Salvați Copiii a dotat maternitățile și secțiile de pediatrie din Regiunea Sud-Muntenia cu echipamente de peste 500.000 de euro

În urma solicitărilor medicilor și în acest context sanitar marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat, în 2021, programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud-Muntenia, cu echipamente medicale. Valoarea totală a acestora este de peste 35.000 de euro. Rata medie a mortalității infantile în județele din regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) era de 5,6 la mia de copii născuți vii în 2020, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În interiorul regiunii există însă câteva clivaje semnificative: în județul Argeș, rata mortalității infantile a fost de 5,5 la mia de copii născuți vii; în județul Călărași – 7,4 la mie; în județul Dâmbovița –  4,7 la mie; în județul Giurgiu – 4,8 la mie; în județul Ialomița – 6,9 la mie; în județul Prahova – 5,6 mie; în județul Teleorman – 5,2 mie.

În cei 11 ani de campanie, organizația a ajuns în regiunea Sud-Muntenia cu peste 130 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor și pentru susținerea tratamentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice. Toate echipamentele au avut o valoare de 580.857 de euro, iar unitățile medicale care au beneficiat de ele sunt în următoarele localități: Pitești, Câmpulung, Oltenița, Călărași, Târgoviște, Giurgiu, Slobozia, Urziceni, Ploiești, Câmpina, Zimnicea și Alexandria.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

De la începutul campaniei de reducere a mortalității infantile în țară, Salvați Copiii România a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării. Este vorba, în total, despre 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. O parte din aceste fonduri a venit și din partea unor companii care au înțeles cât de importantă este sprijinirea maternităților din România.

„Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie.

De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă”, transmite Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este o metodă pe care ar putea să o adopte toți operatorii comerciali, mulți dintre aceștia nu o utilizează în demersul pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile. Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a unităților medicale – a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, anestezie și terapie intenisvă (ATI) și pediatrie.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021. Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit. De asemenea, companiile care vor să se implice în dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților pot trimite contractul de sponsorizare în baza căruia redirecţionează 20% din impozitul pe profit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro. Contractul poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii, de la adresa: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )