Sănătatea mintală a copiilor, un apel la acțiune

În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, psihologii de la Salvați Copiii România au tratat 678 de cazuri de copii care au avut nevoie de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional. Cele mai frecvente probleme întâlnite au fost anxietatea, tulburările emoționale și dificultățile parentale. Majoritatea cazurilor (217) au fost copii de vârsta claselor primare, urmați de copii de gimnaziu (215) și adolescenți (140). De asemenea, 106 copii preșcolari au beneficiat de sprijin psihologic.
Dintre cele 678 de cazuri, 148 au fost legate de anxietate, 128 de tulburări emoționale, iar 60 de copii au avut nevoie de terapie din cauza dificultăților parentale, cum ar fi divorțul părinților. Alte probleme întâlnite au fost tulburările din spectrul ADHD/ADD (54 de cazuri) și depresia (50 de cazuri). De asemenea, au existat șase cazuri de tentative de suicid, dintre care cinci la copii de vârsta liceului și una la un copil de gimnaziu.
În perioada 27-31 mai, 100 de copii din București și 13 județe s-au reunit la cea de-a 24-a ediție a Forumului Copiilor pentru a discuta prioritățile legate de sănătatea mintală. Au fost dezbătute trei teme majore: sănătatea mintală, protecția împotriva abuzului și participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. Copiii au subliniat importanța factorilor care influențează sănătatea mintală, semnele și simptomele problemelor mintale și tehnicile de gestionare a stresului. S-a discutat și despre necesitatea unei relații deschise între copii și părinți pentru sprijin, precum și despre stigmatizarea asociată cu problemele de sănătate mintală.
Participanții au discutat despre recunoașterea tipurilor de abuz, impactul pe termen lung asupra sănătății mintale și modalitățile de a comunica asertiv pentru a opri abuzurile. Au fost formulate recomandări pentru îmbunătățirea procedurilor de raportare a abuzurilor și a resurselor disponibile. Copiii au discutat despre dreptul lor de a participa la luarea deciziilor, legislația în vigoare și beneficiile implicării lor, cum ar fi dezvoltarea abilităților sociale și îmbunătățirea sănătății mintale. Au fost propuse mecanisme pentru a încuraja participarea și implicarea adulților în acest proces.
La finalul forumului, copiii au prezentat o serie de recomandări autorităților: suport specializat în școli, prin angajarea mai multor consilieri școlari fără alte atribuții administrative; crearea unui sistem de raportare anonimă a abuzurilor și a situațiilor de bullying; asigurarea accesului gratuit la ședințe de terapie susținute de specialiști; introducerea educației sexuale în curriculum școlar ca disciplină obligatorie; evaluarea participării elevilor la procesul decizional din școli; măsuri ferme pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe periculoase; promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber și oferirea de gratuități la evenimente culturale.
Andra-Elena, o adolescentă de 17 ani, a subliniat importanța sprijinului psihologic: „Am auzit la mulți adulți spunând că ei au trăit fără psiholog și au ajuns bine, așa că nici nouă nu ne trebuie. Frica de a vorbi cu cineva despre ceea ce trăiești există și este bine înrădăcinată printre copii. […] Mi-aș fi dorit să am pe cineva care să fie empatic, să înțeleagă și să mă ajute.”
Alexia, tot de 17 ani, a povestit despre experiențele sale cu bullying-ul și cum acestea i-au afectat sănătatea mintală: „În școală, am fost victima bullying-ului constant, care mi-a distrus încrederea în sine. […] Am dezvoltat anxietate și depresie, simțindu-mă mereu nevaloroasă și singură.”
Problemele de sănătate mintală ale copiilor din România sunt complexe și diverse, necesitând acțiuni concrete și coordonate din partea autorităților și a societății. Forumul Copiilor a oferit o platformă vitală pentru ca vocile tinerilor să fie auzite și pentru a propune soluții practice și eficiente. Prioritizarea sănătății mintale și a bunăstării copiilor trebuie să devină un obiectiv național, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a viitoarelor generații.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )