România va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică şi îmbunătăţirea infrastructurii energetice
Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European au aprobat planul REPowerEU de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia. REPowerEU va fi implementat de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Astfel a informat, recent, europarlamentarul PNL, Dan Ştefan Motreanu, specificând că, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare şi Rezilienţă (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro. „Prin acest mecanism, România va avea acces la încă 1,39 de miliarde de euro, în plus faţă de suma de 29,2 miliarde de euro, obţinută prin PNRR. Este prevăzută finanţarea retroactivă a investiţiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 200 miliarde de euro, vor putea fi utilizate de ţările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice. Posibilitatea transferului de până în 12,5% din fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală către RePowerEU a fost anulată. Se vor finanţa măsuri pentru creşterea producţiei de energie regenerabilă, investiţii în sectorul gazelor naturale, eficienţa energetică, dar şi finanţare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor şi microîntreprinderilor vulnerabile. În grupul PPE, am reuşit să introducem în posibilităţile de finanţare şi sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în ţară noastră până în 2030. Planul REPowerEU urmează să fie pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European în luna februarie”, a precizat europarlamentarul.
Ramona BUTNARIU