Românii de pretutindeni şi-au sărbătorit, pe 28 Mai, ziua

Ultima duminică a lunii mai a fost marcată, ca de fiecare dată, pentru a-i celebra pe românii răspândiţi în alte colţuri ale lumii. 28 Mai este Ziua Românilor de Pretutindeni, dedicată românilor care s-au născut sau au plecat în afara graniţelor României. Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au avut ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alţii, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeaşi limbă şi de aceleaşi datini.
Astfel a spus europarlamentarul PNL, Dan Motreanu care subliniază că marcarea acestei zile se bazează o lege votată de Parlament în 2015, la propunerea unui parlamentar liberal, Aurelian Mihai. „Guvernul României a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor din Diaspora, fie că este vorba de sprijin pentru revenirea în ţară, fie că este vorba de respectarea drepturilor românilor din afara ţării. Programul Start-up Diaspora este destinat românilor din străinătate care vor să îşi înfiinţeze o firmă în România. În 2022, au existat 1.000 de beneficiari a câte 200.000 de lei. România şi Italia au semnat un memorandum pentru a asigura standardele europene de protecţie socială cetăţenilor români care lucrează în Italia. Pe de altă parte, România şi Spania sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii românilor din Spania, au anunţat premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez, cu ocazia primei şedinţe comune a guvernelor României şi Spaniei.
În 2019 şi 2020, Guvernul liberal a luat măsuri pentru a respecta dreptul de vot al românilor din străinătate. Cozile la secţiile de votare, întâlnite la alegerile anterioare, au devenit o amintire”, a precizat europarlamentarul.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )