RPL 2021 – Realizarea cercetării postrecensământ
După finalizarea Recensământului Populației și Locuințelor, runda 2021, în perioada 8-19 august 2022, INS organizează şi desfășoară cercetarea statistică postrecensământ. Cercetarea va fi efectuată conform articolului 29 pct. g) din O.U.G. nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare și a Programului de desfășurare a activităților recensământului populației și locuințelor runda 2021.
Obiectivul principal al cercetării statistice postrecensământ este evaluarea gradului de acoperire și a conținutului recensământului. Mai exact, se face o verificare a volumului și calității informațiilor colectate în chestionarele de recensământ, pentru persoane și locuințe. Prin compararea răspunsurilor înregistrate la cercetarea statistică postrecensământ cu cele obținute la recensământ, se vor determina frecvența și mărimea erorilor de observare întâmplătoare și sistematice, omisiunile și dublele înregistrări, precum și posibile cauze ale acestora.
Pe baza datelor cercetării statistice postrecensământ, se va determina gradul de încredere în rezultatele recensământului. În acest sens, reprezentanții Direcției Județene de Statistică Ialomița doresc să aducă la cunoștința opiniei publice faptul că au fost constituite două sectoare pentru cercetarea post-recensământ: în mediul urban – UAT municipiul Slobozia (8 subsectoare); în mediul rural – UAT Bucu (10 subsectoare). Colectarea datelor pentru cercetarea post-recensământ se va face prin intermediul chestionarelor electronice prin utilizarea tabletei. Participarea la recensământ, inclusiv la cercetarea post-recensământ, și furnizarea de informații corecte și complete prin intermediul interviului față-în față cu un recenzor, sunt obligatorii. Astfel prevede Ordonanța de Urgență nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din Romania runda 2021, cu modificările și completările ulterioare.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor, atat în perioada de recenzare, cât și în cea de post-recenzare, se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor. Datele colectate sunt utilizate doar în scopuri statistice, potrivit Legii 226/ 2009 privind organizarea și funcționarea statisticii oficiale în Romania, cu modificările și completările ulterioare.
Petruța RIDICHE