la nivel de gospodărie. Şi, atunci, legea ar putea permite ca, în funcţie de ceea ce se dezvoltă în gospodărie, să avem mai mult de cinci porci în fiecare. Aici vorbim de acele abatoare mobile pe care PSD-ul le-a menţionat şi în cealaltă guvernare. Propunem crearea unui abator mobil care să aibă laborator, să se adreseze unei comunităţi de aproximativ 10.000 de locuitori şi acesta ar permite ca, înainte de a fi sacrificat, animalului respectiv să i se prevaleze probe. În astfel de condiţii, nu ar mai exista probleme. Pe de altă parte, ne dorim să existe reproducere şi în gospodării, astfel încât să se evite pesta porcină şi celelalte probleme. Eu cred că medicii veterinari din judeţul Ialomiţa au fost destul de traumatizaţi de actualul management de la nivel naţional. Recunosc că domnul Victor Puia este un om pe care îl apreciez şi mă bazez pe experienţa lui. Ne-am consultat. A fost primul care mi-a atras atenţia despre acest proiect legislativ înainte de a fi în dezbaterea Camerei Superioare, iar noi suntem ca un monolit în apărarea gospodăriei ţărăneşti”, a declarat deputatul social-democrat, adăugând că noile condiţii sunt gândite în aşa fel încât consumatorii să nu aibă probleme de pe urma sacrificării animalelor. De asemenea, susţine că tradiţia porcului de Crăciun nu va dispărea niciodată şi că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. „Noi trebuie să avem în vedere că aceste condiţii nu sunt menite să le facă oamenilor viaţa amară, ci să-i protejeze pe ei şi pe cei care consumă carnea ce se comercializează din tăierea acestor animale. Eu cred că par dure. Orice schimbare creează opoziţie. Dar, poate, printr-o activitate de prevenţie realizată de medicii veterinari, de cei din Direcţia Agricolă, va exista o înţelegere şi asumare a ţăranului român faţă de noile practici solicitate. De fapt şi de drept, nu este vorba despre altceva decât de sănătatea noastră. Iar legat de faptul că fermele mari nu vor mai avea voie să vândă porci populaţiei vecine, dacă vom merge pe ideea reproducţiei în gospodăria ţărănească, n-o să ne confruntăm cu lipsa animalelor în curţile oamenilor. Eu nu cred că, într-un fel sau altul, comunitatea europeană sau oricine altcineva poate să-i impună unui stat membru să-şi uite tradiţiile. În primul rând, satul românesc aduce în amintirea noastră tradiţia, cultura, patrimoniul material şi, după aceea, dezvoltarea”, a încheiat Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomiţa.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )