Salonul Anual de Carte Ialomița 2021 și-a deschis porțile
Zilele acestea, a avut loc, la Biblioteca Județeană ,,Ștefan Bănulescu” Ialomița, deschiderea ediției cu numărul 30 a Salonului Anual de Carte. Așa cum și-a obișnuit publicul, și în acest an, marele proiect are invitați de seamă și propune mai multe momente artistice deosebite. În ziua deschiderii, pe 1 octombrie, și-au prezentat creațiile literare mai mulți scriitori precum Șerban Codrin, Titi Damian, Elena Bolânu sau Andreea Panait. Pentru o atmosferă veselă, Emilia Bălan, profesoară de pian în cadrul Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, a susținut un scurt recital. Tot în ziua deschiderii, ialomițenii au avut parte, la ora 19.00, de un spectacol de muzică folk și poezie, intitulat „Autoportret cu tine”, în cadrul căruia au cântat Ștefania Iacob și Sorin Poclitaru. De asemenea, în cadrul Nocturnei Bibliotecilor, porțile instituției au fost deschise pentru vizitatori de la ora 16.00 până la 23.00, accesul pentru public făcându-se în toate spațiile ei. Iar surpriza zilei a fost, chiar și pentru membrii Bibliotecii, faptul că au fost contactați de Mircea Rusu, care și-a manifestat dorința de a veni la Slobozia în cadrul Nocturnei Bibliotecii. La evenimentul de deschidere au fost prezenți directorul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu”, Elena Balog, președintele Asociațiilor Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, Dragoș Neagu și directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Ialomița, Elena Pacală.
Directorul Bibliotecii Județene, Elena Balog, și-a exprimat mândria pe care o are pentru munca întregii echipe și produsul final, adus în fața ialomițenilor. „Din 1991, Biblioteca Județeană «Ștefan Bănulescu» Ialomița, cu sprijinul Consiliului Județean, organizează Salonul Anual de Carte. Este o lună octombrie, de început de toamnă, plină de evenimente culturale desfășurate la Slobozia. E cel mai longeviv Salon de Carte și putem să ne mândrim cu acest lucru, pentru că ține o lună de zile. Cred că suntem unici în țară prin asta. Este un eveniment cu tradiție al Ialomiței și al Bibliotecii Județene, prin care noi, instituția, facem promovarea achiziției de carte de la Salonul precedent până la momentul actual. Totul e prezentat într-un mod grafic și, probabil, unic pe țară. Suntem mândri de asta, pentru că grafica pe care o afișăm este realizată strict cu colegele din Bibliotecă. E munca noastră, a tuturor. Nu am avut colaboratori externi decât pentru grafica panourilor. În rest, totul este conceput de noi. Suntem onorați să fim astăzi la cea de-a 30-a ediție a salonului de carte. De-a lungul celor 30 de ediții, am avut onoarea să primim, ca invitați, personalități marcante ale culturii naționale: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alice Năstase, Alexandru Minorov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Emeric Imre, Mircea Rusu și așa mai departe. De asemenea, spun cu mândrie că am avut alături de noi reprezentanți ai culturii ialomițene, membri ai Uniunii Scriitorilor. De fiecare dată, am încercat să îi aducem aproape de noi și să îi sprijinim în promovarea concepțiilor proprii, a lansărilor de carte și a tot ceea ce au conceput în materie de cultură. Vreau să mulțumesc tuturor instituțiilor de cultură care ne-au sprijinit de fiecare dată în promovarea acestui eveniment. Între instituțiile de cultură, zic eu, că este o oarecare colaborare frumoasă. Este vorba de Direcția Județeană pentru Cultură, Centrul Județean de Creație Populară, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național de Agricultură din Slobozia și Centrul Cultural, în spațiul căruia ne aflăm astăzi. Mulțumim frumos pentru sprijinul oferit. Vă mulțumim pentru prezență și urez La mulți ani Salonului Anual de Carte”, a transmis Elena Balog.
Anul acesta, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița lansează prima sa revistă. Este intitulată „Printre cărți”, va apărea semestrial și prin apariția sa se dorește promovarea, atât a activității instituției, cât și a concursurilor desfășurate în cadrul său, a scriitorilor invitați an de an, dar și a viitorilor artiști. „Pentru creație, am avut colaboratori serioși și oameni care ne-au sprijinit și ne-au îndrumat, să iasă o revistă bună. De îmbogățit la ea, cu siguranță mai este ceva. Rămâne la latitudinea cititorilor acest lucru. Este prima revistă a Bibliotecii Județene. Să sperăm că va avea viață lungă. Fiind doar la primul număr, noi ne-am bucura să ajungem la mult mai multe”, a precizat directorul Bibliotecii Județene Ialomița, Elena Balog.
Managerul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, Dragoș Neagu, a punctat că, în ciuda pandemiei, activitatea Salonului de Carte nu s-a întrerupt niciodată, iar membrii instituției au făcut față cu brio problemelor. „Dat fiind faptul că am ajuns la a 30-a ediție, constat că pandemia a influențat mai mult sau mai puțin activitatea, dar remarc că nu au existat sincope. Asta este important pentru comunitatea din județul Ialomița. Nu pot decât să felicit colectivul de organizare a Salonului de Carte, pentru faptul că a reușit să prezinte noile achiziții, dar, mai ales, că aduce, în fața cetățenilor din județ, scriitorii locali. Nu vreau decât să felicit Biblioteca Județeană, Consiliul Județean și, de ce nu, la cât mai multe ediții aniversare”, a declarat Dragoș Neagu.
Directorul Direcției de Cultură Ialomița, Elena Pacală, a subliniat lipsa de implicare a autorităților locale în viața culturală a județului Ialomița. Dacă instituțiile culturale ajung, mereu, la rezultate bune, și autoritățile și beneficiarii trebuie să muncească în aceeași măsură. „Salonul Anual de Carte a fost un program cultural care a avut noroc, pentru că a găsit în toți directorii Bibliotecii Județene de după mine dorința de a continua și capacitatea de a nu demola. Trăim într-o perioadă în care cultura locală și cea națională, chiar europeană și globală, par a fi niște antagonisme. Ar trebui să vedem ce fac autoritățile locale din județ. De un număr foarte mic de ani, municipiul Slobozia are o casă de cultură. Dar nu a avut nicio instituție culturală pe care să o finanțeze, un lucru unic în România. Aceste instituții, autorități și proiecte locale creează, prin efectul lor conjugat, identitate culturală, iar ea, la rândul său, sentimentul de apartenență. Nu există acest sentiment în Slobozia. Lipsa lui se confirmă prin exodul excepțional al tinerilor din oraș. Acest exod are la bază lipsa sentimentului de apartenență, mai degrabă decât nivelul economic precar. Pentru apartenență, trebuie să lucrăm și noi, instituțiile și beneficiarii, dar și aceste autorități, care trebuie să finanțeze”, a specificat directorul Direcției de Cultură Ialomițene, Elena Pacală.
Petruța RIDICHE