Românii pot învăţa cum să implementeze cu succes proiecte europene, cu ajutorul unei serii de tutoriale video
Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG a lansat, recent, un proiect unic la nivel naţional, dedicat personalului din Unităţile Administrativ Teritoriale, de la nivelul celor 41 de judeţe ale Românei. Este vorba de o serie de tutoriale video de tip e-learning, concepută cu scopul de a le oferi beneficiarilor de proiecte europene din mediul urban posibilitatea să îşi dezvolte competenţele necesare, pentru a gestiona ţi implementa eficient proiecte cu finanţare europeană. Clipurile sunt concepute astfel încât cei care le parcurg să beneficieze de o experienţă de învăţare atractivă, modernă, inovatoare şi adaptată cerinţelor apelurilor de proiecte din cadrul programelor regionale de finanţare.
Cele 40 de tutoriale acoperă patru tematici diferite şi îşi propun să consolideze cunoştinţele şi abilităţile posibililor beneficiari de fonduri europene în: Planificare Strategică; Management de Proiect; Documentaţii tehnico – economice. Proprietatea; Achiziţii publice; Tematicile au fost identificate de Asociaţia ROREG printr-o analiză efectuată în rândul beneficiarilor, în perioada Mai – Iunie 2020. „Lucrăm de mai multă vreme la acest proiect-resursă, prin care să accesibilizăm accesul reprezentanţilor autorităţilor locale la materiale informative cu privire la implementarea de proiecte cu fonduri europene. Calitatea acestor proiecte depinde foarte mult de calitatea muncii oamenilor care se ocupă de ele şi de aceea noi îi susţinem cu aceste cunoştinţe. Cele 40 de tutoriale propun o experienţă de învăţare modernă şi oferă marele avantaj că pot fi accesate oricând şi de oriunde. Sperăm ca şi prin ele să aducem plusvaloare proiectelor europene implementate în România”, a declarat Sorin Maxim, preşedintele Asociaţiei ROREG.
Tutorialele însumează peste şase ore de conţinut şi vor pune la dispoziţie beneficiarilor, din cadrul autorităţilor publice, informaţii despre dezvoltarea de abilităţi în planificarea strategică (dobândirea de cunoştinţe şi instrumente pentru elaborarea planurilor strategice la nivel local, cu scopul de a îndeplini nevoile comunităţilor şi de a stimula dezvoltarea durabilă); dezvoltarea şi consolidarea competenţelor în managementul de proiect (tehnici şi instrumente fundamentale pentru planificarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor locale); descoperirea regulamentelor şi procedurilor specifice achiziţiilor publice (ciclul complet al unui proces de achiziţie publică, începând de la identificarea nevoilor şi până la contractarea furnizorului, cu accent pe etapele cheie şi documentele relevante); elaborarea documentaţiei tehnico-economice (prezentarea tipurilor de documentaţii şi cerinţe specifice, a aspectelor legale şi reglementărilor specifice care trebuie respectate, în concordanţă cu legislaţia naţională şi internaţională).
Cele 40 de tutoriale video de tip e-learning se regăsesc pe canalul de youtube al Asociaţiei ROREG şi pot fi accesate la link-urile următoare: Planificare Strategică; Management de Proiect; Documentații tehnico – economice. Proprietatea; Achiziții publice. Tutorialele sunt rezultatul unui proces de colaborare între Asociaţia ROREG şi 23Film Studio susţinut de cele 8 Agenţii pentru Dezvoltare Regională din România şi au fost realizate în cadrul proiectului ,,Sprijin pentru eficientizarea gestionării şi implementării FESI la nivelul autorităţilor publice locale, de la nivelul oraşelor, municipiilor şi judeţelor din România”, COD SMIS 132349, fiind cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POAT 2014 – 2020.
Ramona BUTNARIU