Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către dotarea maternităților și spitalelor din România

Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) și-au exercitat dreptul de a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către cauze sociale anul trecut, potrivit datelor furnizate de ANAF la cererea organizației Salvați Copiii România. În condițiile unei rate a mortalității infantile care plasează țara pe podiumul negativ al Uniunii Europene, în competiție cu Bulgaria, organizația face un apel urgent pentru dotarea cu aparatură medicală performantă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală.
Potrivit datelor anchetei realizate de Salvați Copiii, vechimea medie a echipamentelor din domeniul neonatologiei în România este de 8 ani, în timp ce tehnologia medicală de ultimă generație poate face o diferență crucială în salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. “Copiii care se nasc prematur și cei cu patologii medicale complexe nu au timp să aștepte luni sau ani pentru ca statul să doteze spitalele cu aparatură medicală performantă. Birocrația nu face decât să pericliteze șansa la viață și la sănătate a copiilor. În doar două minute, cât ia completarea unui formular pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, putem asigura fondurile vitale pentru a veni în sprijinul maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
De la începutul programului în 2010 și până în prezent, Salvați Copiii a dotat 126 de unități medicale din toate județele țării cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, organizația a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 60.000 de copii. „Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medicii noștri cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile“, a explicat Gabriela Alexandrescu.
Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. În ultimii doi ani, organizația s-a implicat în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur. Anul trecut, suma totală colectată prin mecanismul de 3,5% a fost de 372.191.818 lei, potrivit unui răspuns al ANAF la solicitarea Salvați Copiii România. Numărul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirecționarea până la 3,5% din impozitul aferent anului fiscal 2022 a fost de 2.166.676. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata mortalității infantile în România a urcat la 5,7 la mia de copii născuți vii în 2022, față de 5,2 în anul anterior. Disparitățile majore între județe rămân o problemă, cu județul Sălaj înregistrând cea mai mare rată a mortalității infantile, iar Municipiul București cea mai mică.
În contextul acestor cifre îngrijorătoare, Salvați Copiii lansează un apel către toți cei care doresc să se implice să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară locală până la data de 25 mai 2024. Formularul precompletat poate fi descărcat sau completat online pe site-ul organizației. Acțiunea este crucială pentru asigurarea echipamentelor performante în spitalele și maternitățile din întreaga țară, contribuind astfel la salvarea vieților nou-născuților și îmbunătățirea sistemului medical românesc.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )