„Salonul de toamnă 2022” va avea loc, joi, 3 noiembrie, la Centrul Cultural „Ionel Perlea”

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Slobozia, Ialomiţa, organizează joi, 3 noiembrie 2022, orele 14.00, la Galeriile „Arcadia” de la Centrul Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, vernisajul expoziţiei „Salonul de toamnă 2022”, propunându-şi să marcheze nu numai cronologic, dar şi cromatic, trecerea anotimpurilor, imprimată în memoria noastră. „Scurgerea timpului, repetarea anotimpurilor şi odată cu ele şi a saloanelor de toamnă şi de primăvară nu este neapărat un apanaj al picturii de peisaj, ci, mai degrabă, o stare psihologică a artistului. Observăm că simbolistica tradiţională a culorilor este, în mare parte, hrănită cu efectele cromatice ale anotimpurilor. Astfel, în mod indirect, această cromatică a naturii a pătruns în mintea noastră ca reper la analiza operei de artă. Lupta între culoare şi lumină, pe parcursul zilei sau a anotimpurilor, a devenit program pentru un curent artistic – impresionismul”, a precizat prof. dr. Gheorghe Petre, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Slobozia, Ialomiţa.
Filiala U.A.P. Slobozia – Ialomiţa are un număr important de membri, din domenii diferite ale creaţiei plastice, iar prezenţa lor la saloanele se primăvară şi de toamnă, organizate anual, marchează afirmarea unor tineri licenţiaţi ai studiilor de specialitate. O parte îşi fac ucenicia la Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia, avându-i profesori pe o parte dintre expozanţi, ei fiind aceia care le-au îndrumat paşii de început pe drumul artei. „Dintre temele clasice, portretul şi peisajul sunt perene în aceste expoziţii, însă aspecte ale tradiţiei sau vechi arhitecturi ale locului evocă picturalitatea, frumuseţea materiei cromatice, aflându-se în contrapunct cu grafica, sculptura şi ceramica. Acestea vin cu particularităţile lor tehnice să completeze diversitatea expresiilor, care se relevă într-un regal al artei ialomiţene, mereu incitant prin soluţiile stilistice propuse de expozanţii cu o bogată activitate, prezenţi şi în cadrul altor saloane naţionale”, a subliniat la rândul ei, Ana Amelia Dincă, critic de artă.
Reunirea artiştilor în acest salon de toamnă, cu siguranţă, aduce o pată de culoare pentru viaţa culturală a Bărăganului ialomiţean, acest demers fiind susţinut de Consiliul Judeţean Ialomiţa prin Proiectul „Arta plastică pentru Ialomiţa”.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )