Romii ialomiţeni vor marca Ziua Minorităţilor pe 16 decembrie, în Sala Europa
Graţie liderilor care îi conduc, romii ialomiţeni au parte de o paletă largă de activităţi, pe tot parcursul anului. Acum, românii trec şi printr-o perioadă frumoasă, luna decembrie, luna cadourilor, când oamenii sunt mai deschişi sufleteşte. O perioadă în care este bine să arate bunăvoinţă şi dragoste unii faţă de ceilalţi. Organizaţia Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa, prin reprezentanţii ei, întotdeauna au considerat că fiecare lună este cel puţin la fel de frumoasă şi de productivă ca decembrie. De aceea, au căutat să transforme fiecare lună în câte o acţiune şi să marcheze evenimentele care s-au petrecut de-a lungul timpului. Astfel a afirmat, la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Din viaţa romilor”, Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa. Alături de el au fost prezenţi profesorul de istorie Sandu Ion (inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa) şi moderatorul emisiunii, preotul Nicolae Gangă.
Conform liderului, luna decembrie se va încheia cu un important eveniment pentru viaţa comunităţii, anume Ziua Minorităţilor. „Am avut un an bogat, din punct de vedere al acţiunilor, cel puţin la Ialomiţa. Cu toţii am pus umărul să marcăm evenimentele cât putem noi de bine. Şi, de fiecare dată, au ieşit aşa cum trebuie să iasă. Asta pe lângă adunările pe care le-am avut: adunarea generală la nivel judeţean, adunarea generală a femeilor. Urmează adunarea generală a tinerilor, unde trebuie şi acolo să ne punem la punct, să ne aşezăm şi, din anul 2023, să plecăm ca o formaţiune completă care ştie ce are de făcut, să punem în practică tot ceea ce hotărăşte consiliul director al organizaţiei. Luna decembrie se va încheia cu un eveniment plăcut romilor, cu Ziua minorităţilor, ce se sărbătoreşte în data de 18 decembrie. Noi, ca şi formaţiune, suntem pregătiţi şi ne pregătim în continuare să marcăm acest eveniment. Vom avea o acţiune de amploare pe data de 16 Decembrie la care vor participa foarte mulţi elevi. Vom căuta să ne strângem în sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa, să fim cât mai mulţi, să ne promovăm. Dorim să aducem copii care să ne prezinte câteva momente artistice şi dansuri. De asemenea, vrem să prezentăm nişte modele de reuşită. De aceea, căutăm să aducem studenţi de etnie romă, tineri care au terminat o facultate, să aducem elevi din licee, atât de la Feteşti şi până în partea cealaltă la Urziceni, să scoatem în evidenţă toate reuşitele Organizaţiei Partida Romilor. Cu siguranţă va fi frumos cum, de altfel, au fost toate acţiunile făcute de către noi. Eu abia aştept ziua asta ziua de 16 Decembrie, când vom avea ca invitaţi şi alte minorităţi. Este bine ca elevii noştri să iasă din locaţiile lor, de unde provin – din diverse comune sate şi aşa mai departe – să-i aducem în municipiu, să-i aducem în cel mai important oraş al judeţului, în cea mai frumoasă sală şi să ne bucurăm cu ei de ziua asta. Este o zi frumoasă, dedicată de către România, pentru toate minorităţile pe care le are în interiorul ţării. Nu demult am sărbătorit 1 decembrie, Ziua României. Este o zi de care se bucură românii dar şi minoritarii care trăiesc în România. Şi, mai ales romii. Noi, romii, întotdeauna ne bucurăm de astfel de momente. Noi romii ne bucurăm de Ziua naţională, de Ziua Internaţională a Romilor, de Ziua Romilor ialomiţeni şi de tot ceea ce ne aduce bucurii. Pentru asta, eu ţinând cont că este o lună cu fel şi fel de sărbători, vreau să le transmit tuturor românilor din România: La mulţi ani! Le urez să aibă sănătate, bucurii, satisfacţii. Şi, tuturor romilor din România şi tuturor minorităţilor, le doresc să se bucure şi de celelalte luni la fel ca şi în luna decembrie, de care se spune că este cea mai frumoasă şi plină de cadouri”, a precizat preşedintele Leonida Mandache.
„Frumuseţea acestui popor este dată, de fapt, de diversitate”
Profesorul Sandu Ion a subliniat că Ziua minorităţilor poate fi un moment de bucurie şi de promovare a cunoaşterii reciproce. În sistemul educaţional, etniile au învăţământ organizat pe fiecare latură. Maghiarii au învăţământ în limba maghiară, romii au istoria romilor şi limba romani. Şcoala românească este o şcoală a tuturor, pentru că în spiritul gândit de marii oameni politici, care au creat România Mare, după 1990, s-a revenit la acest demers de susţinere a reprezentării tuturor minorităţilor, inclusiv în plan educaţional. „Procesul de construcţie a învăţământului rom se află în plină derulare. În sensul că avem studierea limbii materne romani, într-adevăr şi disciplina istoria romilor. Fiecare om e tributar însă, din păcate, unor atitudini care pot avea la bază prejudecăţi chiar de ordin etnic. Atunci un astfel de moment, Ziua minorităţilor poate fi un moment de bucurie şi de promovare a cunoaşterii reciproce. Activităţile pe care le vom iniţia şi promova vor scoate la lumină aspecte de natură culturală, aspecte de natură istorică specifice minorităţii rome. Dar alături de romi, pe scena de spectacol a Sălii Europa, se vor afla şi alte minorităţi din judeţul Ialomiţa, respectiv lipovenii, poate şi minoritatea lingvistică a aromânilor. Pentru că frumuseţea acestui popor este dată, de fapt, de diversitate. Este nedrept să nu iniţiem valori fundamentale, poate care aparţin culturii universale şi au apartenenţă romă. Prin cunoaştere putem să promovăm demontarea prejudecăţilor. Putem să promovăm relaţiile de respect şi înţelegere interetnică. Este foarte bine că vor fi prezenţi elevi, pentru că, la nivelul acesta, putem foarte bine să promovăm procesul de modelare a caracterelor şi de raportare la valori din acestea pozitive, frumoase faţă de ceea ce este în jurul nostru… Vreau să transmit un gând de bucurie, un gând de pace, sentimente care să ne anime existenţa, acum că ne aflăm sub auspiciile naşterii Mântuitorului”, a precizat prof. Sandu Ion. „Elevii noştri vor ieşi din localul formal, unde primesc orele de curs. Vor veni într-o sală de spectacole unde vor avea ocazia să cunoască tradiţiile altor minorităţi, să vadă elemente de istorie de la altă minoritate, de cultură şi tradiţie. Este perioada frumoasă a lunii Decembrie şi elementul cel mai important pentru un om – ca să relaţioneze cu celălalt om – e cunoaşterea. În momentul în care reuşim să ne cunoaştem mai bine, putem face lucruri foarte frumoase”, a adăugat, la rândul lui, preotul Nicolae Gangă.
Ramona BUTNARIU