Șahul la ACS Viitorul Urziceni, disciplină, ambiție, perspectivă
„The queen gambit” este numele serialului care, în exact o lună de la lansare, a fost urmărit de către 62 de milioane de persoane din întreaga lume, stabilind un record și devenind cel mai vizualizat dintre toate realizate de cea mai mare platformă care difuzează producții video. Pe lângă succesul comercial, serialul a dus la o creștere fulminantă a interesului pentru sportul minții. Jocul de șah. Căutările pe Google pentru șah s-au dublat, cererile de seturi de șah au crescut cu peste 20%, iar numărul de jucători noi pe șah online a crescut de cinci ori. Este clar că șahul, un sport pus eronat de multe ori pe seama pensionarilor, a redevenit la modul în rândul tinerilor. Este o inițiativă bună a celor care au realizat același serial. Știm cu toții că sănătatea trupului și a minții este realizat prin practicarea diferitelor sporturi. Orice tip de promovare este binevenit. Șahul a câștigat în popularitate și asta încearcă să facă și președintele Asociației Club Sportiv Viitorul Urziceni, Virgil Enache și vicepreședintele acesteia, Alexandru Jambu, care activează în șah pentru a îl arăta și copiilor, în primul rând, că de acolo pleacă totul, de la ei. Au doar de câștigat pe viitor.
Apogeul șahului în România a fost atins în anii 80, când în România erau 50.000 de jucători legitimați. În prezent mai sunt 260 de cluburi și în jur de 18.000 de jucători legitimați, din care 5.000 activi.
La momentul actual, viața este destul de grea și îngrijorată către sportul mai mic. Iar șahul are o anumită specificitate. În acest sport nu se vehiculează foarte multe finanțe. Și probabil și interesul părinților de a-și lăsa copiii către șah și mai mic. Și dorința copiilor dispare, atunci când văd că, de exemplu, un fotbalist câștigă milioane de euro la o semnătură. În primul rând, este vorba despre publicitatea pe care o are un jucător de fotbal. Un fotbalist apare la televizor, în prezență, în ziare se vorbește despre el. Copilul este atras în primul rând de aceste lucruri. Când crește, spre sfârșitul adolescenței, poate îl interesează și acest aspect. Nu sunt foarte mulți bani în șah. Șahul este o Cenușăreasă a sportului, în general de finanțare. Astfel au declarat, în cadrul unei ediții a emisiunii „Subiectul Zilei” difuzată la Fresh FM, președintele Asociației Club Sportiv Viitorul Urziceni, Virgil Enache și vicepreședintele acesteia, Alexandru Jambu. Șahul pentru aceștia era fascinant. Pentru copii de azi sunt mult mai multe lucruri de ales, la tehnologie, telefon inteligent, consolă de joc și e greu să-i atrag cu șahul. Dar șI un copil poate performa, atunci când este pasionat. Însă lipsa de infrastructură și de sprijin poate fi una din motivațiile acestei scăderi a numărului de șahiști. Și asta îi direcționează către celelalte sporturi, mai populare, de echipă: handbal, fotbal și așa mai departe. Acolo, sportivii cresc altfel, la fel și echipa, ca valoare. Altfel se face progresul. Creșterea în șah este o acumulare individuală care duce la studiu, implicat studiul și o îngrijorare permanentă. Dar faptul că, prin inițiativa lor, Virgil Enache și Alexandru Jambu, au ajuns deja la un nivel, nevoie ceva. O inițiativă proprie a șase prieteni, câți sunt și la ora actuală, care și-au dorit, în afara serviciului, să realizeze ceva pentru copii, pentru Urziceni și pentru Ialomița. Practicându-l de mici și fiind cu toții, la rândul lor, copii, au luat șahul ca pe o alternativă de a-și educa frumos copiii. Au, de asemenea, personal calificat care îi pregătesc pe acești copii. Momentan, nu au ajuns atât de sus cât să aibă copii pentru care să fie nevoie de antrenori de valoare, dar sunt acei mari maeștri ce au trecut de jocul de șah la antrenorat. Progresul nu se realizează etapizat. Dacă un mare maestru internațional ajută un copil începător, nu poate să adauge plus multe atât cât ar putea el nivelul maxim, deoarece lucrurile se fac treptat. Așa că nu se poate acumula peste noapte. Principiile jocului de șah pot ajuta copilul respectiv să ajungă la un anumit nivel și apoi de la care să ia o altă proporție. Antrenorii sunt buni pentru sportivii de performanță care vor să performeze. Atunci, doar instructorii își pot face treaba foarte bine până la un moment dat. La nivelul județului Ialomița sunt două cluburi care activează în domeniul șahului. Este vorba de ACS Satori Art și Viitorul Urziceni.
„Eu cred că e loc încă și de mai multe. Județul nostru nu putem spune că este unul foarte mare, cu 260. 270.000 de locuitori, dar chiar și în aceste condiții se pot face pași importanți către a duce lumea la șah. E loc pentru toată lumea, e loc de colaborare, de mai bine. Dar aici este o mică problemă. Există două tipuri de structuri sportive: cele de drept public (în primul rând cele patronate de consilii județene, locale). Aici, altfel se pune problema finanțării unor concursuri, deci a existenței lor de zi cu zi. A crește valoarea copiilor prin promovarea lor și a-i băga în luptă în concursuri foarte importante care presupune cazare, masă, o anumită sumă. Și altfel se pune problema în ceea ce privesc cluburile de drept privat, așa cum suntem noi. Totuși, la nivelul județului, avem acest avantaj, că aceia ce îl conduc întotdeauna au sprijinit activitățile ONG-urilor în care intrăm și noi, ca asociație pentru a realiza diferite activități”, a precizat Virgil Enache.
Problema actuală în șahul românesc: banii
Pentru a avea un club sportiv de genul, trebuie o perioadă să lucrezi pro bono. Asta au făcut și invitații emisiunii. Nu puteau obține finanțări din prima. Iar pentru a face lecții, ai nevoie de materiale de studiu, o tablă de demonstrație, de un proiector și de un laptop. Au avut câteva ajutoare, din partea unor persoane private. Dar dacă nu ești pregătit să lucrezi pro bono o perioadă, n-ai cum să faci un club sportiv.
Ca sinteză, Asociația Club Sportiv Viitorul Urziceni are aproximativ 40 de sportivi legitimați, din care opt maeștri de șah. Mai are în componență cinci arbitri de licență și patru instructori cu specializare în șah.
Copiii sunt dornici să învețe șah încă de mici
Din punct de vedere al vârstelor, clubul a avut și copilași de patru ani, chiar mai mici și la orice vârstă. Iar cei mai mari erau de 14 și de 16 ani.
„Cred că de la patru sau cinci ani este foarte puțin probabil pentru cei mici să reușească, dacă nu au un părinte care cunoaște puțin legile în șah. Ar putea să îl susțină până la cinci ani, să-i arate ce și cum. Cred că dacă vine la noi și nu știe să mute piesele, este foarte greu să coordonezi cumva lecția, să le predai și copiilor care știu deja și să-i înveți pe mai multe grupe”, susține Alexandru Jambu.
În continuarea acestuia, președintele clubului, Virgil Enache, menționează beneficiile sportului și principiile de bază în gestionarea colaborării cu elevii. „Șahul este un sport care te învață să fii ordonat. În primul rând, să-ți faci un plan în viață și în șah, care-i bine urmărit și în viața de zi cu zi. Se spune că, decât să nu ai niciun plan în timpul unei partide de șah, e mai bine să ai chiar și unul care-i greșit și poate fi îmbunătățit pe parcursul jocului. Te învață să gândești în perspectivă. De asemenea, îți îmbunătățește foarte mult memoria. Sunt lucruri pe care trebuie să le repeți și, la un moment dat, le știi din instinct. Sunt copii care renunță pe parcurs, fiindcă, la fel ca în orice sport, unii pleacă, altora nu le place. Nu poți să ții un copil dacă nu este pasionat, poate el vine la îndrumarea părintelui sau a altcuiva și nu e nimeni obligat. Noi încercăm să facem tot posibilul, de aceea am realizat și o școală pentru instructori, unde se explică foarte clar cum trebuie să lucrăm cu cei mici. De exemplu, când e vorba de predat șah, nu mai folosim piesele cu aceștia. Dacă au patru ani, este indicat să folosești un fel de buburuze în loc de piese. Când e vorba de copii mai mari, nu e o problemă, ei înțeleg și, de obicei, vin când cunosc deja noțiunile de bază”, a adăugat Virgil Enache.
Există o trecere din punct de vedere psihologic, de transformare a copilului în adolescent și apoi spre tânăr. Victorios în viață nu este cel care nu suferă nicio înfrângere, ci acela ce se ridică încă o dată în plus față de numărul de înfrângeri. În ceea ce privește șahul în mod analog, Virgil Enache și colegul său, Alexandru Jambu au grijă și de partea în care acel copil n-o să obțină locul întâi, nici doi, nici trei sau poate să fie printre ultimii clasați. Asta este foarte important, ca părinți, pedagogi și ca psihologi.
Șahul este un sport al caracterelor puternice, în sensul că și adulții pot să n-aibă tot timpul victorii, dar nu trebuie să te descurajezi și trebuie să perseverezi.
În cadrul Asociației Club Sportiv Viitorul Urziceni, copiii au parte de condiții perfecte. Există un proiector, o sală cochetă de desfășurare a cursurilor, Clubul Sindicatelor și de la cel mai mic amănunt până la sfârșit, nu lipsește absolut nimic.
O competiție este scumpă și pentru pedagog și pentru părinte
La capitolul costuri însă, competițiile, din punct de vedere al unui organizator și al întregului club și al părintelui, sunt de destul de scumpe, având în vedere că ele presupun asigurarea unei săli de joc. O astfel de sală nu poate să fie cea de curs. Apoi, anumite condiții în ceea ce privește curentul electric: lumină, aer condiționat etc., table de șah. De asemenea, orice concurs presupune și existența unor arbitri de șah. După fiecare concurs de cel puțin două zile, trebuie neapărat să urmeze o recuperare, pentru că este o cheltuială mare. Totuși, în comparație cu alte sporturi, șahul este cel mai ieftin sport din punct de vedere al părintelui, fiindcă responsabilitatea acestuia este valabilă pentru toate sporturile.
Cu toate acestea, premiile sunt pe măsura eforturilor, mai ales în cazul unui nivel avansat. Se câștigă și din premiile puse în joc la repetiții. Sunt premii chiar și pentru ultimul loc.
Începutul cursurilor de șah, cea mai mare mândrie
Cei doi invitați ai emisiunii „Subiectul Zilei” au început activitatea sportivă la începutul anului 2018 și consdieră că, până acum, au impus respect foarte multor echipe. A fost o mare mândrie pentru aceştia în momentul când au deschis cursurile de șah pentru copii. A fost o prezență de 25 – 30 de copii cu vârsta de maxim 12 ani. Era pentru prima dată când în Urziceni se deschidea un astfel de club. De asemenea, când au câștigat devizia B, a fost o seară deosebită, au sărbătorit cu toții și chiar atunci s-au făcut remarcați. Au realizat, pentru prima oară în județul Ialomița, și Cupa și Campionatul Județean. În plus, și colaborarea cu Satori Art se desfășoară în condiții bune. Chiar dacă mai există orgolii, cele două cluburi se ajută reciproc când sunt lipsuri și încearcă să păstreze o relație de colegialitate, lupta fiind doar în jocuri.
„Legat de Olimpiada școlară, în momentul când noi ne-am apucat de șah la modul serios, am căutat să iau pulsul. La nivel școlar nu sunt nici condiții materiale, dar nici principiile generale ale șahului nu se urmăresc pentru a putea practica. Divinul a făcut, să zic așa, să fiu martor la olimpiadă școlară, desfășurată chiar la nivel județean, în calitate de părinte. De data asta, modul cum se realiza acolo această activitate lăsa foarte mult de dorit. M-am gândit că trebuie să fac ceva. Nu eram absolut deloc de acord cu ce era acolo și în al doilea an am vorbit la Inspectoratul Școlar, în principal cu domnul inspector Marin Ion, întrebând dacă poate exista o colaborare între noi. Am găsit, bineînțeles, o deschidere fantastică, pentru că dumnealor doreau să facă așa ceva, dar nu aveau baza materială. În plus, nu existau arbitri sau regulamente. Am realizat faza pe un oraș, Urziceni, apoi am trecut și la cea județeană și regională. Iar în 2019, regiunea Sud Muntenia a avut șapte echipe în Urziceni. Jocul acelor copii a fost respectat, adică totul s-a desfășurat la cele mai înalte nivele de șah. Câte concursuri, campionate județene și concursuri școlare am reușit să organizăm până acum, au fost toate doar la Urziceni. Deci dacă ne ocupăm bine, vom reuși lucruri mari pe viitor”, a completat președintele clubului, Virgil Enache.
2020, Liga Roială
În 2020, anul pandemiei, s-a desfășurat Liga Roială, ediția a IV-a. ACS Viitorul Urziceni a participat cu echipa clubului la campionatul național de șah pe echipe la Superliga României, clasându-se pe locul 5 la șah rapid.
„Este un concurs de suflet. Vrem să ajungem la ediții cât mai multe. Am câștigat locul 5 la șah rapid, într-un an greu în care nu am făcut chiar multe acte. Totuși, am încercat să facem ceva și Federația s-a mobilizat. A reușit cumva să organizeze și superliga în acel an. A fost o superligă amicală, fiindcă am jucat cumva fără spirit sportiv. A fost ceva mai mult de probă.
Anul acesta, vom încerca să venim cu o echipă competitivă. Nu avem cum să luptăm pentru primele locuri. Sper la mai mult pe viitor, dar momentan mergem la superligă. E un concurs important pentru noi, care va fi pe 1 octombrie, pe o perioadă de zece zile, în stațiunea Mamaia. Acolo vin toți cei mai buni jucători din țară și din afara ei, fiindcă în superligă au voie și străini. Nu am avut mercenari. Am fost învinuiți că aducem jucători și nu câștigăm divizia cu aceia locali, lucru ce ar fi practic imposibil. Îmi pare rău și de cluburile mari, cum sunt Barcelona și Real Madrid, că nu câștigă și campionatele. Dacă ai în componența echipei mari maeștri internaționali sau maeștri naționali, trebuie să le asiguri o motivație, pentru că unii dintre ei poate au și alte activități. De asta, noi mulțumim, pe această cale, Consiliului Județean Ialomița pentru finanțare. Investiția din acest an este de 17.350 lei din partea Consiliului Județean. Avem și noi o parte de 4.400 de cofinanțare, care să ne asigure masa, cazarea și ceva taxe pentru a ne înscrie echipa la superliga națională. Consiliul Județean ne-a mai ajutat financiar – și o face și la ora actuală – și pe partea de ONG să spunem așa, să aducem mai mulți jucători în Urziceni, în Ialomița, prin organizarea de concursuri. Din păcate, zic eu, suntem prea săraci pentru șah, fiindcă nu este un sport mediatizat”, a concluzionat vicepreședintele Asociației Club Sportiv Viitorul Urziceni, Alexandru Jambu.
Șahul merită integrat obligatoriu în școli
Printre obiectivele celor doi șahiști se numără și acela de a face să devină obligatorie introducerea șahului ca materie în școală, cu o singură condiție, ca profesorii care preiau să fie de specialitate. Nu este suficient să predea un profesor simplu de educație fizică. De aceea au și deschis acest club.
Actuala prioritate a celor doi invitații este să realizeze lucrurile la comun cu Satori Art cât mai bine și mai eficient posibil. Aceștia își doresc ca serialul The queen gambit să fie un exemplu și așteaptă să apară și sezonul 2. Continuă să privească partea plină a paharului: pe timpul pandemiei, Ministerul Sportului le-a permis organizarea concursurilor de șah, cu distanțare și cu toate restricțiile de rigoare, ceea ce în alte sporturi chiar a fost imposibil.
Petruța RIDICHE