Salvați Copiii România realizează cel de-al treilea transport umanitar pentru copiii refugiați din Ucraina în Republica Moldova
Mai mult de 1.600 de copii ucraineni refugiați sunt integrați în sistemul educațional din Republica Moldova, potrivit Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău. Dintre aceștia, 467 frecventează instituțiile de educație timpurie, iar 1.150 sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară. Din cei 1.150, 119 studiază în limba română, iar 1.031 urmează lecțiile în limba rusă. Salvați Copiii România a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni ce sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară. Urmează ca toate aceste obiecte să fie distribuite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova copiilor din toate raioanele.
De menționat că, odată cu această situație critică de război, Organizația Salvați Copiii România și-a extins intervenția și în Republica Moldova. Până la momentul actual, a organizat, din fonduri proprii, alte două transporturi umanitare cu 505.200 de produse pentru 42.000 de copii de vârstă mică și mame din Ucraina. Primul
transport umanitar, cu scutece de unică folosință, șervețele umede biodegradabile pentru bebeluși și absorbante, a plecat pe 12 aprilie, din București spre Chișinău. Iar cel de-al doilea transport a ajuns în Republica Moldova în data de 16 mai. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova.
Încadrarea copiilor și tinerilor din familiile refugiaților în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se desfășoară în conformitate cu mecanismul elaborat de Ministerul Educației și Cercetării. Instituția monitorizează zilnic situația cu privire la numărul copiilor integrați în sistemul educațional. „Am decis să extindem asistența umanitară pe care o acordăm copiilor refugiați din Ucraina și pe teritoriul Republicii Moldova. Republica Moldova este o țară care a demonstrat că, deși capacitatea de a gestiona fluxul de refugiați a fost depășită pe hârtie, solidaritatea umană nu are limite. Merită tot sprijinul nostru. E un exemplu formidabil de generozitate, pe care îl vom sprijini constant”, a punctat președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
Grupul de lucru în domeniul educației din Republica Moldova, a subliniat că printre necesitățile educaționale ale copiilor refugiați în școlile din țară se numără achiziția seturilor de rechizite. Aceste seturi de rechizite trebuie achiziționate pentru fiecare copil refugiat, în funcție de treapta de învățământ. Printre necesitățile de integrare ale copiilor se numără și organizarea activităților non-formale de coeziune. Este vorba despre o coeziune a copiilor din Republica Moldova și Ucraina în cadrul instituțiilor de învățământ. Grupul de lucru din Republica Moldova a fost creat ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina. „Salvați Copiii România a venit în ajutorul refugiaților din Ucraina, stabiliți în Republica Moldova de la debutul războiului. Organizația a reușit să ofere loturi de materiale igienico-sanitare, ce au fost distribuite de autorități în centrele pentru refugiați. Aceste ajutoare vin să acopere în special necesitățile mamelor și copiilor – categorii sociale deosebit de vulnerabile. Colaborarea cu Salvați Copiii România depășește cu mult cadrul unei cooperări. Este un ajutor necondiționat, menit să susțină refugiații ucraineni și să ajute autoritățile din Moldova să facă față crizei. Suntem profund recunoscători echipei Salvați Copiii România pentru receptivitate, profesionalism și empatie frățească. Cred că această criză a demonstrat elocvent cât de mult contează suportul societății civile”, a menționat Ana Racu, vicepreședinte în Comisia parlamentară pentru Securitate Națională, apărare și ordine publică a Republicii Moldova.
Cătălina GHEORGHE