„Să nu uităm că noi luăm o mare parte din bani de la Comunitatea Europeană pentru a susţine produsul naţional”

Federaţia Naţională PRO AGRO, organizaţie reprezentativă a tuturor sectoarelor din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe din România a atras atenţia, la un moment dat, asupra unui proiect de lege care se referă la practicile comerciale neloiale. Proiectul a fost votat în comisiile relevante din Camera Deputaţilor, într-o formă în care scopul Directivei UE 633/2019 nu este atins. Mai mult, legiuitorul român a ales să legifereze împotriva intereselor producătorilor locali. Vizavi de acest aspect, Raluca Dumitrescu (deputat PSD Ialomiţa) subliniază că sunt foarte multe puncte de vedere. Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, din care face parte, a organizat 18 mese rotunde, cu toţi cei interesaţi în elaborarea acestor norme. Nu trebuie omis faptul că în afară de Directiva europeană, transpusă în legislaţia naţională, există şi legi interne modificate, tocmai pentru a se crea condiţii echilibrate, corecte şi independente fiecărui producător din Comunitatea Europeană.
Totuşi, cel de la Federaţia Naţională PRO AGRO reproşează că în piaţa de profil, hipermarketurile au o cotă de peste 80%, iar practica acestora este de stabilire şi plafonare a preţurilor de vânzare, de multe ori sub costul de producţie al furnizorului. De aceea este necesară o prudenţă sporită din partea investitorilor în producţia agroalimentară primară. Legislaţia incidentă, inclusiv Legea 321/2009, privind comercializarea produselor alimentare, nu pot garanta un raport comercial echitabil, iar la acest moment nici nu se întrevede o îndreptare a acestei stări de fapt. „La dezbaterile din Comisia de Agricultură, din Camera Deputaţilor, atât ministrul Adrian Chesnoiu, cât şi colegii noştri au încercat să identifice cele mai bune amendamente, astfel încât să nu creăm practici neloiale. Este extrem de important să înţelegem că nu putem susţine doar producătorul român, atâta timp cât facem parte din Comunitatea Europeană, în cadrul căreia ne-am asumat şi drepturi şi libertăţi. Să nu uităm că noi luăm o mare parte din bani de la Comunitatea Europeană pentru a susţine produsul naţional. Ori, în beneficiul acestei contribuţii avem şi nişte obligaţii. E adevărat că se prefigurează o criză alimentară, dar eu cred că tocmai campania Consumă produse româneşti – pe care Ministerul Agriculturii şi Partidul Social Democrat o practică – este cel mai important atu pentru producătorul român. Sunt foarte puţini cei care reuşesc să consume produse din judeţele şi regiunea de unde provin. Eu cred că putem să facem asta fiecare dintre noi, susţinând micii producători locali. Şi Consiliul Judeţean Ialomiţa, prin preşedintele Marian Pavel, desfăşoară o hartă cu produsele locale din judeţ. Eu personal – prin întâlnirile din fiecare regiune şi localitate – descoperind toţi acei producători pe care putem să-i punem pe hartă, cred că acest lucru ne va fi de folos”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu. În opinia sa, cam 30% dintre aceşti producători locali ajung să îşi comercializeze produsele în hipermarketurile din judeţ.

„Voi spune chestia asta cu cooperativele până când vom reuşi”

Ideea este că, producătorii locali nu pot să pătrundă cu produsele lor în hipermarketuri dacă nu au nu au asigurat un flux complet. Tocmai de aceea este nevoie de cooperative.

Ori, nu o dată, Raluca Dumitrescu a insistat asupra importanţei înfiinţării de cooperative agricole. Demersurile sale se reflectă şi în faptul că judeţul Ialomiţa are cu ce se lăuda din acest punct de vedere, unii fermieri unindu-şi deja forţele în astfel de structuri. Şi demersurile lor s-au dovedit de succes, afacerile prosperă, devenind modele de bună practică. „Voi spune chestia asta cu cooperativele până când vom reuşi. De exemplu, Roşiori Producţie s-a impus pe piaţă. Este vorba de un proiect finanţat prin Grupul de Acţiune Locală, pe regiunea de Vest a judeţului Ialomiţa, care acum a ajuns la maturitate şi deja face a doua cooperativă. Deci, Roşiori Producţie este un exemplu de bune practici. Apoi, Five Continents – care foloseşte lapte doar din Ialomiţa şi produce caşcaval de 30 de ani -, Diami sau Lăptăria cu caimac. Cred că sunt nişte exemple de bune practici pe care le putem urma. Pepenii de la Doja reprezintă un alt exemplu. Deci, se poate, dar trebuie să şi vrem…Şi, nu cred că e vorba de prejudecăţi, că se asociază forma de cooperativă cu cele de pe vremea regimului comunist. Eu cred că românul din ziua de azi ştie, poate şi vrea să fie foarte actual în viaţa pe care o trăieşte…În Ialomiţa sunt posibile două categorii – cooperativele şi casele de expediţie. Cel mai uşor de rezolvat, în această perioadă, sunt casele de expediţie. În sensul că, micii producători pot trimite la domiciliul beneficiarului, pe bază de comandă, ceea ce-şi doreşte. Nu toată lumea cumpără la cantităţi mari, dar putem să facem asta, întrucât suntem lângă foarte multe centre urbane mari: Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Constanţa, Brăila. Putem să facem chestia asta, cu siguranţă. În ceea ce priveşte cooperativele, eu sunt foarte încrezătoare în Cooperativa de la Gura Ialomiţei, care îşi pune acum bazele şi, bineînţeles, în cea de la Coşereni. Se lucrează foarte mult, iar colegul meu – administratorul public de la Fierbinţi Târg, Iulian Mareş – organizează întâlniri dese pe zona Dridu, Maia, Răduleşti, pentru a înfiinţa o cooperativă pe bază de vinete, ardei şi roşii. În concluzie, avem şanse. Cred că 2024 ne va găsi cel puţin cu 5 cooperative prezente cu produse în hipermarketuri, nu doar din judeţ, ci şi din ţară. Dar, noi avem produse în hipermarketuri. Şi cei de la Valea Măcrişului au un produs pe care-l fac şi-l comercializează în hipermarketuri. Apoi, Las’ Căpşuni, de la Fierbinţi Târg livrează către Mega Image. Sunt unicul lor distribuitor în Bucureşti, Prahova, Buzău şi partea de Ilfov complet. Cum spuneam, Five Continents livrează peste tot, Lăptăria cu caimac a ajuns până la Cluj. Deci, suntem acolo”, a mai adăugat Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )