România se angajează în patru proiecte europene, pentru refacerea oceanelor şi apelor, spre neutralitatea climatică şi protejarea biodiversităţii
România este implicată în patru proiecte finanţate din fonduri europene, în cadrul misiunii UE „Refacerea oceanelor şi apelor noastre”. Comisia Europeană anunţat 18 noi proiecte care vor primi peste 106 milioane de euro. Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu subliniază că proiectele vor juca un rol esenţial în realizarea neutralităţii climatice, în refacerea naturii prin protejarea şi refacerea biodiversităţii în ape, prin reducerea poluării. Proiectul referitor la restaurarea zonelor umede ale Dunării vizează ecosistemele de acest tip din bazinul Dunării. Proiectul are drept obiective protejarea biodiversităţii, îmbunătăţirea calităţii şi disponibilităţii apei şi consolidarea rezistenţei la schimbările climatice. România este implicată alături de alte zece ţări din UE şi din afara UE.
Proiectul „Restore4Life” va îmbunătăţi rezistenţa habitatelor dependente de apă. Va fi axat pe aspecte cheie: retenţia apei, filtrarea poluanţilor, captarea carbonului, oportunităţile pentru turism. România este implicată alături de alte 11 ţări din UE şi din afara UE. Proiectul INSPIRE este destinat reducerii cantităţii de plastic din râurile europene. România este implicată alături de alte 14 ţări din UE şi din afara UE.
Proiectul SHORE va mobiliza studenţii, profesorii şi instituţiile de învăţământ pentru a creşte alfabetizarea în materie de oceane şi ape. Vor fi înfiinţate centre naţionale pentru a oferi asistenţă educatorilor şi instituţiilor de învăţământ şi pentru a promova expoziţii, ateliere sau seminarii pe această temă.
Cristina ANDREI