Salvați Copiii România și Administrația Națională a Penitenciarelor colaborează pentru a sprijini gravidele și mamele aflate în detenție

Organizația Salvați Copiii România și Administrația Națională a Penitenciarelor anunță un parteneriat menit să aducă asistență și consiliere celor 765 de femei cu copii care se află în sistemul penitenciar din România. Scopul principal al colaborării este accelerarea programului de combatere a mortalității infantile, cu accent pe îmbunătățirea intervențiilor de specialitate pentru categoriile speciale de persoane private de libertate: femei, minori și tineri.
Administrația Națională a Penitenciarelor subliniază importanța îmbunătățirii continue a asistenței acordate femeilor private de libertate, evidențiind necesitatea menținerii legăturii acestora cu familia pentru a facilita reintegrarea socială. Din cele 1.082 de femei din sistemul penitenciar, 765 sunt mame, iar șase femei au născut în timpul detenției în anul precedent. În cadrul acestui protocol de colaborare, Salvați Copiii România va implementa un program extins de consiliere parentală și socio-emoțională pentru femeile aflate în detenție. De asemenea, vor fi derulate activități de informare și consiliere adresate minorilor și tinerilor din centrele educative și de detenție.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, subliniază importanța sprijinului și consilierii psiho-emoționale pentru femeile care nasc în timpul detenției. Ea afirmă că „sănătatea mamei, monitorizarea sarcinii, starea psiho-emoțională a mamei se repercutează asupra nou-născutului, care deja pleacă în viață cu o vulnerabilitate majoră. Este important să accentuăm posibilitatea reabilitării, în așa fel încât mama să-și poată îngriji copilul la ieșirea din penitenciar. Recuperarea socială este un concept cheie în toate societățile democratice mature“.
Datele statistice prezentate arată că femeile reprezintă aproape 5% din numărul total de deținuți din Uniunea Europeană, iar din cele 1.082 de femei din sistemul penitenciar din România, 765 sunt mame. Pentru a facilita îngrijirea copiilor, la Peniteniciarul Ploiești – Târgșorul Nou, sunt amenajate trei camere tip «Mama și copilul», dintre care două de cazare și una pentru îngrijirea și pregătirea hranei copiilor.
În contextul în care România se confruntă cu o rată a mortalității infantile de 5,2 la 1.000 de copii născuți vii în 2021, Salvați Copiii România și Administrația Națională a Penitenciarelor se implică activ pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale mamelor aflate în detenție și pentru a asigura o șansă echitabilă de început în viață pentru copiii lor.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )